Idlewild Beer Café är ett taproom som tillhör ölbryggeriet Idlewild Brewery, som är grundat i Jönköping. Som många andra ölhak har de hoppat på trenden med burgare, och lokalen ligger i Tändsticksområdet nära tågstationen. Vid vårt besök fanns fem köttburgare på menyn, varav en med lammkött. Vi beställde två olika burgare, en Triple Cheese med tre skivor cheddar, stekt lök, majonnäs och senap, och en Ol’ Smokey med rökt cheddar, bacon, stekt lök, sallad, BBQ-sås och rökt majonnäs. Burgarna kostade 185 kronor styck, och vi beställde även en portion pommes frites för 25 kronor.
Det var mycket folk i lokalen, men maten serverades ändå relativt snabbt. Tyvärr så möttes vi av en ganska sorglig syn. Burgarna såg små ut, och vi anade problem redan från början. Köttet var grått, kompakt och smaklöst, vilket var extra tråkigt då de skrev stolt om sitt lokalproducerade kött i menyn. Och brödet, som var en potato-bun, hade visserligen en neutral smak, men hälen var som en svamp som snabbt blev uppblött och geggig. Ol’ Smokey hade en trevlig smakbild, med mycket rökig smak från det krispiga baconet, den lagom söta löken och en rökt majonnäs som avrundade allt fint. Just den rökta majonnäsen var kanske det bästa med hela måltiden. Vår Triple Cheese var dock obalanserad, mycket på grund av den sega och smaklösa osten som lade sig som ett tjockt och tuggigt täcke över hela burgaren. De hade även använt alldeles för mycket senap, vilket gjorde att burgaren mest smakade av det. Pommes fritesen hade behövt friteras mer, och var lite tråkiga i konsistensen.
Ol’ Smokey räddar verkligen Idlewild Beer Café från ett bottenbetyg, tack vare att den ändå var riktigt fint balanserad och smakrik. Men vi skulle nog hålla oss till den goda ölen och välja några och smårätter om vi kom tillbaka hit.
In English
Idlewild Beer Café is a taproom belonging to Jönköping-based Idlewild Brewery. Like many other beer bars, they have jumped on the burger trend, and the restaurant is located in the Tändsticksområdet area near the train station. During our visit, they offered five meat burgers on the menu, including a lamb burger. We ordered two different burgers, a Triple Cheese with three slices of cheddar, fried onions, mayo and mustard, and an Ol’ Smokey with smoked cheddar, bacon, fried onions, lettuce, BBQ sauce and smoked mayo. The burgers cost 185 SEK (16.5 USD) each, and we also ordered a portion of fries for 25 SEK (2.5 USD).
There were a lot of people in the restaurant, but our food was still arrived relatively quickly. Unfortunately, we were greeted by a rather sad sight. Our burgers looked small, and we suspected problems from the start. The beef was grey, dense and tasteless, which was especially disappointing since they proudly advertised their locally produced meat on the menu. The potato bun had a neutral flavour, but the heel was like a sponge that quickly became soggy and mushy. The Ol’ Smokey had a nice flavour profile, with lots of smoky flavour from the crispy bacon, slightly sweet onions and a smoked mayo that rounded everything out nicely. The smoked mayonnaise was probably the best part of the whole meal. Our Triple Cheese, however, was unbalanced, largely due to the chewy and flavourless cheese that lay like a thick and chewy blanket over the entire burger. They had also used way too much mustard, which was overpowerering. The fries should have been cooked longer, and had a dull texture.
Ol’ Smokey really save Idlewild Beer Café from getting our lowest rating, as it at least was nicely balanced and quite flavourful. But we would probably stick to their excellent beers and order a few and small dishes if we returned.