Efter närmare 30 år bredvid gruvan i Kiruna så flyttade Annis Grill till nya lokaler närmare flygplatsen i slutet av 2023. I samma veva bytte de namn till bara Annis, och lade dessutom till smashburgare och annan streetfood på menyn. Vi besökte den rymliga och väldigt modernt inredda restaurangen och möttes av flera bås, vanliga bord och långbord, samt ett öppet kök och en armada med pekskärmar där vi kunde göra vår beställning. På smashburgarfronten erbjöds tre varianter, varav en var en månadsburgare, och vi beställde en dubbel Annis Smashburgare med två köttpuckar, cheddar, krispsallad, karamelliserad lök, och burgardressing för 199 kronor, inklusive pommes frites och en läsk. Vi köpte även kampanjburgaren Snackis med cheddar, pepper jack-ost, picklad rödlök, krispsallad, jalapeños och jalapeñomajonnäs. Den gick endast att få som singelburgare och kostade 149 kronor.
Våra burgare såg ganska olika ut. Vår Snackis såg lite liten ut, mycket på grund av att den enskilda köttpucken på 110 gram stack ut så mycket från sidorna på det fettpenslade amerikanska potatisbrödet. Annis Smashburgare var desto mer kaotisk, med massor av smält ost som vällde ut och ett lätt mörbultat bröd. Själva köttet var ganska gott men också ganska mjukt, och vi hade gärna sett en mer tilltagen stekyta. Men grundsmakerna var goda, sånär som på att deras egen burgardressing smakade väldigt mycket av gatukökssenap. Snackisen var oväntat stark, och vi hade gärna beställt den som dubbelburgare för att få bättre ratio för en inte lika stickande hetta.
Annis har lyckats med mycket med sin flytt, och vi uppskattar att de verkar ta hantverksburgare på allvar. Men med det sagt så hade vi gärna sett lite mer fingertoppskänsla i själva tillagningen och kompositionen med tanke på det ganska höga priset.
In English
After almost 30 years next to the mine in Kiruna, Annis Grill moved to new premises closer to the airport at the end of 2023. At the same time, they changed their name to just Annis, and added smash burgers and other street food to their menu. We visited the spacious and very modernly decorated restaurant and were greeted by several booths, regular tables and long tables, as well as an open kitchen and an armada of touch screens where we could place our order. There were three smash burgers on offer, one of which was a monthly burger, and we ordered a double Annis Smashburgare with two beef patties, cheddar, lettuce, caramelised onions and burger sauce for 199 SEK (19 USD), including french fries and a soft drink. We also ordered their promotional Snackis burger with cheddar, pepper jack cheese, pickled red onions, lettuce, jalapeños and jalapeño mayo. It only came as a single burger and cost 149 SEK (14 USD).
Our burgers looked quite different. Our Snackis seemed a bit small, mainly because the single 110-gram beef patty stuck out so much from the sides of the grease-coated American potato bun. Annis Smashburgare was all the more chaotic, with lots of melted cheese spilling out and a slightly dented bun. The meat itself was quite tasty but also soft, and we would have preferred a deeper and crispier crust. But the general flavours were nice, apart from that their house burger sauce tasted very much like classic Swedish grill kiosk mustard. The Snackis was unexpectedly spicy, and would have benefited from being a double patty burger for better ratios.
Annis have achieved a lot with their move, and we appreciate that they seem to take craft burgers seriously. But with that being said, we would have liked to see a bit more finesse in the actual cooking and composition given the rather high pricing.