ICA Kvantum Flygfyren är en mataffär i Norrtälje som är känd för att fokusera på hållbarhet och lokalt producerade råvaror, och de stoppar bl.a. sin egen korv. På sitt lilla café Roslagsserveringen intill butiken serverar de även mat, och vid vårt besök fanns tre olika hamburgare på menyn. Valet föll enkelt på en Roslagsburgare, med en köttpuck på 110 gram och bacon från det lokala slakteriet Lövstakött, ekologisk burgarcheddar från det närliggande Väddö Gårdsmejeri samt picklad lök, tomat, sallad och tryffelmajonnäs. I priset på 109 kronor ingick även en valfri portion av pommes frites gjorda på vanlig potatis eller sötpotatis.
Så fort vi fått vår burgare så såg vi några omedelbara fel, bland annat den lilla men väldigt tjocka tomatskivan. Brödet var toppigt och alldeles för torrt, och påminde faktiskt mer om en frukostfralla än ett hamburgerbröd. Grönsakerna var kalla och den lilla, tjocka tomaten smakade inte heller särskilt mycket. Den blöta picklade löken bidrog dessutom till att allt blev ganska såsigt, till den grad att tryffelmajonnäsen späddes ut och blev rätt mild i smaken. Det var faktiskt lite positivt då tryffelsmaken var lite för påträngande av sig själv. Baconet var i alla fall krispigt och smakrikt, och trots att köttet var aningen kompakt och hade saltats lite för lite så sken den härligt goda köttsmaken igenom. Osten var exemplariskt smält och bidrog med lite välbehövlig krämighet.
Flygfyren förtjänar en klapp på axeln för sitt starka hållbarhetstänk och fokus på lokala varor, men vi hoppas att de jobbar lite mer med tekniken för att lyfta fram dessa ingredienser lite bättre i framtiden.
In English
ICA Kvantum Flygfyren is a grocery store in Norrtälje, just north of Stockholm. They’re known for their focus on sustainability and local produce, and they even make their own sausages. In their small Roslagsserveringen café just next to the store they serve food, and when we visited them they had 3 burgers on the menu. We ordered their Roslagsburgare with a 110-gram patty and bacon from Lövstakött, a butcher in the vicinity, organic burger cheddar from the local Väddö Gårdsmejeri plus pickled onions, tomato, lettuce and a truffle mayo. The 109 SEK (12.5 USD) price also included an order of regular or sweet potato fries.
We immediately noticed a few problems when we got our burger, among them the small but really thick tomato slice. The bun was high and really dry, and reminded us more of a breakfast roll than a burger bun. The vegetables were cold, and that small and thick tomato slice didn’t taste of much either. The pickled onions were really wet, and made the meal pretty soggy as well; so much that it diluted the truffle mayo a bit. This was quite positive though, seeing as the truffle flavour was a bit overpowering by itself. We did like the crispy bacon, and despite the patty being a bit too compact and under-seasoned we really did enjoy the beefy flavours. The cheese had melted excellently as well and added some much-needed creaminess.
Flygfyren deserve a pat on the back for their sustainability work and focusing on locally sourced ingredients, but we hope that the start paying an equal amount of time on their burger cooking techniques in order to make these ingredients shine properly in the future.