Barbecuerestaurangen Mugwort BBQ Shack i Gråbo, 30 kilometer nordöst om Göteborg, har ett starkt band till både barbecue och den svenska burgarscenen då de arrangerar den årliga tävlingen SM i Hamburgare. Vi recenserade dem för första gången 2020, men vid vårt senaste besök hade de stramat åt menyn rejält, och det fanns bara två burgare att tillgå den här gången; en klassisk cheeseburgare med en köttpuck på 100 gram för 75 kronor samt deras Shackburger med 200 gram kött för 145 kronor. Vi testade såklart båda två denna gång.
Burgarna serverades i en klassisk plastkorg och var väldigt snygga på ett uppfriskande opretentiöst sätt. Deras Shackburger med dubbla köttpuckar, ost, pommes pinnes, stekt lök och dressing fångade vår uppmärksamhet direkt och var den första burgaren vi högg tag i. Potatisbrödet satt som alltid bra i handen, och den första tuggan var väldigt lovande med en fin stekyta på köttet samt robust smak från den hårt stekta löken, sötma från dressingen och knaprighet från pommes pinnesen. Ration och balansen mellan ingredienserna var riktigt bra, även om vi mer än gärna hade sett något som kunde ha brutit av sötman något för att lyfta den övergripande smakbilden.
Deras cheeseburgare med en köttpuck kan enklast förklaras som en högkvalitativ snabbmatsburgare, och det säger vi i positiv andemening. Senap, ketchup, finhackad silverlök, pickles och ost är en beprövad kombination som nästan alltid går hem. Det enda vi anmärkte på var att burgaren var lite för mjuk, och att picklesen gärna hade fått smaka mer dill än den ganska sura smaken som den hade nu.
Det märks att Mugwort BBQ Shack har arbetat rejält med att ta burgarna till nästa nivå sedan vårt senaste besök. Nu är deras restaurang inte bara en destination om man är ute efter god barbecue, utan även riktigt bra burgare.
In English
The barbecue restaurant Mugwort BBQ Shack in Gråbo, 30 km north of Gothenburg, has a strong connection to both BBQ and the Swedish burger scene, since they also organize the annual Swedish national burger championships. We first reviewed them back in 2020, but during our latest visit they’d really tightened their menu and now only offered two burgers; a classic single patty Cheeseburger with 100 grams of beef for 75 SEK (8.5 USD) and their double Shackburger with 200 grams of beef for 145 SEK (17 USD). We tried both of them, of course.
Our burgers came served in a classic plastic tray and looked good in a refreshingly unpretentious way. Their Shackburger with two beef patties, cheese, pommes pinnes (thinly cut potato snacks), fried onions and sauce really caught our attention, and we started with it. The potato bun felt great in our hand as always, and the first bite was promising with a nice crust on the beef plus some robust flavours from the heavily fried onions, the sweetness from the burger sauce and the crispy potato snacks. The ratio between the ingredients was great, even though we would have liked to see something that cut through the sweetness to really lift the flavours.
Their single-patty Cheeseburger was just like a high-quality fast food burger, which we mean in a positive sense. Cheese, finely chopped white onions, pickles, ketchup and mustard is a classic combination that seldom misses its mark. The only negative thing about it was that the burger felt a bit too soft, and that the pickles tasted a bit sour and didn’t have enough dill flavour.
It’s clear that Mugwort BBQ Shack really have made an effort to take their burgers to the next level since our last visit. Now their restaurant is more than a destination for BBQ lovers – burger lovers have a lot to look forward to as well!