Bores

Bore is back

1 4 5
Skriven av
Foto: Baronen från Bores.

Bores har genomgått en resa sedan de öppnade i Vallentuna 2017. De gick från att vilja modernisera gatuköksburgaren till att öppna franchiseenheter med storslagna framtidsplaner. Efter de senaste årens ekonomiska utmaningar har de numera bara en restaurang kvar i Arninge norr om Stockholm. Vi besökte den trevliga lokalen och beställde två olika burgarmenyer. Det blev en Baronen med senapsstekt kött, ost, sallad, gul lök, saltgurka och färskostkräm för 159 kronor och The Bacon med BBQ-stekt kött, ost, bacon, syrad lök och originaldressing för 164 kronor. Pommes frites och läsk ingick i priset, men det kostade ytterligare 50 kronor att uppgradera till dubbla 120-gramsköttpuckar vilket var lite dyrt. Vi beställde även två olika dippsåser för 15 kronor styck.

Det tog inte lång tid förrän våra burgare var klara, och vi imponerades av det snyggt stekta köttet, som hade en rejäl stekyta. Det var saftigt, men hade smakat ännu bättre med mer salt. Brödet gjorde inte mycket väsen av sig, men borde ha rostats lite mer för bättre textur. The Bacon var vår favorit av de två burgarna, med en behaglig ton av BBQ-sås som inte tog över. Baconet var dessutom krispigt stekt och grönsakerna var vältempererade. Vi gillade köttet i Baronen, men vi uppskattade inte hur färskostkrämen dämpade alla andra smaker och la sig som ett lock över hela burgaren. Den gjorde att burgaren påminde mer om än macka än något annat. Det som imponerade mest annars i Baronen var picklesens krispiga textur och dillfyllda smak, som passade bra med de andra ingredienserna. Pommes fritesen var välfriterade, och de två dipparna var smakrika och definitivt värda sitt pris.

Bores är tillbaka – redo för revansch. Vi hoppas att de fortsätter att tajta till menyn nu när de bara har en enhet kvar, för detta är helt värt att kolla in i Arninge.

In English

Bores have undergone a journey since they opened in Vallentuna in 2017. They went from wanting to modernise the grill kiosk burger to opening franchise units with grand plans for the future. After the financial challenges of recent years, they now a single restaurant left in Arninge, in the north of Stockholm. We visited their pleasant restaurant and ordered two burger menus; a Baronen with mustard-fried patties, cheese, lettuce, yellow onions, pickles and cream cheese for 159 SEK (15 USD) and a The Bacon with BBQ-fried patties, cheese, bacon, pickled onions and original sauce for 164 SEK (15.5 USD). French fries and a soft drink was included in the price, but it cost an additional 50 SEK (5 USD) to add another 120-gram beef patty, which was a bit expensive. We also ordered two different dipping sauces for 15 SEK (1.5 USD) each.

It didn’t take long for our burgers to arrive, and we were impressed by the nicely cooked beef patties, which had a great crust. They were juicy, but would have tasted even better with more salt. The bread didn’t do much of a fuss, but should have been toasted a little more for better texture. The Bacon was our favourite of the two, with a pleasant hint of BBQ sauce that wasn’t overpowering. The bacon was also crispy and the crispy vegetables were nice. Baronen was more of a mixed bag, as we didn’t appreciate the way the cream cheese muted all the other flavours and lay like a lid over the whole burger. It made the burger more like a sandwich than anything else. But we enjoyed the crispy texture and dill-filled flavour of the pickles, which went well with the other ingredients. The fries were well-cooked, and the two dips were flavourful and definitely worth their price.

Bores have returned, and are definitely worth a visit in Arninge. Fingers crossed that they keep tightening their menu now that they’re down to one unit and don’t let up.

Adress

Saluvägen 2, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering oktober 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Bores och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 3/5 till 4/5.

Uppdatering augusti 2023:
Bores har stängt sina restauranger i Örebro samt Södertälje, Häggvik och Bålsta i Stockholm. Deras restauranger i Knivsta, Arninge, Norrköping och Linköping verkar fortfarande ha öppet.

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 94

Uppdatering oktober 2022:
Vi har gjort ett återbesök på Bores och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 39

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 29

Recension från 31 oktober 2022

Recension skriven av Linus Josephson

31 oktober 2022, Bores

Under vintern 2017 öppnade Bores upp sin första enhet i Vallentuna strax norr om Stockholm med löfte om att återupprätta den stagnerade svenska gatukökskulturen. Fem år senare låter det lite annorlunda, och deras uppdaterade franchisekoncept är nu istället att öppna trivsamma och personliga restauranger med fullständiga rättigheter. De har i skrivande stund restauranger belägna i Stockholm, Linköping, Norrköping och Knivsta, och vårt senaste besök var på deras restaurang i centrala Norrköping. Där beställde vi två burgare; en Stor Osten Deluxe med tre senapsstekta köttpuckar à 70 gram, samt ost, stekt lök, sallad, pickles och dressing. samt en Stor The Bacon med samma kött, samt ost, bacon, sallad, picklad lök, dressing och barbecuesås. Trippelburgarna kostade 154 kronor styck, plus 30 kronor extra för en meny med pommes frites och läsk.

