Hamburgerkedjan Helsingburger startade redan 2017 i Helsingborg, och har sedan dess expanderat till tio restauranger i Göteborg, Malmö, Trelleborg och Ängelholm. Vi besökte dem för första gången år 2020, och ansåg då att de bjöd på riktigt goda burgare gjorda med lokala råvaror. Under vårt senaste besök i Ängelholm passade vi på att besöka deras lilla lokal för att se hur kvaliteten förändrats sedan sist. Menyn var sig lik, med tiotalet köttburgare och en handfull alternativ med vegopuckar, kyckling och fisk. Valet föll denna gång på en Ostburgare med cheddar, lök, sallad, saltgurka och husets dressing för 104 kronor.
Burgaren serverades kort efter beställningen och såg riktigt trevlig ut med sin fint smälta ost som kontrasterade fint mot de färgsprakande grönsakerna. Köttet hade en stabil smakbild och en hög fetthalt som gjorde den välsmakande, men stekytan var lite för tunn och själva köttet var ganska mjukt och löst. Brödet hade värmts upp fint och både smakade gott och var ganska följsamt i handen. Det stora salladsbladet stack ut en del från burgaren och var ganska kallt, och även om vi gillade crunchet och dillsmaken i deras pickles så var den mer söt än salt. Vi åt upp burgaren ganska fort, men blev lite besvikna över att kvaliteten har sjunkit något sedan vårt senaste besök.
Helsingburger serverar fortfarande stabila burgare och vi var överlag nöjda med vårt besök. Men med tanke på att vi tidigare rankat dem som en av Sveriges 100 bästa burgare så hade vi förväntat oss något lite vassare än vad vi fick. Vi hoppas att de återfår gnistan igen!
In English
The burger chain Helsingburger started back in 2017 in Helsingborg and has since expanded to ten restaurants in Gothenburg, Malmö, Trelleborg och Ängelholm. We visited them for the first time in 2020, and found that they offered really good burgers made with local ingredients. During our latest visit to Ängelholm, we took the opportunity to visit their small premises to see how the quality has changed since last time. The menu was the same, with ten beef burgers and a handful of options with vegetarian, chicken and fish patties. This time we chose a Ostburgare with cheddar, onion, lettuce, pickles and house sauce for 104 SEK (10 USD).
Our burger arrived shortly after ordering and looked really nice with its melted cheese that contrasted nicely with the colourful vegetables. The patty had a nice beefy flavour and a high fat content that made it tasty, but the crust was a bit too weak and the beef itself was quite soft and loose. The bun had been toasted nicely, and was both tasty and felt nice in our hand. The large lettuce leaf stuck out a bit from the burger and was cold, and although we liked the crunch and dill flavour of their pickles, they were more sweet than salty. We finished our burger pretty quickly, but were a little disappointed that the quality had dropped slightly since our last visit.
Helsingburger still serves solid burgers and we were generally satisfied with our visit. But considering that we previously ranked them as one of Sweden’s 100 best burgers, we had expected something a little sharper than what we got. We hope that they regain their spark once again!