Burger 13 i Lund, och sticker ut med sin knallorange logotyp mot den i övrigt svarta inredningen. Vi studerade menyn länge i jakt på en klassisk cheeseburgare, och fick till slut nöja oss med två olika burgare. Det blev en B13 Burger med 150 gram kött, cheddar, tomat, sallad, chips, picklad rödlök, B13-dressing, senap och ketchup för 109 kronor, och en Bacon Burger med 150 gram kött, cheddar, bacon, tomat, picklad rödlök, saltgurka, rostad lök, B13-dressing, senap och ketchup för 119 kronor. Vi uppgraderade ena burgaren till en meny för 50 kronor och fick då pommes frites, chilidipp och en läsk.
Burgarna serverades på en träbricka, och vi blev lite oroliga när vi såg dem då de genomborrats av en pinne, toppad med en ensam lökring. Brödet, som enligt uppgift ska komma från ett ungerskt bageri, var väldigt tätt och segt – och dess rejäla tyngd gjorde hela burgaren ganska klumpig. Köttpuckarna gjorda på skånsk högrev var kompakta, men lyckades ändå falla isär i bitar när vi började äta. Baconet var sladdrigt och hade behövt stekas mer, vilket var extra störigt då menyn utlovade att det skulle vara knaperstekt, men det smakade ändå rökigt och gott. B13 Burger var enkel i smaken, och chipsen (som visade sig vara pommes pinnes) gav en bra textur och sälta. Baconburgaren gynnades mycket av dess pickles, som tillförde såväl krispighet som sälta. Men tråkigt nog så hade båda burgarna alldeles för mycket ketchup som tog över smakbilden. Både pommes fritesen och lökringen var välfriterade, och chilidippen smakade gott.
Burger 13 har tyvärr en del att arbeta på, och når tyvärr inte ända fram. Vi hoppas att de ser över sitt bröd och hur de hanterar både ingredienserna och burgarnas komposition i framtiden.
In English
Burger 13 in Lund stand out with their bright orange logo against the otherwise black interiors. We studied their menu for a long time in search of a classic cheeseburger, and eventually had to settle for two different burgers; a B13 Burger with a 150-gram beef patty, cheddar, tomato, lettuce, chips, pickled red onions, B13 dressing, ketchup and mustard for 109 SEK (10 USD), and a Bacon Burger with a 150-gram beef patty, cheddar, bacon, tomato, pickled red onions, pickles, roasted onions, B13 sauce, ketchup and mustard for 119 SEK (11 USD). We upgraded to a menu for 50 SEK (4.5 USD) and got fries, chili dip and a soft drink.
Our burgers arrived on a wooden tray, and we were a little worried when we saw them as they were pierced by a stick, topped with a single onion ring. The bun, reportedly from a Hungarian bakery, was pale, dense and chewy – and its hefty weight made the whole burger rather clunky. The patties made from local beef were compact, but still managed to fall apart when we started eating. The bacon was soft and a bit undercooked, which was particularly annoying as the menu promised it would be crispy. Thankfully, it was still smoky and tasty. The B13 Burger was simple in flavor, and the chips (which turned out to be crispy potato sticks) provided a good texture and saltiness. The Bacon Burger benefited greatly from the pickles, which added both crunch and saltiness. But unfortunately, both burgers had way too much ketchup that was overpowering. Both the fries and the onion ring were well-fried, and the chili dip was yummy.
Burger 13 unfortunately have a lot to work on, and we were quite disappointed with what we got. We hope that they tweak their buns and how they handle both the ingredients and their burger composition in the future.