Burgarna var slarvigt hopbyggda, och när vi greppade tag i dem kände vi direkt att brödet var kallt, även om det som tur var ände kändes bra i handen och var följsamt. Vi reagerade direkt redan vid första tuggan över hur mjuk vår Osten Deluxe, och den stora mängden ost tog även överhanden rent smakmässigt. De andra ingredienserna hade svårt att komma till sin rätt, då det mesta smakade mjuk ost. Men vi gillade ändå både köttets smak och stekyta. The Bacon var betydligt bättre texturmässigt tack vare just baconet, men borde ha varit lite krispigare för att ro allt i hamn. Pommes fritesen var helt okej i ett standardutförande och gjorde sitt jobb, varken mer eller mindre.

Burgarna på Bores känns tyvärr inte lika spännande längre, och det känns som de har tappat kvaliteten någonstans på vägen mot sitt nya koncept och alla nyöppningar de senaste åren. Vi hoppas de hittar tillbaka för vi gillar verkligen konceptet, och vi vet att de är kapabla att servera riktigt bra burgare.

Bores opened their first restaurant in Vallentuna, just outside central Stockholm, back in 2017, with lofty goals of revitalising the Swedish grill kiosk culture. Now, five years later, their direction has changed somewhat, and their updated franchise concept is to open personal and cosy restaurants a full bar. At the time of publication, they have restaurants in Stockholm, Linköping, Norrköping and Knivsta, and our latest visit was at their central Norrköping location. We ordered two burgers there; a large Osten Deluxe with three mustard fried 70-gram beef patties, cheese, fried onions, lettuce, pickles and burger sauce, plus a large The Bacon with the same meat, plus cheese, bacon, lettuce, pickled onions, burger sauce and barbecue sauce. These triple burgers cost 154 SEK (14 USD) each, plus an additional 30 SEK (2.5 USD) for a menu with french fries and a soft drink.

Our burgers hadn’t been assembled with any care, and when we grabbed them we immediately noticed that the buns were cold – but thankfully still quite soft and squishy. Our Osten Deluxe was exceedingly soft, and the large amounts of cheese took over most of the flavours and textures. The other ingredients struggled to make an impact, as the burger mainly tasted of soft cheese. We did like the beef’s crust and flavour though. And our The Bacon had better textures, much thanks to the bacon, but it could have been a bit crisper. The french fries were of the standard variety, and were neither good nor bad.

The burgers from Bores aren’t as exciting as they were before, and it feels like the quality has dropped during their pursuit of the new concept and expansion plans over the last few years. We hope they manage to find their way back, as we really do like their concept and know that they’re capable of serving very good burgers.

Recension från 04 juli 2018

Recension skriven av Toby Lee

04 juli 2018, Bores

Bores gick ut hårt i vintras med sitt löfte om att återta gatuköket från de trötta aktörerna med sina frysta köttpuckar och tråkiga tillbehör, och har nyligen expanderat till Uppsala, Linköping och Norrköping. Vi besökte deras nyöppnade kiosk på Sveavägen i centrala Stockholm, där Franky’s tidigare huserat. Här är öppettiderna generösa – långt in på natten under helgerna.

Den lilla lokalen är sparsamt inredd, och rymmer i princip endast köket, deras egentillverkade läsk och en kassadisk. Under våra besök har vi testat både cheeseburgaren och baconburgaren, samt deras ostpompa med ståt – en rejäl portion pommes frites täckt med ost, syrad lök, stark sås och burgardressing som smakade smått fantastiskt. Priset för en 100-gramsmeny ligger runt hundralappen, men priserna sticker såklart iväg något vid större burgare och andra tillbehör.

Den smashade burgaren serverades väldigt fort i det numera ganska klassiska briochebrödet från Garant, vilket skvallrade en del om Bores ambitionsnivåer. Enkel kvalitet utan överdådigheter, alltså. För det var tydligt att detta var en hamburgare av hög kvalitet som inte tog ut för mycket i svängarna i onödan. Det smakade riktigt gott, men det förekom ändå lite småmissar på vår baconburgare – bland annat att våra två 75-gramspuckar saknade stekyta och att baconet var ganska sladdrigt.

Vi förstår att det rör sig om modern snabbmat, men detta var under en lugn eftermiddag. Med lite tur så är det inte indikativt av hur det kommer att se ut under stökiga helgnätter, då Sverige är i akut behov av kvalitetsburgare utanför ordinarie öppettider. Det ser i alla fall lovande ut för gatuköksbranschen, och vi följer Bores utveckling med spänning.

The new Swedish chain Bores is intent on changing the grill kiosk game with high quality burgers and sausages. We visited their newly opened burger shack in central Stockholm; with impressive opening hours well into the night on weekends. There were no queues during our recent afternoon visit, and the bacon burger was served within a few minutes. This had been great if it hadn’t felt unnecessarily rushed. The two patties tasted really good but hardly had any sear at all, and the bacon could have done with some more time on the griddle as well. However, the other parts were excellent, including their deluxe cheese fries ”ostpompa med ståt”. We hope that they are able to up their game, especially during hectic weekend nights, as there’s a rampant need of high quality fastfood outside the regular opening times. Things are really looking up for the Swedish grill kiosk scene, and we’ll be following Bores’ progress with great interest.

Topplistor

Sociala medier