Empes Gatukök

Empes är Empes

1 1 5
Skriven av
Uppdaterad 20 december 2024
Foto: Empes Special från Empes Gatukök.

Att säga att Empes Gatukök i Kiruna har en speciell plats i våra hjärtan är ingen överdrift. De är ett av de äldsta och mest anrika gatuköken i Sverige, och vår förra recension gav ledde till rubriken ”Hipster sågade Empes burgare” i dagstidningen Norrländska Socialdemokraten. Detta startade ett drev av norrländsk vrede mot oss som kulminerade i en seriestripp där en lokalpatriot hotade oss med stryk – självklart inramad över ett bord inne på det annars gemytliga gatuköket. Som ni förstår såg vi fram emot vårt återbesök. Burgarna vi beställde denna gång blev en Empes Special med 150 gram kött, potatismos, ost, bacon, sallad, lök och gurkmajonnäs för 130 kronor samt ett Skrovmål med 150 gram kött, ost, lök, sallad och dressing, tillsammans med läsk och pommes frites för 150 kronor.

Burgarna som serverades var av klassisk gatukökskaraktär, precis som de alltid har varit. Vi fick två höga burgare vars ingredienser bokstavligen vällde ut på pappersfaten. Och det var såklart väldigt svårt att ens lyfta upp burgarna med händerna. Empes Special var den maffigaste burgaren av de två, med en rejäl klick potatismos under köttpucken. Köttpuckarna var av fryspucksmodell och brödet var torrt, men salladen var fräsch och potatismoset bjöd på en dekadent och god upplevelse. Skrovmålet var klassiskt rakt igenom med sin genomsöta burgardressing. Här var det såklart inte mycket snack om ration mellan kött och bröd eller vilka olika texturer som kompletterar varandra, utan i stället fullt fokus på mycket värmande mat för pengarna. Pommes fritesen var trevliga, med både härlig krispighet och smak.

Empes Gatukök kör sin grej, och vi respekterar att de håller sig till sitt koncept. Som hantverkburgare finns det inte mycket att hämta här, men ur ett gatukökshistoriskt perspektiv bjuder Empes Gatukök på en trevlig och välkomnande tidskapsel som gärna får bevaras som den är.

In English

It’s no exaggeration to say that Empes Gatukök in Kiruna has a special place in our hearts. They are one of the oldest and most venerable grill kiosks in Sweden, and our last review led to the headline ‘Hipster criticised Empe’s burgers’ in the daily newspaper Norrländska Socialdemokraten. This set off a frenzy of northern anger against us that culminated in a comic strip where a local patriot threatened to beat us up – of course framed over a table inside the otherwise pleasant grill kiosk. As you can imagine, we were looking forward to our return visit. The burgers we ordered this time were an Empes Special with a 150-gram beef patty, mashed potatoes, cheese, bacon, lettuce, onions and a cucumber mayo for 130 SEK (12 USD) and a Skrovmål with a 150-gram beef patty, cheese, onions, lettuce and dressing, along with soda and fries for 150 SEK (14 USD).

Our burgers were of the classic grill kiosk variety, just as they always have been. We got two tall burgers with ingredients literally spilling out onto paper plates. And of course it was very difficult to even lift them up with our hands. The Empes Special was the bigger of the two, with a big dollop of mashed potatoes under the patty. The meat patties had been frozen of course and the bun was dry, but the lettuce was fresh and the mashed potatoes offered a decadent and tasty experience. The Skrovmål was classic through and through with its flavoursome burger sauce. Of course, there wasn’t much talk about the patty-to-bun ratio or how the different textures complement each other, but rather a focus was on a lot of very warming food. The fries were nice, with both crispness and a lot of flavour.

Empes Gatukök are still doing their thing, and we respect that they stick to their concept. As lovers of craft burgers, there’s not much to be found here, but from a street food history perspective, Empes Gatukök offers a nice and welcoming time capsule that is well worth preserving as it is.

Adress

Mommagatan 1, Kiruna Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering november 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Empes Gatukök och anser att de ska behålla betyget 1/5.

Recension från 30 oktober 2015

Recension skriven av Linus Josephson

30 oktober 2015, Empes Gatukök

Empes Gatukök i Kiruna firade sitt 70-årsjubileum i fjol, och är kanske Sveriges äldsta och mest anrika gatukök. Enligt majoriteten av Kirunabor är det även Empes Gatukök som serverar de bästa burgarna i Kiruna med omnejd.

Empes meny erbjuder flera klassiska burgare i varierande storlekar, tillsammans med olika sorters tillbehör. Det mest uppseendeväckande alternativet på menyn är Empes Special där burgaren serveras med en klick potatismos och rikliga mängder gurkmajonäs.

Men vi gjorde som vi brukar göra och valde ett mer klassiskt alternativ. I detta fall blev det en 150-gramsostburgare med hemmagjord dressing, sallad, lök samt pommes frites för 70 kronor.

Burgaren vi fick i handen var otroligt platt och den såg rent utsagt ledsen ut. Brödet var ett klassiskt torrt gatuköksbröd, köttet utgjordes av en smaklöst kompakt fryspuck och den hemmagjorda dressingen var sötsliskig. Pommes fritesen var sönderfriterade och smakade enbart frityrolja.

Det var så dåligt att vi inte kunde förmå oss att äta upp måltiden, utan lämnade en tredjedel i en närliggande soptunna. Förlåt Kiruna, men detta var inte alls bra.

Empes Gatukök, located in the city of Kiruna in the far north of Sweden, is perhaps the oldest grill kiosk in the country. The majority of Kiruna’s population say that this is where they serve the best burger in the city, and if that is the case we feel really sorry for them. The burger is just bad, plain and simple, with a stale bun and tasteless meat. Even the fries were awful and only tasted of oil from the deep-frier.

Topplistor

Sociala medier