Grillogården öppnade sin första restaurang i Hammarkullen 2023, och under hösten 2024 var det dags för restaurang nummer två i Sävedalen. Vi besökte den sistnämnda, vars rymliga restaurang var välfylld. Det märktes verkligen att de är ett populärt tillskott i området, och den stora menyn erbjöd hela 14 olika hamburgare, med tio biffburgare och varianter med kyckling, fisk, halloumi och veganskt protein. Vi beställde klassikern HK’s Cheese med 120 gram kött, cheddar, rödlök, saltgurka, senap, ketchup och något som hette kullendressing. En meny med pommes frites och en läsk kostade 135 kronor.
Hamburgaren anlände bara efter några minuter, och såg riktigt trevlig ut. Köttet hade smashats rehält och bjöd på en trevlig stekyta, även om den kunde varit lite mer tilltagen. Vi gillade köttsmaken, men vi hade gärna sett lite mer tryck i smakerna – både i köttet och överlag i hela burgaren. Brödet smakade gott och höll emot köttsafterna väl, men det var lite tuggigt och inte särskilt mjukt eller fluffigt vilket var synd. Vi gillade hur snyggt osten hade smält, men vi hade föredragit en slantad och friskare dillpickle än deras längdskivade saltgurka för bättre smakbalans. Deras egengjorda ”kullendressing” var en riktig succé, och kändes som en lite mer pikant och smakrik rhode island-dressing som vi verkligen uppskattade. Pommes fritesen var krispiga med en tydlig potatissmak, och passade utmärkt att dippa i ännu mer kullendressing vid sidan av för 12 kronor.
Överlag serverar Grillogården en klart godkänd kvalitetsburgare, med höga ambitioner från kök och ägare. Och även om vi gärna hade sett lite mer fingertoppskänsla så förstår vi helt klart varför de är så pass populära som de är i området. Men det finns fortfarande gott om utrymme för förbättring här.
In English
Grillogården opened their first restaurant in Hammarkullen in 2023, and in autumn 2024 it was time for restaurant number two in Sävedalen. We visited the latter, and the spacious restaurant was packed. It was obvious that they are a popular addition to the area, and their large menu offered a total of 14 different burgers, with ten beef burgers plus chicken, fish, halloumi and vegan options. We ordered the classic HK’s Cheese with a 120-gram beef patty, cheddar, red onions, pickles, ketchup, mustard and their house ”Kullen” sauce. A menu with fries and a soft drink cost 135 SEK (12.5 USD).
Our burger arrived after only a few minutes, and looked very nice. The patty had been smashed thinly and offered a decent crust, although it could have been a bit deeper. We liked the beefiness, but we would have liked to see a little more punch in the flavours – both in the patty and throughout the burger. The bun was held up well against the meat juices, but it was a bit chewy and not very soft or fluffy which was a shame. We liked how nicely the cheese had melted, but we would have preferred a more acidic dill oval instead of their long, salty pickle slices for a better balance. Their homemade Kullen sauce was a real hit, and felt like a slightly more piquant and flavourful rhode island dressing that worked great here. The fries were crispy with a distinct potato flavour, and were excellently suited to dipping in even more Kullen sauce on the side for 12 SEK (1 USD).
Overall, Grillogården serve a solid burger, with high ambitions from its owner. And even though we would have liked to see a little more attention to detail, we definitely understand why they are as popular as they are in the area. But with that being said, there is still plenty of room for improvement here.