Vi har fått tips om burgarna på Biobaren i Karlskrona ända sedan vi startade Burgerdudes, men vi har inte lyckats besöka den gamla varvsstaden förrän nu. Restaurangen ligger i foajén till stadens biograf, och är charmigt inredd med filmmemorabilia. Den långa menyn fokuserade på hantverksöl och hamburgare, och vi beställde en dubbel The Classic Cheeseburger med cheddar, pickles, silverlök, senap och ketchup för 205 kronor och en dubbel Triple Cheese N Chorizo med tre sorters ost, tomat, pickles, silverlök och chorizomajonnäs för 239 kronor. Pommes frites och en vitlöksdipp ingick i priset.
Båda burgarna serverades genomborrade av en cocktailpinne, och bjöd på två ganska olika utseenden. Triple Cheese N Chorizo var ganska blek och täckt med drypande ost, medan vår klassiska cheeseburgare stoltserade med både smälta och osmälta ostskivor. Köttpuckarna på 120 gram svensk högrev, bringa och talg hade främst stekyta på ena sidan, och var väldigt mjuka och nästan lite fluffiga i konsistensen. Köttet var verkligen smakrikt, saftigt och utmärkt kryddat – och den stora höjdpunkten i båda burgarna. En stor del av smakbilden togs dock över av deras ovanligt syrliga pickles, vilket var synd då vi verkligen gillade de andra smakkombinationerna. Särskilt chorizomajonnäsen var väldigt god och intressant, och vi hade mycket hellre se den ta en mer central roll. Pommes fritesen var goda och utmärkt friterade, och den medföljande vitlöksdippen var riktigt fräsch och svår att sluta äta.
Biobaren bjuder på en supertrevlig stämning och rejält maffiga burgare. Burgarna var goda i sig, men vi blev ändå förvånade över att de gjorde så pass många nybörjarmissar som de gjorde, med tanke på att de faktiskt är riktiga veteraner på den svenska burgarscenen.
In English
We’ve been hearing about the burgers at Biobaren in Karlskrona ever since we started Burgerdudes, but we haven’t managed to visit the old shipyard town until now. Located in the foyer of the town’s cinema, the restaurant is charmingly decorated with film memorabilia. The lengthy menu focuses on craft beers and burgers, and we ordered a double The Classic Cheeseburger with cheddar, pickles, white onions, ketchup and mustard for 205 SEK (19.5 USD) and a double Triple Cheese N Chorizo with three cheeses, tomato, pickles, white onions and a chorizo mayo for 239 SEK (23 USD). French fries and a garlic dip were included in the price.
Both burgers came pierced by a cocktail stick, and offered two rather different looks. The Triple Cheese N Chorizo was quite pale and covered with dripping cheese, while our classic cheeseburger featured both melted and unmelted cheese. The 120-grams beef patties from Swedish chuck, brisket and tallow mainly had a crust on one side, and were very soft and almost slightly fluffy in texture. The meat was really flavourful, juicy and excellently seasoned – and the major highlight of both burgers. However, much of the flavour was taken over by their overly acidic pickles, which was a shame as we really liked the other flavour combinations. The chorizo mayo in particular was very tasty and interesting, and we would have much preferred to see it take a more central role. The fries were tasty and excellently cooked, and the accompanying garlic dip was really fresh, making it hard to stop eating it.
Biobaren offers a super nice atmosphere and really filling hamburgers. The burgers were pretty good, but we were still surprised that they made as many rookie mistakes as they did, considering that they actually are real veterans on the Swedish burger scene.