Lasse på Heden

Hedendomen har fallit

1 3 5
Skriven av
Foto: Dubbel Double Cheese från Lasse på Heden.

Att säga att Lasse på Heden är en institution i Göteborg är ingen överdrift, då de har serverat mat från sitt klassiska gatukök sedan 1940-talet. Vi skrev vår första recension redan 2015 och har sedan dess besökt dem flera gånger. Denna gång beställde vi en dubbel Double Cheese med två köttpuckar, dubbel ost, lök, pickles, senap, ketchup och majonnäs samt en dubbel McMike med två köttpuckar, ost, rostad lök, tomat, chipotledressing och bearnaisesås. Burgarna kostade 135 kronor styck, och att uppgradera till en meny med pommes frites och en läsk kostade ytterligare 50 kronor.

Burgarna såg förvånansvärt stora ut när de serverades, mycket på grund av det höga brödet, men de fångade ändå en skön gatukökskänsla med pappersfickan och att pommes fritesen serverades i en vit pappersbricka. Det saftiga och välkryddade köttet var utan tvekan stjärnan på båda burgarna, men just saftigheten utgjorde ett problem för det orostade brödet som sög upp allting och blev snabbt blött. Vår Double Cheese bjöd annars på väldigt klassiska, men den stora mängden ketchup gjorde den lite för söt. Vi hade gärna sett mindre ketchup, alternativt mer senap eller pickles för att höja syran. McMike föll oss tyvärr inte alls i smaken. Både bearnaisesåsen och chipotledressingen smakade för lite för att göra något större intryck, och den rostade löken var mjuk på grund av att den hade direktkontakt med såsen. De välfriterade pommes fritesen var härligt krispiga, men även rejält översaltade vilket fråntog lite av njutningen.

Lasse på Heden serverar fortfarande habila moderna gatuköksburgare, men vi tyckte att det var mycket vassare för några år sedan. Det här är snarare något som passar bra när du är på språng och vill stilla hungern än en destination för burgarälskare.

In English

To say that Lasse på Heden is an institution in Gothenburg is no exaggeration, as they have been serving food from their classic street kitchen since the 1940s. We wrote our first review of them back in 2015 and have since visited them several times. This time we ordered a Standard Double Cheese with two beef patties, double cheese, onion, pickles, mustard, ketchup and mayo and a Standard McMike with two beef patties, cheese, roasted onion, tomato, chipotle dressing and bearnaise sauce. The burgers cost 135 SEK (13 USD) each, and upgrading to their menu with fries and a soft drink cost an additional 50 SEK (4.5 USD).

Our burgers looked surprisingly big when they arrived, largely due to the high bun, but they still captured a nice street food feel with the paper pocket and the fries being served in a white paper tray. The juicy and well-seasoned patties were undoubtedly the star of both our burgers, but the juiciness was a problem for the untoasted bun, which soaked up everything and quickly became soggy. Apart from that, our Double Cheese was very classic, but the large amount of ketchup made it a bit too sweet. We would have liked to see less ketchup, or at least more mustard or pickles to increase the acidity. Unfortunately, we did not like our McMike at all. Both the béarnaise sauce and the chipotle dressing tasted too little to make much of an impression, and the roasted onions were soft due to direct contact with the sauce. The well-cooked french fries were wonderfully crispy, but also heavily oversalted which took away some of the enjoyment.

Lasse på Heden still serve decent modern street food burgers, but we thought they were much sharper a few years ago. This is more of a pit-stop when you’re on the go and want to satisfy your hunger than a destination for burger lovers.

Adress

Engelbrektsgatan 34d, Gothenburg Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering oktober 2024:
Vi har gjort ett återbesök till Lasse på Heden och anser att kvaliteten har sänkts markant jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering januari 2024:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2024: 67

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 55

Uppdatering februari 2022:
Vi har gjort ett återbesök på Lasse på Heden och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 3/5 till 4/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 98

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 70

Uppdatering november 2019:
Vi har gjort ett återbesök på Lasse på Heden och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 2/5 till 3/5.

