Brooklyn Burger har sedan sin enkla början i Huskvarna expanderat till flera närliggande städer, och när vi var i Jönköping besökte vi deras centrala restaurang vid Sofiakyrkan. Vi beställde en Mayo-Man med dubbel cheddar, lök, dillpicklad gurka, majonnäs, gul senap och het ketchup, samt en kampanjburgare med dubbel cheddar, lök, isbergssallad, picklad gurka och en Big Mac-liknande sås. Båda burgarna kostade 119 kronor under lunchen och serverades med en rejäl portion pommes frites.
Det första vi märkte när burgarna serverades var att de hade blivit spetsade med pinnar, vilket fick oss att bli fundersamma. När vi besökte en av deras andra restauranger förra året serverades burgarna utan pinnar, vilet fick oss att undra i vilken utsträckning de olika köken samspelar med varandra. Brödet hade rostats fint och höll ihop väl under måltiden, men vi hade gärna sett lite mer stuns i det. Vår Mayo-Man smakade tyvärr för mycket senap, och köttpucken på 150 gram borde ha haft en mer tilltagen stekyta då den blev lite oinspirerad och enformig i smak och textur. Köttet och balansen var dock mycket bättre på deras Big Mac-kopia, som faktiskt smakade mycket som en lyxigare variant av den ikoniska burgaren. Vi vill även lyfta deras pickles som vi tyckte var mycket goda, även om vi inte gillade att de var skivade på längden. Pommes fritesen var goda med en trevligt krispig textur och en saltning som gjorde att vi åt upp alla i ett nafs.
Brooklyn Burger serverar fortfarande godkända burgare, men de måste se över framför allt tillagningssättet och proportionerna mellan ingredienserna om de vill bli en kedja att räkna med framöver.
In English
Since their humble beginnings in Huskvarna, Brooklyn Burger have expanded to several neighbouring cities, and when we were in Jönköping we visited their central restaurant by Sofiakyrkan. We ordered a Mayo-Man with double cheddar, onions, dill pickles, mayo, yellow mustard and spicy ketchup, and a campaign burger with double cheddar, onions, iceberg lettuce, pickles and a Big Mac-like sauce. Both burgers cost 119 SEK (11 USD) during lunch and came with a generous portion of fries.
The first thing we noticed when the burgers were served was that they had been skewered with sticks, which left us puzzled. When we visited one of their other restaurants last year, the burgers came without sticks, which made us wonder to what extent the different kitchens co-operate with each other. The buns were nicely toasted and held together well during the meal, but we would have liked it if they were a bit squishier. Our Mayo-Man tasted of too much mustard, and the 150 gram patty needed a deeper crust as it was a little uninspired and monotonous in both flavour and texture. However, the beef and ratios were much better in their Big Mac replica, which actually tasted a lot like a more luxurious version of the iconic burger. We also want to highlight their pickles which we thought were very good, although we didn’t like the fact that they were sliced lengthwise. The fries were tasty with a nice crispy texture and a saltiness that made us finish them in no time.
Brooklyn Burger still serve decent burgers, but they need to pay more attention to how they cook them and the ingredients’ proportions if they want to be a chain to be reckoned with in the future.