The Barn har hängt med länge i Göteborg, och vi recenserade dem första gången redan 2014. Restaurangen var sig lik denna gång också, med sin dunkla belysning och rustika träinredning, och menyn innehöll samma fyra signaturburgare som tidigare. Vi beställde en Prästen med lagrad prästost, karamelliserad lök, rostad lök, saltgurka och dijonnäs samt en Svinet med lönnsirapsbacon, picklad rödlök, bbq-glaze och majonnäs. De kostade 169 kronor styck, och vi beställde även pommes frites för 59 kronor och en dippsås för 25 kronor.
Även våra burgare såg ut som de alltid gjort: rejäla skapelser med små höga köttpuckar som malts enligt Blumenthal-metoden. Köttets fluffiga textur och tydliga köttsmak hade en trevlig smörighet i bakgrunden, och vi gillade att de rostat insidan av det glansiga brödet. Den karamelliserade löken på Prästen hade en tydlig sötma och en lätt bitterhet, men vi gillade helheten tillsammans med sältan från saltgurkan och syran från dijonnäsen. Den vällagrade prästosten hade dock en aggressiv ostsmak och grynig textur som vi inte var så förtjusta i. Baconet i Svinet var väldigt gott med en tydlig rökighet och sötma, men det blev snabbt tuggigt då de var tjockt och lagt omlott på burgaren. Vi gillade dock hur sötman från bbq-glazen och den picklade rödlöken bröt av mot övriga rökiga smaker. Majonnäs i all ära, men Svinets avsaknad av ost var tråkig och den kändes inte komplett. Pommes fritesen med parmesan och gräslök var riktigt goda, men också aningen mjuka.
The Barns mysiga lokaler, den trevliga personalen och omsorgen de lägger på sina råvaror är föredömligt, men de hålls tillbaka av vissa kompositions- och konstruktionsproblem. Vi gillar den nya vågen med tjockpuckar som sveper över burgarvärlden, och hoppas att The Barn vågar lyfta blicken och hänga med i utvecklingen. För annars finns det en stor risk att de halkar efter rejält inom kort.
In English
The Barn have been around for a long time in Gothenburg, and we first reviewed them back in 2014. The restaurant looked the same as always this time around, with its dim lighting and reclaimed wooden decor, and the menu featured the same four signature burgers as before. We ordered a Prästen with vintage cheese, caramelised onions, roasted onions, pickles and dijonnaise and a Svinet with maple syrup bacon, pickled red onions, bbq glaze and mayo. They cost 169 SEK (16.5 USD) each, and we also ordered fries for 59 SEK (6 USD) and a dipping sauce for 25 (2.5 USD).
Our burgers looked the same as they always have: hearty creations with high Blumenthal-ground patties. Their fluffy texture and distinct beefiness had a nice butteriness in the background, and we liked that they toasted the inside of the glossy bun. The caramelised onions on the Prästen had a distinct sweetness and a slight bitterness, but we liked the overall flavour along with the saltiness of the pickles and the acidity of the dijonnaise. However, the mature cheese had an aggressive cheesiness and gritty texture that we didn’t care for. The bacon in the Svinet was very tasty with a distinct smokiness and sweetness, but it quickly became chewy as they were thick and piled on the burger. However, we liked how the sweetness from the bbq glaze and the pickled red onions broke off against the other smokey flavours. We love mayo as much as the next person, but the lack of cheese on the Svinet was disappointing and it didn’t feel complete. The fries with parmesan and chives were really good, but also a bit under-cooked.
The Barn’s cosy premises, friendly staff and the care they put into their ingredients is exemplary, but they are held back by some compositional and construction issues. We like the new wave of thick patties sweeping the burger world, and hope that The Barn will dare to look up and keep up with the trend. Otherwise, there’s a good chance they’ll fall behind.