Bronx Burgers har stängt sin verksamhet.
Bronx Burgers är samma restaurangkoncept som Bastard Burgers, och de heter numera samma sak.
Det har varit väldigt intressant att följa deras resa, och när vi publicerade vår första recension 2017 så hade de precis öppnat sin andra restaurang. Nu är de Sveriges största hantverksburgarkedja, och en hel del har såklart hänt under denna tillväxtfas. Vi applåderar till exempel deras stora satsning på en vegansk meny, men för varje ny restaurang har vi känt ett stigande behov av att uppdatera vårt omdöme.
Kedjans främsta styrka har alltid varit de renodlade streetfood-smakerna, bland annat i enkelheten hos deras signaturburgare med sin briljanta kombination av kött, cheddar, dillpickles, lök, senap, ketchup och majonnäs. När de lyckas få till en rejäl stekyta på köttet och rosta brödet ordentligt så blir burgarna en riktig fullträff. Smakerna samsas perfekt, och det är då vi gillar dem som mest. Men kvaliteten har faktiskt svajat något under våra besök runt om i landet. Smakerna sitter ofta där de ska, men de gånger där stekytan har varit för dålig eller de andra komponenterna har brustit så har det varit svårt att se burgarkärleken lysa igenom. Vi uppskattar båda deras pommes frites-varianter, men de är sällan lika krispiga som de alltid brukade vara. Och en meny med en 120-gramsburgare, pommes frites och läsk för 159 kronor känns inte lika prisvärd som tidigare. Lunchpriserna är dock avsevärt mycket bättre, då en burgarmeny kostar 119 kronor.
Utvecklingen till att bli en stor kedja har lett till att de har förlorat lite av sin uppkäftiga charm och detta går även lite hand i hand med att de successivt har bytt ut många ingredienser till praktiska men mer identitetslösa varianter än tidigare. Oäktingen känns helt enkelt inte lika äkta längre. Vi hoppas såklart att de vänder trenden och återvänder till sin forna glans, och ser fram emot att göra fler återbesök och återkomma med våra resultat.
In English
Bronx Burgers is the same restaurant concept as Bastard Burgers, and they’re called the same thing nowadays.
It has been really interesting to follow their journey, and when we published our first review back in 2017 they had just opened their second restaurant. Nowadays, they’re Sweden’s largest craft burger chain, and a lot has happened during this time of growth. Of course, we applaud many of their initiatives, such as focusing so much on a vegan menu, but for each new restaurant we’ve felt a growing need to update our review of them.
Bastard Burgers main strength has always been their pure streetfood flavours, like in their simple but genius signature burger, with its brilliant combination of beef, cheddar, dill pickles, onion, ketchup, mustard and mayo. When they get the crust right on the beef and toast the bun properly we’re always blown away, and we love it when all the ingredients come together. But the quality has been uneven when we’ve visited many of their restaurants throughout Sweden. The flavours are often there, but when the crust has been lacking or the other ingredients have been a bit uneven we’ve felt a bit disappointed. We appreciate both of their french fry and sweet potato fry varieties, but they’re seldom as crispy as they usually were. And a menu with a 120 gram patty, fries and a soft drink for 159 SEK (19 USD) is a bit pricy. Their lunch prices are much better though, with a menu costing just 119 SEK (14 USD).
By growing into a large chain has meant that they have lost a bit of their rough attitude, and it’s telling that they’ve slowly but surely swapped out many of their prime ingredients to more practical but less interesting varieties. We’re of course hoping that they’ll buck this trend and return to their former glory, and look forward to reporting back on our findings soon.