Johans Burger & Bistro har tveklöst varit den mest hajpade burgarrestaurangen i Jönköping på senare tid, och lovorden från Jönköpingsbor har varit många. Vi har märkt att de blickar mer mot Londons burgarscen än den som finns på USAs västkust, vilket resulterade i tjockare köttpuckar och ett sesamprytt bröd som osökt fick oss att tänka på Bleecker Burger. Vi beställde in en dubbel Cheeseburger med två köttpuckar, cheddar, krispsallad och dressing för 125 kronor, samt en dubbel Bacon Cheeseburger med två köttpuckar, cheddar, silverlök och dressing för 130 kronor. Till detta beställde vi även en portion pommes frites för 35 kronor.
Vi gillade presentationen av burgarna och det såg väldigt lovande ut. Det lokalt bakade brödet kändes riktigt bra och hade en schysst stuns, stabilitet och en rejäl rostning. Men smakerna var lite för försiktiga, särskilt den anonyma burgardressingen och köttet som hade behövt mer salt och peppar. Köttet var också aningen överstekt vilket tyvärr resulterade i att burgaren blev ganska torr, medan det mjuka och aningen sladdriga baconet hade behövt stekas lite längre för att bli tillräckligt krispigt. Texturerna lyftes dock av den krispiga silverlöken, och som helhet var ändå burgaren god. Det märktes att råvarorna var av hög kvalitet, och med lite bättre hantering hade detta kunnat bli en riktig succé. Vi uppskattade pommes fritesen som fått en rejäl fritering och kryddats med gott om salt och allkrydda. Även dippsåserna var av hög kvalitet och vi blev smått förälskade i deras parmesandressing som verkligen hade en utmärkt smak och textur.
Johans Burger & Bistro ska en eloge för att de vågar gå sin egen väg. Här finns gott om potential för att bli riktigt bra om de bara finslipar tillagningen, och vi ser fram emot att följa deras resa framöver.
In English
Johans Burger & Bistro is arguably the most hyped burger restaurant in Jönköping right now, and the praise from Jönköping residents has been immense. We’ve noticed that they seem to be more influenced by London’s burger scene than the United States’ West Coast, resulting in thicker patties and a sesame-crusted bun that reminded us a bit of Bleecker Burger. We ordered a double Cheeseburger with two patties, cheddar, lettuce and burger sauce for 125 SEK (11.5 USD), and a double Bacon Cheeseburger with two patties, cheddar, white onions and burger sauce for 130 SEK (12 USD). We also ordered french fries for 35 SEK (3 USD).
We liked the promising presentation of the burgers, and the locally baked bun felt great and was squishy and nicely toasted. However, the overall flavours were a bit too cautious, especially the anonymous burger dressing and the meat which needed more salt and pepper. The patties were also slightly overcooked, which unfortunately led to the burgers being quite dry, while the soft and slightly floppy bacon should have been cooked a little longer to be crispier. However, the textures were lifted by the crunchy white onions, and as a whole the burger was still good. It was clear that they were using high quality ingredients, and with a little better handling this could have been a real hit. We appreciated the french fries, which were properly cooked and seasoned with plenty of salt and spices. The dipping sauces were great too, and we fell in love with their parmesan dressing which really had an excellent taste and texture.
We appreciate that Johans Burger & Bistro dare to go their own way, and there is plenty of potential here if they just fine-tune their approach. We look forward to following their journey in the future.