Recension från 04 februari 2022

Recension skriven av Stefan Wadstedt

04 februari 2022, Lasse på Heden

Vi recenserade Lasse på Heden i Göteborg för första gången redan 2015 och då var vi inte alls imponerade. Men när vi testade dem under 2019 så hade de börjat med smashburgare och vi såg en hel del potential hos dem. Ytterligare några år senare så var det dags för ett nytt besök, och det var med spänd förväntan som vi beställde en Bacon & Cheese, med två köttpuckar à 100-gram, cheddar, bacon, lök och burgardressing för enbart 85 kronor.

Redan när hamburgaren serverades såg vi att det handlade om en ny och förbättrad matupplevelse jämfört med senast. Det härliga potatis-briochebrödet var ett ordentligt lyft; fluffigt, följsamt och fint rostat på stekbordet. Köttkvaliteten var hög även vid vårt förra besök, men det var till och med bättre den här gången. De smashade köttpuckarna hade en rejäl och snygg stekyta, utan att för den delen bli brända. Köttsmaken kom fram fint och harmoniserade väl med sötman från löken och krämigheten från cheddarosten. Dressingen passade väl in i smakbilden och vi uppskattade verkligen den frikostiga mängden knaperstekt bacon. Men det blev lite väl mastigt framåt slutet, och vi hade gärna sett något som tillförde lite syra i hamburgaren och balanserade smakerna bättre.

Lasse på Heden har genomgått ständiga förändringar genom åren, men nu tycker vi att de i princip har hittat rätt. De serverar idag en mycket god och välbalanserad hamburgare med fina komponenter och dessutom till ett attraktivt pris. Den klassiska grillkiosken vid Heden har alltid haft många trogna stammisar, och det har nog aldrig funnits en bättre tid att besöka dem än nu och sälla sig till den skaran.

We first reviewed Lasse på Heden in Gothenburg back in 2015, and weren’t very impressed with them at all. But when we returned in 2019 they had started serving smash burgers, and we saw a lot of potential. So now, a few years later, we came back with high hopes. This time we ordered a Bacon & Cheese Burger, with two 100-gram patties, cheddar, bacon, onions and burger sauce for just 85 SEK (9 USD).

As soon as our burger arrived we could see that we were in for an improved dining experience. The great hybrid potato brioche bun was a great first step, as it was fluffy, squishy and had been nicely toasted. The beef quality was already good a few years ago, but had seen some positive changes as well. The smashed patties had a deep crust without being burnt, and the flavours really stood out and worked really well with the sweet onions and creamy cheddar. The burger sauce worked fine and we really appreciated the generous amounts of crisp bacon. Everything got a bit heavy and greasy towards the end though, and we would have liked some ingredient that added some acidity to balance everything out a bit better.

Lasse på Heden been in a state of constant change over the years, but now we finally think that they’re getting there. They serve really tasty and well-composed burgers with high quality ingredients, at a really attractive price point. The classic grill kiosk has gained a lot of faithful regulars over the years, and there has probably never been a better time than now for you to pay them a visit – and perhaps become one yourself.

Recension från 04 november 2019

Recension skriven av Toby Lee

04 november 2019, Lasse på Heden

Vi recenserade Lasse på Heden redan 2015, men det har hänt en hel del på burgarfronten sedan dess. Och under vårt senaste besök i Göteborg så fick vi ytterligare ett tillfälle att besöka denna institution. Vi kan glatt konstatera att de numera smashar sina köttpuckar och att hamburgarna de serverar idag är helt olika deras gamla överglorifierade gatuköksburgare. Vi beställde en 200-grams cheeseburgare med två smashade köttpuckar och totalt fyra skivor ost, majonnäs och rödlök för 85 kronor, samt 35 kronor till för en läsk och pommes frites. Inte illa.

