Burgers and Pastrami – BAP ligger på Östermalm i Stockholm, och har sedan de öppnade 2017 kontinuerligt arbetat med att förbättra sina burgare och råvaror. De har bytt bröd, optimerat köttblandningen och finjusterat tillagningen i flera iterationer. Vi har recenserat dem två gånger tidigare, men i och med alla ändringar var det dags för ett nytt utlåtande. BAP har fortfarande åtta burgare på sin fasta middagsmeny (varav en vegetarisk och en vegansk variant), prissatta mellan 130 och 165 kronor beroende på storlek. Förutom burgare har de även, precis som namnet antyder, flera pastramimackor på menyn.
Vi har testat så gott som hela menyn vid det här laget, men våra återkommande favoriter är lunchburgaren Bronx, BBQ Swey och ”off menu”-burgaren Royal with Cheese – alla med två köttpuckar à 100 gram för att maximera stekytan och få till den där hägrande, perfekta ration mellan kött och bröd. Stekytan har varit exemplarisk på senare tid, samtidigt som köttet har behållit sin saftighet på insidan tillsammans och haft en välbalanserad kryddning. De få invändningar vi hade tidigare – som att burgarna har varit lite för söta och mjuka – har nu åtgärdats, och skillnaden har verkligen varit tydligt märkbar. Även deras tillbehör har hållit riktigt hög kvalitet, där både de vanliga pommes fritesen och sötpotatispommesfritesen (för 35 respektive 40 kronor utanför lunchen) har haft ett fint krispigt skal och ett mjukt inre. Även deras minst sagt rejäla tillbehör BAP Fries 2.0 – pommes frites med pastrami, sås, rödlök, färsk chili och koriander för 75 kronor – har varit en riktigt smakhöjare för två personer.
Det har varit ett sant nöje att följa utvecklingsresan som Burgers and Pastrami – BAP har tagit, och deras passion för förstklassiga burgare har verkligen gett resultat. Framstegen har lett till att de numera förtjänar vårt högsta betyg, och just nu serverar de konsekvent en av de bästa burgarna i Sverige.
In English
Burgers and Pastrami – BAP is a restaurant in Stockholm’s Östermalm district, and they’ve constantly been evolving their burgers and ingredients since they first opened in 2017. They’ve switched out their buns, optimized their beef blend and tweaked the burger cooking process several times. We’ve actually reviewed them twice before, but seeing as they’ve changed a lot of things again lately we felt that the time was right for a new review. BAP still have 8 burgers on their menu (including one vegetarian and one vegan option) and they cost between 130–165 SEK (15–19 USD) depending on if you want a single or double patty. And just as their name implies, they also serve several pastrami sandwiches as well.
By now we’ve tried just about their entire menu, but our recurring favourites have been the lunchtime Bronx burger, the BBQ Swey and the off-menu Royal with Cheese – with double patties to get as much crust as possible and an excellent beef to bun ratio. The crust on the patties has been outstanding lately, with the beef still retaining its juiciness on the inside, enhanced by well-balanced seasoning. Our previous issues, such as the burgers being a bit too soft and sweet, have now been rectified, and we been very pleased with these improvements. Their sides have kept a really high standard too, and both the regular french fries and their sweet potato fries (costing 35/40 SEK–4/4.5 USD) having a crisp outer shell and creamy soft insides. Their large side-order BAP Fries 2.0 – french fries with pastrami, sauce, red onions, fresh chilies and cilantro for 75 SEK (8.5 USD) has been a favourite for two persons.
We’ve really enjoyed watching Burgers and Pastrami – BAP develop over the years, and their passion for high-quality burgers has really yielded results. These improvements mean that they not only deserve our highest score, but that they also consistently serve some of the best burgers in Sweden.