Bullens Bar & Restaurang är belägen ett stenkast från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och deras anspråkslösa lokal samt gigantiska meny känns utformad för att tilltala hungriga studenter. De serverar bland annat tio olika smashburgare, varav en vegetarisk och en vegansk variant, som är prissatta mellan 124 och 133 kronor, inklusive en portion pommes frites. Vi beställde deras cheeseburgare med 100 gram kött, cheddarost, krispsallad, tomat, rödlök, saltgurka, majonnäs och ketchup för 129 kronor.
Burgaren serverades prydligt på ett rejält porslinsfat och såg oväntat inbjudande ut trots att den irriterande nog genomborrats med en överflödig pinne. Brödet var mjukt ovantill, men hade en aningen hård kant längs med yttersidan. Som tur var så påverkade inte detta upplevelsen nämnvärt, och burgaren kändes bra i handen. Köttpucken på 100 gram hade faktiskt en riktigt fin stekyta, och köttet var riktigt saftigt även om vi gärna hade sett att det var lite mer kryddat med salt och peppar. Som det var nu så smakade det inte tillräckligt mycket för att komma till sin rätt och sticka ut mot de andra ingredienserna. Vi tyckte även att 100 gram var lite för lite, och ration mellan kött och bröd hade varit bättre om köttpucken hade varit aningen större. Grönsakerna kändes väldigt fräscha och bra tempererade, men krispsalladen var mjuk och bidrog inte med den krispiga texturen vi hade hoppats på. Pommes fritesen var lagom krispiga och portionen var dessutom generös.
Burgaren från Bullens Bar & Restaurang känns faktiskt lite som en måttstock på hur långt Sveriges burgarscen har kommit de senaste åren. Nu kan en helt vanlig restaurang, som serverar flera olika sorters varmrätter och sallader, servera en helt klart godkänd smashburgare. De serverar inte ”Stockholms godaste smashburgare” som de själva hävdar, men hamburgarna är inte så pjåkiga ändå.
In English
Bullens Bar & Restaurang is located just by the Royal Institute of Technology (KTH) in Stockholm, and their unassuming interiors and huge menu is definitely geared towards hungry students. They also serve 10 different smash burgers, including a vegetarian and a vegan option, costing between 124 and 133 SEK (13–14 USD), including an order of french fries. We ordered their Cheeseburger with a 100-gram beef patty, cheddar, lettuce, tomato, red onions, pickles, mayo and ketchup for 129 SEK (13.5 USD).
Our burger came neatly served on a thick porcelain plate, and looked surprisingly good despite the unnecessary skewer that had been jabbed into it. The top part of the bun was soft, but there was a slightly dry and hard crust along the edges. Thankfully this didn’t affect our experience too much, and the burger felt great in our hands. The 100-gram beef patty had a really nice crust, and it was juicy and quite tasty despite being under seasoned. It could have done with some more salt and pepper in order to stand out against the other ingredients. We also felt that 100 grams wasn’t enough, and the beef to patty ratio would have been better with a slightly larger patty. The vegetables were fresh and weren’t cold or anything, but the lettuce was soft and didn’t add that crispy texture we were hoping for. The french fries were crispy though, and the portion was generous.
The hamburger from Bullens Bar & Restaurang is a good example of how far the burger scene has come in Stockholm. Now you can get a pretty decent smash burger from a regular restaurant that focuses on loads of different dishes. They don’t serve ”Stockholm’s tastiest smash burger” as advertised, but the end result wasn’t bad at all.