Gulf Smashin’ Burgers ligger i centrala Söderhamn intill en Gulf-bensinstation och tillhörande biltvätt, som alla har samma ägare. Vi har fått massor av tips om deras burgare, och när den lilla matvagnen uppenbarades framför oss hade vi minst sagt höga förhoppningar. Vi beställde två burgare; en ”Burgare 1” med två 100-gramsköttpuckar, silverlök, sallad, senap och ketchup samt en ”Burgare 3” med två 100-gramsköttpuckar, cheddar, rostad lök, jalapeños och srirachamajonnäs. Båda burgarna kostade 96 kronor styck, och vi beställde även pommes frites för 23 kronor.
Burgarna var tilltalande och hade konstruerats med omsorg med en genomtänkt ratio mellan de olika ingredienserna. Men trots detta så reagerade vi direkt på att det väldigt gula brödet var ganska mastigt, och att undersidan av hälen hade lite av en skorpa. Köttet däremot var smakrikt med en rejäl kryddning, saftig textur och en ordentlig stekyta. Köttet var faktiskt utan tvekan höjdpunkten för hela burgaren, och var verkligen imponerande. Men resterade smaker på båda burgarna var lite väl spretiga. ”Burgare 1” var alldeles för söt med sin kombination av dressing och Johnny’s sötstarka senap, och när vi frågade om resonemanget bakom valet av senap fick lära oss att Johnny’s faktiskt är från Söderhamn, och att grundaren bor i huset bredvid matvagnen. Varför de inte använde deras gula senap förstår vi dock inte. ”Burgare 3” saknade något som bröt av de heta smakerna från srirachamajonnäsen och jalapeñobitarna, och hade en något enformig smakbild. Pommes fritesen var rejält friterade men lite för försiktigt kryddade.
Gulf Smashin’ Burgers har rejält med potential att bli något alldeles extra, men detaljer som brödvalet och smakkombinationerna håller dem tillbaka något. Vi ser fram emot att följa deras resa och ser fram emot att besöka dem igen när de öppnar sin egna restaurang i framtiden.
In English
Gulf Smashin’ Burgers is located in the centre of Söderhamn next to a Gulf petrol station and car wash, all of which have the same owner. We have received lots of tips about their burgers, and when the small food cart appeared in front of us, we had high hopes to say the least. We ordered two burgers; a ”Burger 1” with two 100-gram beef patties, white onions, lettuce, ketchup and mustard and a ”Burger 3” with two 100-gram beef patties, cheddar, roasted onions, jalapeños and sriracha mayo. Both burgers cost 96 SEK (8,5 USD) each, and we also ordered fries for 23 SEK (2 USD).
The burgers looked nice and had been carefully constructed with a well thought out ratios. But despite this, we couldn’t help noticing that the very yellow bun was quite dense, and that the underside of the heel had a bit of a crust. The meat, on the other hand, was full of flavour with plenty of seasoning, a juicy texture and a great crust. It’s fair to say that the meat was the highlight of our meal, and was really impressive. However, the rest of the flavours on both burgers were a little too unfocused. ”Burger 1” was way too sweet with its combination of dressing and Johnny’s sweet and spicy mustard, and when we asked about the reasoning behind the choice of mustard, we learned that Johnny’s actually is from Söderhamn, and that the founder lives in the house next to the food cart. Why they didn’t use their yellow mustard, is unclear to us though. ”Burger 3” needed something to break up the spicy flavours from the sriracha mayo and jalapeño pieces, and had a somewhat monotonous flavour profile. The fries were nicely fried but a little too lightly seasoned.
Gulf Smashin’ Burgers has plenty of potential to be something special, but details like the bun selection and their flavour combinations hold them back a bit. We look forward to following their journey and look forward to visiting them again when they open their own restaurant in the future.