Vi har fått många tips om Moffa Burger i Hedemora, vilket inte är så konstigt med tanke på att restaurangen ägs av paret Andres och Karen Mowafi som grundade Babas i Stockholm innan de flyttade till Dalarna. Moffa Burger har både en fast plats i form av en container på Ivarshyttevägen och en foodtruck som används när vädret är bra. På menyn finns fem hamburgare med kött och en vegetarisk burgare, och vi fastnade för en dubbel ”Ostarn” med två köttpuckar à 100 gram, cheddar, inlagd gurka, picklad rödlök, originaldressing, senap och ketchup för 120 kronor.
Hamburgaren såg trevlig ut vid servering, även om vi reagerade på att proportionerna mellan kött och bröd var lite off, med en stor del av köttet som hängde utanför brödet. Första tuggan avslöjade en fin stekyta med markant och berömvärd köttsmak. Deras egenframtagna potatisbröd var väldigt fluffigt och påminde om ett klassiskt amerikanskt potato bun, fast med lite bättre stuns. Och även om det var lite ovarsamt hanterat så smakade det utsökt. Osten hade smält fint och bidrog med en hel del krämighet, även om det inte smakade särskilt mycket. Originaldressingen var också ganska anonym, men ketchupen från lokala LissEllas imponerade med lagom sötma och en härlig syrlighet, som vi gissar kom från att ketchupen spetsats med Aquavit. Även senapen från samma tillverkare bidrog med skönt sting som lyfte smakerna. Vi hade gärna skippat den picklade rödlöken som slog ut den fina köttsmaken något, särskilt då syrligheten från deras pickles och ketchup skapade tillräcklig balans i smakerna.
Det märks att ägarna har en kärlek till hamburgare och ett öga för detaljer, och Moffa Burger är helt klart värda en omväg nästa gång du är i Dalarna. Och att servicen är trevlig och alla ingredienserna är lokala ser vi som en aptitretande bonus.
In English
We have received many tips about Moffa Burger in Hedemora, which isn’t very surprising considering that the restaurant is owned by Andres and Karen Mowafi who founded Babas in Stockholm before they moved to Dalarna. Moffa Burger has both a fixed location in the form of a container on Ivarshyttevägen and a food truck that they use when weather permits. Their menu includes five beef burgers and one vegetarian option, and we opted for a double Ostarn with two 100-gram beef patties, cheddar, pickles, pickled red onion, burger sauce, ketchup and mustard for 120 SEK (11.5 USD).
The burger looked good when arrived, although the patty to bun ratio was a little off as the patties were hanging off the bun. The first bite revealed a nice crust with a distinctive and excellent meat flavour. The homemade potato bun was very fluffy and reminded us of a classic American potato roll, but with a bit more fluffiness. And although it was a little carelessly handled, it still tasted delicious. The cheese had melted nicely and added a lot of creaminess, even if it didn’t taste very much. Their burger sauce was also rather anonymous, but the ketchup from the local vendor LissEllas was impressive with just the right amount of sweetness and a nice acidity that we suspected came from the Aquavit they use in their ketchup. The mustard came from the same producer and also added a nice kick that lifted the flavours. We could have skipped the pickled red onion, which overpowered the delicate meat flavours, especially as the acidity from the pickles and ketchup provided enough balance.
It’s obvious to see that the owners really love burgers and have a great attention to detail, and Moffa Burger is definitely worth a detour the next time you’re in Dalarna. And the fact that they offer friendly service with a smile and local ingredients is just an appetising bonus.