Stejk Street Food har serverat street food med en norrländsk touch i Kiruna sedan 2016. Vi besökte deras lilla vagn en blåsig höstdag och blev glada när det visade sig att vi fick äta maten i deras stora kåta – inredd med bänkar och en öppen eld som gjorde måltiden riktigt mysig. På menyn fanns baguetter med ren- och älgkött samt deras hamburgare där valen främst gick ut på att välja om den skulle serveras med eller utan bacon. Vi testade en Ost & Bacon med 150 gram kött, cheddar, bacon, sallad och dressing för 165 kronor, en Arctic Cheese Steak-baguette med ren- och älgkött, smält ost och grillsås för 155 kronor samt pommes frites och en dippsås för 55 kronor.
Vår burgare såg ut som en bra hemmagjord burgare, lite avslappnad i looken men lockande. Brödet var grillat på både ut- och insidan, och kronan hade gått sönder lite. Den ganska söta smaken och semolinaresterna under hälen förstärkte hemmakänslan. Köttet hade en ganska fin stekyta och en fluffig textur, men det hade också kunnat vara saftigare. Det var även kryddat med någon form av kryddblandning, förmodligen samma grillkrydda som våra pommes frites hade fått en dos av. Baconet var tunt och krispigt och tillförde både sälta och rökighet. Den stekta löken bjöd på lätt sötma och lite textur, och dressingen förstärkte just denna sötma. Då var deras Arctic Cheese Steak desto roligare, med tydliga och rustika smaker. Våra pommes frites var tjocka, med krispig yta och ett krämigt inre, och här passade grillkryddan ypperligt.
Det var en ganska turistig upplevelse att äta på Stejk, men stämningen var väldigt enkel att tycka om. Det finns bättre burgare i Kiruna, men vi återvänder gärna till Stejk för att äta mer av det arktiska köttet och hänga i klykstångskåtan.
In English
Stejk Street Food have served street food with a northern touch in Kiruna since 2016. We visited their small truck on a windy autumn day and were happy to find that we could eat our food in their large lavvu hut – furnished with benches and an open fire that made eating our meal really cosy. Their menu included baguettes with reindeer and moose meat as well as burgers, where the main choice was with or without bacon. We tried a Cheese & Bacon with a 150-grams beef patty, cheddar, bacon, lettuce and sauce for 165 SEK (15.5 USD), an Arctic Cheese Steak baguette with reindeer and moose meat, melted cheese and barbecue sauce for 155 SEK (14.5 USD) plus french fries and a dipping sauce for 55 SEK (4.5 USD).
Our burger looked like a well-made homemade burger, casual in its appearance but still appealing. The bun was toasted on both the outside and inside, and the crown had broken a bit. The rather sweet flavour and the semolina residue under the heel reinforced the home feeling. The patty had a fairly nice crust and a fluffy texture, but it could also have been juicier. It was also seasoned with some kind of spice mix, probably the same grill seasoning that our fries had received a dose of. The bacon was thin and crispy and added both saltiness and smokiness. The fried onions offered a light sweetness and texture, and the dressing enhanced that sweetness. In comparison, their Arctic Cheese Steak was much more enjoyable, with distinct and rustic flavours. Our fries were thick, with a crispy surface and a creamy interior, and the grill seasoning worked well here.
Eating at Stejk was quite a touristy experience, but the atmosphere was very easy to like. There are better burgers to be had in Kiruna, but we’ll happily return to Stejk to eat more of the Arctic meat and hang out in the lavvu.