Bierhaus i Stockholm är Sveriges äldsta tyska ölhall, och känslan var både trevlig och autentisk när vi klev in i lokalen i Vasastan. Vi hittade tyska klassiker på både mat- och dryckesmenyn, men vår blick fastnade såklart på deras pretzelburgare med kött, cheddar, rödlök, krispsallad, pickles och chilimajonnäs i ett pretzelbröd. I priset på 195 kronor ingick även en rejäl portion pommes frites med en tillhörande chilimajonnäs som dipp.
Burgaren såg rejält maffig ut när den anlände till vårt bord, och vi insåg direkt att vi inte skulle gå hungriga härifrån. Men problemen började direkt när vi grep tag om burgaren. Pretzelbröd är lite stummare av naturen, men detta var onödigt torrt och inte alls så följsamt som vi hade hoppats på. Köttet hade tillagats i ugn för att sedan avslutas på grillen, vilket gav det rejäla grillränder som faktiskt smakade rejält bränt på vissa ställen. Texturen på köttpucken var dessutom väldigt kompakt och riktigt torr. Även grönsakerna hade förbättringspotential, då rödlöken var alldeles för skarp och de långskurna picklesen saknade både en krispig textur och någon som helst uppfriskande syrlighet. Krispsalladen avslutade fadäserna genom att vara i princip kylskåpskall. Som tur var tillförde chilimajonnäsen lite karaktär till burgaren med en gnutta efterlängtad hetta. Pommes fritesen var helt okej och vi uppskattade verkligen den generösa mängden, även om de gärna hade fått friteras lite längre för att höja krispigheten ytterligare.
Tyvärr så lyckas Bierhaus göra nästan alla grundläggande fel man kan göra med en hantverksburgare, vilket är synd med tanke på den gemytliga stämningen inne på restaurangen. Nästa gång kommer vi att välja det säkra kortet och beställer in en schweinshaxe tillsammans med vår kalla kellerbier istället.
In English
Bierhaus in Stockholm is Sweden’s oldest german beer hall, and the feeling was both pleasant and authentic when we entered their premises in Vasastan. We found German classics on both the food and drink menu, but our eyes were drawn to their pretzel burger with beef, cheddar, red onion, lettuce, pickles and chili mayo in a pretzel bun. The 195 SEK price also included a generous portion of fries with an accompanying chilli mayo dip.
Our burger looked really big when it arrived at our table, and we immediately realised that we wouldn’t leave hungry. But the problems started as soon as we grabbed it. Pretzel buns are a bit stiffer by nature, but this one was unnecessarily dry. The meat had been cooked in the oven and then finished on the grill, giving it substantial grill marks that were pretty burnt in places. The texture of the patty was also very dense and dry. The vegetables also had room for improvement, as the red onion was far too sharp and the long cut pickles lacked both a crispy texture and any refreshing acidity. The lettuce finished off the mistakes by being super cold. Luckily, the chilli mayo added a bit of character with some much-needed heat. The fries were perfectly fine and we really appreciated the generous amount, though they could have been cooked a little longer to make them crispier.
Unfortunately, Bierhaus manages to make almost every basic mistake you can make with a craft burger, which is a shame given the cosy atmosphere of the restaurant. Next time we’ll play it safe and order a schweinshaxe with our cold kellerbier instead.