Vårt första besök på Restaurang Ät i centrala Nyköping skedde i slutet av 2018, och då blev vi riktigt besvikna. Köttet i burgarna tillagades nämligen delvis i ugnen under lunchtid, vilket resulterade i en väldigt torr hamburgare. Sedan dess har vi fått tips om att de har blivit bättre, och vid ett besök i staden bestämde vi oss för att ge dem en ny chans under kvällstid.
Vi beställde deras Ät-burgare med ost, sallad, tomat och lök för 120 kronor, inklusive pommes frites och en barbecuesås. Vi uppgraderade även våra pommes frites till ”Animalfries” för 35 kronor, vilket tydligen innebar att de täckte dem med burgardressing, karamelliserad lök, rödlök och persiljesalt. Aningen udda, minst sagt.
Burgaren serverades med locket hafsigt på sniskan, vilket gav ett slarvigt intryck. Vi noterade även att de inte riktigt smashade sitt kött, utan snarare stompade till köttpucken snabbt på stekbordet för att sedan lägga en vikt på den, gatuköks-style. Efter några minuter vände de på köttet, lade på en ostskiva och lade alltsammans under en grill så att osten fick smälta. Det resulterade i ett supertorrt och tuggigt kött, och det hade heller ingen tillfredställande stekyta. Lyckligtvis smakade det bättre än väntat, och hade till och med en lätt rosa kärna. Brödet var riktigt torrt det med, så det var tur att de i alla fall erbjuder en gedigen ölmeny med god hantverksöl så att vi kunde skölja ned allt.
Vi märkte tyvärr inga riktiga förbättringar hos Restaurang Ät sedan sist, så vårt underkända betyg kvarstår.
In English
We first visited Restaurang Ät in Nyköping (100 kilometres south of Stockholm) in late 2018, and weren’t at all impressed. It turned out that they pre-cooked their burger patties in an oven during lunch hours, resulting in a really dry burger. But we’ve heard good things about them over the years, and decided to give them another chance during their evening service.
We ordered their Ät burger with cheese, lettuce, tomato and onions for 120 SEK (13 USD), including fries and a bbq dip. We also upgraded our fries to ”Animal fries”, which apparently meant that they slathered them in burger sauce, caramelised onions, red onions and a parsley salt. Slightly unusual, to say the least.
The burger came served with the lid slid off, giving a sloppy impression. We also noted that they didn’t smash their patties, but rather gave them a quick press on the griddle before placing a weight on them. After a few minutes they flipped the patty and added some cheese, before moving everything under a grill in order to melt it. This cumbersome process led to a super-dry and chewy burger patty, and it also lacked that satisfying crust. Thankfully our meat actually tasted a bit better than we expected, and it even had a slightly pink center. The bun was really dry as well, so we were thankful for their long beer menu so that we at least could quench our thirst.
We didn’t really notice any real improvements from Restaurang Ät since our last visit, and our 2/5 score still stands.