Vox Hotel är ett designhotell beläget i centrala Jönköping. Utöver bekväma sängar så har de även en restaurang som har ett högt anseende bland lokalbefolkningen. På den ganska koncisa menyn fanns en burgare som innehöll cheddarkräm, syrad lök, karamelliserad lök och saltgurka för 255 kronor. I priset ingick även pommes frites.
Våra burgare såg överlag bra ut, men vid närmare inspektion upptäckte vi några uppseendeväckande detaljer. På den ena burgaren hittade vi ojämnt skivade saltgurkor som var väldigt tjocka, medan de på den andra burgaren var betydligt tunnare. Brödet var svalt på utsidan på ena burgaren, medan det var iskallt på den andra. Den rejäla rostningen på insidan gav brödet en lätt bitter ton, som lustigt nog fungerade ganska bra tillsammans med söta karamelliserade löken. Själva köttet hade stekts hårt, men hade ändå behållit sin saftighet, vilket var den klara höjdpunkten i måltiden. Men allt var för salt – särskilt på burgaren med tjock saltgurka. Pommes fritesen var i alla fall mycket goda med en fin krispighet, tillfredsställande potatissmak och trevlig saltning.
Vox Hotel använder riktigt bra ingredienser, och särskilt köttet var av väldigt hög kvalitet. Men trots den stora potentialen så lämnade såväl hanteringen som kompositionen mycket att önska. Det är självklart mycket oroande när två burgare med identiska ingredienser ser och upplevs så olika som de faktiskt gjorde här, och med en så här saftig prislapp förväntar vi oss att de ska upprätthålla en konsekvent kvalitet.
In English
Vox Hotel is a design hotel located in the centre of Jönköping. As well as comfortable beds, they also have a restaurant that has a high reputation among the locals. The rather concise menu included a burger containing cheddar cream, pickled onions, caramelised onions and pickles for 255 SEK (20 USD). French fries were also included in the price.
Our burgers looked good overall, but on closer inspection we noticed some striking mistakes. One burger had thick and unevenly sliced pickles, while the other burger had much thinner pickles. The bun was cool on the outside of one of them, but ice cold on the other. The heavy toasting on the inside gave the bread a slightly bitter note, which funnily enough worked quite well with the sweet caramelised onions. The meat had a deep crust, but was still juicy, making it the clear highlight of the meal. But everything was too salty – especially on the burger with thick pickles. At least the fries were very good with a nice crispness, satisfying potato flavour and a pleasant saltiness.
Vox Hotel uses great ingredients, and the meat in particular was excellent. But despite the great potential, both the handling and the composition left much to be desired. It’s obviously very worrying when two burgers with identical ingredients look and feel as different as they actually did here, and with such a hefty price tag we’d expect them to maintain a consistent level of quality.