Bryggans Grill i Gottskärs Hamn i Onsala, kort utanför Göteborg, öppnade under sommaren 2021, och har varit vårt favorithak i Området sedan dess. Under vårt senaste besök slog vi oss ner på den vykortsvackra uteserveringen, och beställde två av deras tre burgare från den föredömligt korta menyn. Det blev en dubbel Cheeseburgare med cheddar, lök, dillpicklad gurka, majonnäs, senap och ketchup för 130 kronor samt en dubbel Bryggans Bacon – deras signaturburgare med cheddar, baconmarmelad, lök, dillpicklad gurka, och majonnäs för 140 kronor. Vi beställde även pommes frites för 45 kronor.
Vi blev serverade två rejäla skapelser som såg generösa och lagom kladdigt inbjudande ut. Brödet var varmt och fluffigt med en krispig stekyta på insidan. De dubbla 100-gramsköttpuckarna hade en generös stekyta och en tydlig köttsmak, men det var lite för försiktigt saltat. De hade även legat lite för länge på stekbordet och var inte exakt så saftiga som vi hade hoppats på. Cheeseburgaren hade tydlig smak av alla ingredienser, och var riktigt tillfredsställande. Det försiktigt saltade köttet tillsammans med den ganska söta dillpicklade gurkan gjorde dock att helheten blev åt det sötare hållet. Bryggans Bacon var byggd kring deras egna baconmarmelad som bjöd på en tydlig rökighet och en mjuk sötma. Baconmarmeladen hade även viss sälta som gjorde denna burgare mer balanserad, och den var därför vår favorit av de två. Pommes fritesen var dessutom riktigt goda med en tydligt krispig yta, bra sälta och ett krämigt inre.
Bryggans Grill serverar riktigt goda foodtruck-burgare till rimliga priser, och det är egentligen bara små detaljer som skiljer dem från toppskiktet i landet. De har bara öppet under sommarmånaderna, juni till september ungefär, så om du har möjlighet att ta dig till Onsala så rekommenderar vi varmt ett besök.
In English
Bryggans Grill in Gottskärs Hamn in Onsala, just outside Gothenburg, opened in the summer of 2021, and they’ve been our favourite place in the area ever since. During our last visit, we sat down on the beautiful outdoor terrace, and ordered two of the three burgers from their admirably short menu; a double cheeseburger with cheddar, onions, dill pickles, mayo, ketchup and mustard for 130 SEK (12 USD) and a double Bryggans Bacon – their signature burger with cheddar, bacon marmalade, onion, dill pickles and mayo for 140 SEK (13 USD).
We also ordered french fries for 45 SEK (4 USD).
We were served two generous looking burgers that looked really juicy and inviting. The bun was warm and fluffy with a crispy crust on the inside. The double 100-gram beef patties had a generous crust and a distinct beefiness, but were a little too lightly salted. They had also been on the griddle a little too long and weren’t quite as juicy as we had hoped. The cheeseburger had a distinct flavour from all the ingredients, and was really satisfying. However, the gently salted patty along with the rather sweet dill-pickles made it a bit too sweet. Bryggans Bacon was built around their own bacon marmalade that offered a clear smokiness and a soft sweetness. The bacon marmalade was also quite savoury, and this balance made it our favourite of the two. The fries were also really nice with a crispy surface, excellent seasoning saltiness and a creamy interior.
Bryggans Grill serve really tasty food truck burgers at a reasonable price, and it’s really only small details that separate them from the top tier in the country. They are only open during the summer months, from June to September, so if you can make it to Onsala, we highly recommend a visit.