Tegel Burgare & Bärs är en restaurang i Tändsticksområdet i Jönköping. De huserar i en stor och cool industrilokal med en meny som föga förvånande fokuserar på burgare och öl. Vi beställde en Cheeses med emmentaler- och gruyèreost, picklad rödlök, tomat, sallad och parmesandressing för 159 kronor samt en The Brick med två 120-gramsköttpuckar, saltgurka, sallad och dressing för 189 kronor. Till detta beställde vi även lökringar för 37 kronor.
Burgarna var minst sagt massiva när de väl serverades på vårt bord, och både storleken och pinnen som genomborrade burgarna skvallrade om det här var en ”kniv och gaffel”-burgare. När vi greppade tag om burgarna kände vi direkt att brödet var stenhårt, vilket såklart försvårade möjligheten att äta dem med händerna. Köttet smakade i alla fall gott, men det borde ha varit saftigare med en mer kraftfull stekyta. Cheeses smakade inte helt förvånande väldigt mycket ost, och även om den serverades med picklad rödlök så lyckades inte syran riktigt bryta igenom det dominanta osttäcket. The Brick var den mest svårätna av två, men alla grönsakerna var åtminstone fräscha, och picklesen tillförde en trevlig syrlighet – även om de var skurna på längden vilket gjorde dem extra svårätna. Lökringarna var utan tvekan höjdpunkten med en fantastisk krispig smak, och ett helt klart roligare alternativ än pommes frites.
Burgarna från Tegel Burgare & Bärs hade en rätt trevlig smakprofil, men de tekniska missarna var så pass stora att vi inte kan rekommendera ett besök till någon som uppskattar hantverksburgare.
In English
Tegel Burgare & Bärs is a restaurant in Jönköping’s Tändstickområde. They are housed in a spacious and cool industrial space with a menu that unsurprisingly focuses on burgers and beer. We ordered a Cheeses with emmentaler and gruyere cheese, pickled red onions, tomato, lettuce and a parmesan sauce for 159 SEK (14.5 USD) and a The Brick with two 120-gram patties, pickles, lettuce and burger sauce for 189 SEK (17 USD). We also ordered onion rings for 37 SEK (3.5 USD).
Once the burgers arrived at our table we could see how massive they were, and both their size and the skewer that ran through the burgers indicated that we were supposed to use utensils to eat them. When we picked them up we immediately felt that the bun was rock solid, which of course made it even more difficult to eat them with our hands. The beef tasted nice, but it ought to have been juicier with a deeper crust. The Cheeses was unsurprisingly very cheesy, but even though it came with pickled red onions, the acidity couldn’t quite break through the dominant cheese. The Brick was the more difficult to eat of the two, but at least all the vegetables were fresh, and the pickles added a nice acidity – although they were cut lengthwise which made them extra difficult to eat. The onion rings were undoubtedly the standout item with a great crunchy flavour, and definitely a more fun option than fries.
The burgers from Tegel Burgare & Bärs had a pretty nice flavour profile, but the technical mistakes were so significant that we can’t recommend a visit to anyone who appreciates craft burgers.