AG Kötthandel

Burgarna får inte samma kärlek som biffarna

1 2 5
Skriven av
AG Kötthandel

Vi har insett för länge sedan att burgarna på Restaurang AG inte faller oss i smaken, detta efter att ha testat dem flera gånger under årens lopp. Men efter massor av tips och lovord om burgaren på syskonkrogen AG Kötthandel i NK Saluhall tändes hoppet på nytt om en högklassig bistroburgare i Stockholm. Menyn innehöll en cheeseburgare med silverlök, saltgurka och majonnäs som kostade 220 kronor, inklusive en portion pommes frites.

Burgaren serverades i en pappersficka på ett porslinsfat, och såväl utseendet som presentationen kändes underväldigande. Själva hamburgaren såg väldigt slätstruken ut, men vi lät inte det hindra oss från ta ett rejält bett. För nämna det positiva först så var köttet av en märkbart hög kvalitet och saftigheten var verkligen superb, precis som vi förväntat oss av köttmästaren Johan Jureskog. Men inget annat höll samma höga kvalitet, och det innefattade även hur själva köttet hade tillagats. För även om köttet var saftigt så saknade det nästan helt stekyta, och var genommjukt utan ett tydligt bett. Brödet var mjukt men föll snabbt sönder på grund av köttsafterna, och vi fick kämpa för att hålla ihop allting med händerna. Deras tunna och längdskurna pickles tillförde ingen textur alls, och var mer salta än syrliga – något som hade behövts för att bryta genom köttsmaken. Silverlöken tillförde åtminstone lite krispig textur till allting, men förutom det var allt ganska jämnmjukt och aningen för salt. Pommes fritesen var också rejält översaltade, och vi fick kämpa för att äta upp hela portionen.

Det är ganska tydligt att vi inte delar Jureskogs vision om hur en bra burgare ska tillagas. Kontrasten blev dessutom extra tydlig när vi såg de andra lunchgästernas fantastiska köttbitar; perfekt medium rare-tillagade biffar med gyllenbrun stekyta från maillardeffekten. Det var uppenbart att burgaren inte hade tillagats med samma kärlek, och vi förstår faktiskt inte varför.

In English

We’ve given up on the burgers at Restaurang AG a long time ago, after having visited them several times over the years. But after receiving loads of tips and recommendations about their sibling restaurant AG Kötthandel in the NK Saluhall department store, our hope for a great bistro burger in Stockholm was reignited. Their menu featured a Cheeseburger with white onions, pickles and mayo, and cost 220 SEK (21.5 USD) including an order of french fries.

Our burger arrived in a paper pocket, placed on a porcelain plate, and both its appearance and the presentation itself felt underwhelming. The hamburger looked pretty basic, but that didn’t stop us from taking a large bite out of it. Let’s mention the positives first; the patty was made from exceptionally high quality beef, and it was exceedingly juicy – just as we’d expect from the meat master Johan Jureskog. But nothing else held the same high quality, including how the meat was cooked. Even though the beef was super juicy, it had hardly any crust whatsoever, and was very soft throughout. The bun was also soft, and quickly started to fall apart due to the juicy meat, leaving us struggling to keep everything intact. Their long and thin pickles didn’t add any texture at all, and were salty without much acidity – something that was needed to cut through the beefiness. The white onions added some crispy texture, but apart from that the burger was just soft and a bit too salty. Even their french fries were over-seasoned with salt, and we had problems finishing them.

It’s clear that we don’t share Jureskog’s vision of how to cook a great burger, and the contrast was cemented when we saw our fellow lunch guest’s amazing steaks; cooked perfectly medium rare with an amazing golden brown maillard reaction. It was obvious that they hadn’t given the burgers the same love and attention, and to be completely honest we can’t understand why.

Adress

NK Saluhall, Stockholm Sweden

Mer information

Topplistor

Sociala medier