Det anrika gatuköket Brogrillen har länge varit en favorit bland både lokalbefolkningen i Bro och tunnbrödsrulleälskare i hela Sverige. Sedan 2021 håller de till i nya lokaler i Bro Centrum, och den trevligt ljusa inredningen ingav en modern känsla. Menyn var nästan orimligt lång, men vi hittade snabbt de sex hantverksburgarna och beställde en dubbel Smash Original med två 113-gramsköttpuckar, cheddar, tomat, sallad, lök, pickles, senap, ketchup och majonnäs för 175 kronor, inklusive pommes frites och en läsk. Vi beställde även en David Sundin-rulle – en hamburgertunnbrödsrulle med 150 gram kött, kiosklagat potatismos, smältost, karamelliserad lök, rå lök, rostad lök, picklad rödlök, sallad, tomat, burgardressing och sötstark senap för 149 kronor inklusive en läsk.
Vår smashburgare var verkligen som en upphottad gatuköksburgare. Det klassiska burgarutseendet fanns där med sitt stora bröd och de vanliga ingredienserna, men det smashade köttet lyfte utseendet. Köttpuckarna var okej smashade och smakade gott, men hade mått bra av lite tydligare och krispigare stekyta. Brödet borde även ha värmts bättre på insidan för att inte suga åt sig så mycket sås och dressing, men överlag bjöd burgaren på goda smaker och var rejält mättande. Hamburgerrullen var otroligt maffig och fungerade som en rolig hybrid, men hölls tillbaka av att de använt en upphackad fryspuck i stället för smashat kött. Den trevlige ägaren berättade efteråt att det gick att beställa den så, men vi hade nog gärna sett ännu fler smashburgaringredienser i den för att det verkligen skulle kännas som ett fullgott alternativ. De tjocka och välkryddade pommes fritesen var supergoda, med en trevlig smak, frasig utsida och ett krämigt inre. En riktig succé.
Vi förstår verkligen varför Brogrillen är så pass populära som de är, för det här var en superhärlig gatukiosk. Och vi kommer definitivt tillbaka, både för smashburgarna och för att utforska resten av den dignande menyn med tunnbrödsrullar.
In English
The long-established grill kiosk Brogrillen has long been a favourite with locals in Bro and tunnbrödrulle wrap lovers all over Sweden. Since 2021, they have been located in new premises in Bro Centrum, and the nice, bright interiors have given it a modern feel. The menu was almost unreasonably long, but we quickly found the six craft burgers and ordered a Double Smash Original with two 113-gram beef patties, cheddar, tomato, lettuce, onion, pickles, mustard, ketchup and mayo for 175 SEK (16.5 USD), including fries and a soft drink. We also ordered a ’David Sundin-rulle’ – a hamburger tunnbrödrulle wrap with 150 grams of meat, homemade mashed potatoes, melted cheese, caramelised onions, raw onions, roasted onions, pickled red onions, lettuce, tomato, burger sauce and a sweet mustard for 149 SEK (14 USD) including a soft drink.
Our smash burger looked like an updated grill kiosk burger. The classic burger look was there with the big bun and the usual ingredients, but the smashed patties made it look more modern. The patties were well smashed and tasty, but we would have preferred a deeper and crispier crust. The bun could also have been toasted more on the inside to prevent it soaking up too much sauce and dressing, but overall the burger had nice flavours and was really filling. The tunnbrödrulle wrap was huge and worked as a fun hybrid, but was held back by the fact that they used a chopped up frozen patty instead of ground meat. The friendly owner told us afterwards that you could order it that way, but we would have liked to see more smashburger ingredients in it to make it feel like a real viable alternative. The thick, well-seasoned fries were great, with a nice flavour, crispy on the outside and creamy on the inside. Yum!
We really understand why Brogrillen is so popular, as this was a super nice grill kiosk. And we’ll definitely be back, both for the smash burgers and to explore the rest of their extensive tunnbrödrulle menu.