Det första vi slogs av var att brödet var alldeles för stort, trots att vi hade beställt en dubbelburgare. Det var dessutom torrt i mitten och hade vassa kanter. Nu i efterhand har vi fått reda på att de har bytt brödsort, men faktum kvarstår att detta var vad de serverade oss. Som tur var så bjöd köttet på en riktigt angenäm smakupplevelse, med en härlig stekyta och ett rosasaftigt inre. Majonnäsen och rödlöken kompletterade smakerna väl, och den stora mängden ost bidrog till krämigheten.

De tråkiga pommes fritesen var av gatukökskvalitet, men det var åtminstone en generös och mättande portion. Vi kan kanske inte hålla med om att Lasse på Heden är ”Sveriges bästa gourmetkiosk”, som de så fint utnämnt sig själva till, men de är helt klart värda ett besök numera.

We first reviewed Lasse på Heden back in 2015, but a lot has happened since then. During our latest trip to Gothenburg we had the opportunity to revisit this classic institution, and we were pleasantly surprised when we saw that they now smash their patties. The burgers they serve today are a real step up compared to our last visit. We ordered a 200 gram cheeseburger with two smashed patties and a total of 4 cheese slices, plus mayo and red onions. It cost 85 SEK (9 USD) plus 35 SEK (4 USD) for a soft drink and fries. Not bad.

The first thing we noticed was the oversized bun – far too big even for our double burger. It was also dry in the middle, with sharp edges. Apparently they’ve switched to a new bun now, but this is what we were served. Thankfully the meat tasted great, with plenty of flavour, a nice crust and a juicy pink centre. The mayo and red onions complemented the burger really well, and the large amounts of cheese made everything nice and creamy.

The bland french fries were the typical grill kiosk fare, but the generous portion was filling at least. We don’t really agree that Lasse på Heden are “Sweden’s best gourmet grill kiosk”, as they themselves put it, but they’re definitely worth a visit nowadays.

Recension från 07 december 2015

Recension skriven av Robert Johansson

07 december 2015, Lasse på Heden

Den klassiska korvkiosken Lasse på Heden i Göteborg är en ”moj” som alltid funnits med i stadsbilden. De senaste åren har de även hakat på hamburgartrenden och erbjuder gourmetvarianter till hyggliga priser, där en 150-gramsburgare kostar 70 kronor och en dubbel på 300 gram endast kostar strax över hundralappen.

Alla burgare görs på naturbeteskött från Årnäs och håller hög kvalitet. Därför är det lite tråkigt att se hur köttet blivit tidigt förberett och packat till typiska gatukökspuckar när burgaren serveras. Vårt första intryck är ganska skeptiskt, men vi blev glada redan efter första tuggan då köttet var saftigt, smakfullt och rejält kryddat samt precis lagom stekt med lätt rosa mitt.

Annat var det med resten av burgaren – denna dubbla BBQ-burgare kom med ost, bacon och barbecuesås. Såsen lös tyvärr med sin frånvaro, och brödet var kompakt, lite torrt och orostat. Det enda som var kallare var grönsakerna. Både osten och baconet var ganska smaklösa, och baconet var dessutom lite för sladdrigt för vår smak.

Just nu bjuder Lasse på Heden endast på en överglorifierad kioskburgare som inte kan konkurrera med de etablerade restaurangerna. Men med lite mer omsorg och tid på bröd och tillbehör kan det få ett rejält lyft i framtiden.

The classic burger joint Lasse på Heden has supplied Gothenburg with street food for over six decades, and lately they’ve started serving gourmet burgers. The prices are amazing, and despite pre-packing the meat into uniform patties the quality of the free-range meat really shines through. Unfortunately the other parts really aren’t up to par, as the vegetables are ice-cold and the bread is dry and hasn’t been heated. It’s a pity, and we hope that they start taking their burgers more seriously in future by using higher quality components and taking more care during the cooking process.

Topplistor

Sociala medier