Att säga att Lasse på Heden är en institution i Göteborg är ingen överdrift, då de har serverat mat från sitt klassiska gatukök sedan 1940-talet. Vi skrev vår första recension redan 2015 och har sedan dess besökt dem flera gånger. Denna gång beställde vi en dubbel Double Cheese med två köttpuckar, dubbel ost, lök, pickles, senap, ketchup och majonnäs samt en dubbel McMike med två köttpuckar, ost, rostad lök, tomat, chipotledressing och bearnaisesås. Burgarna kostade 135 kronor styck, och att uppgradera till en meny med pommes frites och en läsk kostade ytterligare 50 kronor.
Burgarna såg förvånansvärt stora ut när de serverades, mycket på grund av det höga brödet, men de fångade ändå en skön gatukökskänsla med pappersfickan och att pommes fritesen serverades i en vit pappersbricka. Det saftiga och välkryddade köttet var utan tvekan stjärnan på båda burgarna, men just saftigheten utgjorde ett problem för det orostade brödet som sög upp allting och blev snabbt blött. Vår Double Cheese bjöd annars på väldigt klassiska, men den stora mängden ketchup gjorde den lite för söt. Vi hade gärna sett mindre ketchup, alternativt mer senap eller pickles för att höja syran. McMike föll oss tyvärr inte alls i smaken. Både bearnaisesåsen och chipotledressingen smakade för lite för att göra något större intryck, och den rostade löken var mjuk på grund av att den hade direktkontakt med såsen. De välfriterade pommes fritesen var härligt krispiga, men även rejält översaltade vilket fråntog lite av njutningen.
Lasse på Heden serverar fortfarande habila moderna gatuköksburgare, men vi tyckte att det var mycket vassare för några år sedan. Det här är snarare något som passar bra när du är på språng och vill stilla hungern än en destination för burgarälskare.
In English
To say that Lasse på Heden is an institution in Gothenburg is no exaggeration, as they have been serving food from their classic street kitchen since the 1940s. We wrote our first review of them back in 2015 and have since visited them several times. This time we ordered a Standard Double Cheese with two beef patties, double cheese, onion, pickles, mustard, ketchup and mayo and a Standard McMike with two beef patties, cheese, roasted onion, tomato, chipotle dressing and bearnaise sauce. The burgers cost 135 SEK (13 USD) each, and upgrading to their menu with fries and a soft drink cost an additional 50 SEK (4.5 USD).
Our burgers looked surprisingly big when they arrived, largely due to the high bun, but they still captured a nice street food feel with the paper pocket and the fries being served in a white paper tray. The juicy and well-seasoned patties were undoubtedly the star of both our burgers, but the juiciness was a problem for the untoasted bun, which soaked up everything and quickly became soggy. Apart from that, our Double Cheese was very classic, but the large amount of ketchup made it a bit too sweet. We would have liked to see less ketchup, or at least more mustard or pickles to increase the acidity. Unfortunately, we did not like our McMike at all. Both the béarnaise sauce and the chipotle dressing tasted too little to make much of an impression, and the roasted onions were soft due to direct contact with the sauce. The well-cooked french fries were wonderfully crispy, but also heavily oversalted which took away some of the enjoyment.
Lasse på Heden still serve decent modern street food burgers, but we thought they were much sharper a few years ago. This is more of a pit-stop when you’re on the go and want to satisfy your hunger than a destination for burger lovers.