Helsingburger

Gott utan gnista

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 20 december 2023
Foto: Ostburgare från Helsingburger.

Hamburgerkedjan Helsingburger startade redan 2017 i Helsingborg, och har sedan dess expanderat till tio restauranger i Göteborg, Malmö, Trelleborg och Ängelholm. Vi besökte dem för första gången år 2020, och ansåg då att de bjöd på riktigt goda burgare gjorda med lokala råvaror. Under vårt senaste besök i Ängelholm passade vi på att besöka deras lilla lokal för att se hur kvaliteten förändrats sedan sist. Menyn var sig lik, med tiotalet köttburgare och en handfull alternativ med vegopuckar, kyckling och fisk. Valet föll denna gång på en Ostburgare med cheddar, lök, sallad, saltgurka och husets dressing för 104 kronor.

Burgaren serverades kort efter beställningen och såg riktigt trevlig ut med sin fint smälta ost som kontrasterade fint mot de färgsprakande grönsakerna. Köttet hade en stabil smakbild och en hög fetthalt som gjorde den välsmakande, men stekytan var lite för tunn och själva köttet var ganska mjukt och löst. Brödet hade värmts upp fint och både smakade gott och var ganska följsamt i handen. Det stora salladsbladet stack ut en del från burgaren och var ganska kallt, och även om vi gillade crunchet och dillsmaken i deras pickles så var den mer söt än salt. Vi åt upp burgaren ganska fort, men blev lite besvikna över att kvaliteten har sjunkit något sedan vårt senaste besök.

Helsingburger serverar fortfarande stabila burgare och vi var överlag nöjda med vårt besök. Men med tanke på att vi tidigare rankat dem som en av Sveriges 100 bästa burgare så hade vi förväntat oss något lite vassare än vad vi fick. Vi hoppas att de återfår gnistan igen!

In English

The burger chain Helsingburger started back in 2017 in Helsingborg and has since expanded to ten restaurants in Gothenburg, Malmö, Trelleborg och Ängelholm. We visited them for the first time in 2020, and found that they offered really good burgers made with local ingredients. During our latest visit to Ängelholm, we took the opportunity to visit their small premises to see how the quality has changed since last time. The menu was the same, with ten beef burgers and a handful of options with vegetarian, chicken and fish patties. This time we chose a Ostburgare with cheddar, onion, lettuce, pickles and house sauce for 104 SEK (10 USD).

Our burger arrived shortly after ordering and looked really nice with its melted cheese that contrasted nicely with the colourful vegetables. The patty had a nice beefy flavour and a high fat content that made it tasty, but the crust was a bit too weak and the beef itself was quite soft and loose. The bun had been toasted nicely, and was both tasty and felt nice in our hand. The large lettuce leaf stuck out a bit from the burger and was cold, and although we liked the crunch and dill flavour of their pickles, they were more sweet than salty. We finished our burger pretty quickly, but were a little disappointed that the quality had dropped slightly since our last visit.

Helsingburger still serves solid burgers and we were generally satisfied with our visit. But considering that we previously ranked them as one of Sweden’s 100 best burgers, we had expected something a little sharper than what we got. We hope that they regain their spark once again!

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Ängelholm, Gothenburg, Helsingborg, Malmö, Trelleborg Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering november 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Helsingburger och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Recension från 04 december 2020

Recension skriven av Stefan Wadstedt

Helsingburger började som en blygsam kiosk i Helsingborg under 2017 men har sedan dess växt till mer än en handfull hamburgerställen i Skåne, runtom Malmö samt Trelleborg och Ängelholm. De finns även i Göteborg numera, med ett uttalat kvalitetsfokus med enbart lokala ingredienser, bland annat högrev från Sjöbo Slakteri. Vid vårt besök på restaurangen i Helsingborg erbjöds elva olika hamburgare med både vegetariska och veganska alternativ. Vi valde en ost- och baconburgare som innehöll en högrevspuck på 160 gram, cheddar, bacon, sallad, schalottenlök, ketchup och husets dressing. Priset under lunchen var 109 kronor, och då ingick pommes frites, läsk och en dippsås.

Hamburgaren såg inbjudande ut när den anlände, med fint smält cheddar och ett varmt och greppvänligt bröd. Vi trodde först att de hade glömt bort det knaperstekta baconet, men såg vi att den låg gömd under osten. Köttet var saftigt och hade en härlig köttsmak och passade utmärkt ihop med den krämiga cheddarn. Schalottenlöken var ett välkommet avbrott från de vanliga gula eller röda varianterna vi är vana vid, och både ketchupen och dressingen var i lagom mängd. Överlag så var vi väldigt nöjda med vår burgare, även om dressingen var lite mesig och gärna hade fått smaka mer. Brödet var godkänt, men hade gärna fått vara lite mjukare och fluffigare. Och vi hade gärna sett något med lite mer syra som bröt av smakerna, t.ex. några dillpickles.

Men med det sagt så var burgaren riktigt god och priserna var klart godkända. Vi hoppas på att se Helsingburger-restauranger även utanför Skåne i framtiden, så att fler personer får testa deras hamburgare.

Helsingburger started out as a modest grill kiosk in the Swedish town of Helsingborg back in 2017, and has now grown to more than a handful burger joints in the Skåne region, with several locations in Malmö. They have a clear focus on quality, with local ingredients such as chuck from Sjöbo Slakteri. During our visit to their Helsingborg restaurant they had 11 different burgers, including vegetarian and vegan options. We ordered their cheese and bacon burger that contained a 160 gram chuck patty, cheddar, bacon, lettuce, shallots, ketchup och a house sauce. The price during lunch hours was 109 SEK (13 USD), including fries, a soft drink and a dip.

The burger looked really tasty, with nicely melted cheddar and a warm and sturdy bun. At first we thought that they’d forgotten our cirspy bacon, but it was just hidden under the cheese. The patty was juicy and tasted nice and beefy; a perfect fit with the creamy cheddar. We also appreciated the novelty of using shallots instead of regular red or yellow onion, and there was a reasonable amount of both ketchup and burger sauce. Overall we were really happy with our burger, even though the burger sauce was a bit bland and could have had a bit more kick to it. The bun was alright, but should have tasted more and been a bit fluffier. And some acidity would have been nice as well, such as dill pickles or something similar.

But with that being said we enjoyed our hamburger, and the price-point was excellent. Fingers crossed that Helsingburger expands outside Skåne so that more people get to taste their burgers.

Topplistor

Sociala medier