Country Burger & Steakhouse är en burgar- och grillrestaurang från skärgårdsön Ljusterö utanför Stockholm som nu även har öppnat en restaurang på Södermalm. Den rymliga lokalen är enkelt inredd och menyn består av en handfull olika burgare. Vi besökte dem på lunchen, och då visade det sig att de hade en särskild lunchmeny med billigare (och mindre) hamburgare än vad de serverar på kvällen. Vi beställde in ett par olika hamburgare för 105 kronor styck, bland annat en ost- och baconburgare med 100 gram grillat kött, ost, bacon, rödlök, tryffeldressing, tomat och ”lyxsallad” (som visade sig vara en mixsallad med bland annat ruccola). Till detta ingick vanliga pommes frites, men vi uppgraderade även en meny till sötpotatispommesfrites för ytterligare 15 kronor.
Burgarna såg tyvärr inte så lovande ut vid servering, perforerade med en grillpinne och ganska hafsigt ihopmonterade. Brödet var både hårt och smuligt, och så stort att det fick köttet att se väldigt litet ut. Själva köttet hade grillats för hårt och var ganska torrt och kompakt, och den lilla ostskivan som knappt täckte köttet hade inte heller smält ordentligt. Och att den kylskåpskalla tomaten hade samma storlek som köttet gjorde ingen gladare. Baconet var däremot ganska krispigt och gott. Till måltiden fick vi även en förglömlig coleslaw, en saltgurka och en kvarts majskolv, och den sistnämnda var överraskande god med riktigt god kryddning. Båda varianterna av våra pommes frites var tyvärr överfriterade, men vi gillade dippsåsen. I det stora hela så var ingenting direkt katastrofalt, men allting var samtidigt ganska tråkigt.
Country Burger & Steakhouse serverar en typ av grillrestaurangburgare som var populära i början av 2010-talet, innan burgarboomen kom till Sverige. Det finns säkert en publik som fortfarande vill äta den typen av hamburgare, men vi hade hoppats på lite mer nytänk och högre ambitioner än detta.
In English
Country Burger & Steakhouse is a burger and steakhouse från Ljusterö (an island in Stockholm’s archipelago) that have recently opened in Stockholm’s Södermalm district. Their spacious restaurant has a clean interior design and their menu consists of a handful different burgers. We visited them during lunch hours, when they apparently had a special lunch menu with cheaper (and smaller) burgers than they serve during the evening. We ordered a couple of different burgers for 105 SEK (12 USD), among them a cheese and bacon burger with a 100-gram grilled patty, cheese, bacon, red onion, truffle sauce, tomato and mixed lettuce (including rocket). Regular fries were included, but we also upgraded one menu to sweet potato fries for an additional 15 SEK (2 USD).
Our burgers didn’t really look that great when they arrived, skewered with a bbq stick. The bun felt dry and crumbly, and was so big it made the patty look tiny. The patty had been grilled too hard, making it pretty dry and compact, and the small slice of cheese that barely covered the meat hadn’t melted properly. And the fact that the cold slice of tomato had the same size as the meat didn’t improve anything. We did like the crispy bacon though. With our meal we also got a coleslaw, a pickle spear and a small piece of grilled corn, which was surprisingly good some really nice seasoning. Both varieties of our fries had unfortunately spent too much time in the deep-fryer, but we did like the dip. At the end of the day nothing was really terrible, everything was just a bit boring.
Country Burger & Steakhouse serve a kind of steakhouse burgers that were popular in the beginning of the last decade, before the burger boom arrived in Sweden. We are sure that there are some people that will appreciate this old-school burger, but we had hoped for some more ambition and higher quality than this.