Daniels Burger & Grill står vid en park nära Fredhälls klippor på Kungsholmen i Stockholm, där de serverar burgare, korv och annan gatuköksmat. Grillen är en populär destination för lokalborna, och när vi recenserade dem för några år sedan var vi nöjda med vad de levererade. Nu under vårt återbesök hittade vi tre olika köttburgare på menyn, och beställde en Fredhällsburgare med 125 gram smashat kött, burgarost, bacon, rödlök, tomat, krispsallad och chilimajonnäs. Hamburgaren kostade 110 kronor, och en meny med pommes frites och en läsk gick på totalt 145 kronor.
Vår burgare såg ganska maffig ut, den enkla köttpucken till trots. Det var rejält med bacon och grönsaker, och köttet hade en slät och fin stekyta. Lustigt nog hade både ovansidan av kronan och undersidan av hälen på brödet en tydlig stekyta – dock inte på insidan. Men brödet var åtminstone varmt och fortfarande fluffigt inuti. Köttet var välkryddat och ganska gott i sig, men själva stekytan var mer mjuk än krispig, och kötttpucken hade en ganska tuggig textur. Chilimajonnäsen bidrog med en tydlig och trevlig hetta och en lätt sötma som passade väldigt bra ihop med det ganska knapriga och rökiga baconet. Grönsakerna var fräscha och gav texturvariation i varje bett, men det var lite för mycket av allt. Nästa gång köper vi nog till en extra köttpuck för 40 kronor. Pommes fritesen var tunna och på gränsen till överfriterade, men hade en trevlig sälta och ett krisp som höll i sig långt efter att de svalnat.
Daniels Burger & Grill är en bra representant för moderna gatukök i Sverige, där du får en god och vällagad burgare. Vi hade gärna sett en bättre hantering av köttet och brödet, men det här är fortfarande ett värdigt pitstop i Fredhäll.
In English
Daniels Burger & Grill is located in a park close to Fredhäll’s cliffs on Kungsholmen in Stockholm, where they serve burgers, hot dogs and other street food. The grill is a popular destination for locals, and when we reviewed them a few years ago, we were pleased with what they delivered. Now during our return visit, they offered three different beef burgers, and we ordered a Fredhällsburgare with 125 grams of smashed beef, burger cheese, bacon, red onion, tomato, crisp lettuce and a chilli mayo. The burger cost 110 SEK (10.5 USD), and a menu with fries and a soft drink cost 145 SEK (13.5 USD) in total.
Our burger looked pretty massive, despite the single patty. There was plenty of bacon and vegetables, and the meat had a smooth and nice crust. Oddly enough, both the top of the crown and the underside of the heel had been toasted – but the inside of the bun hadn’t been heated at all. Thankfully, the bun was still warm and fluffy inside. The meat was well-seasoned and quite tasty, but the crust was more soft than crispy, and it was rather chewy. The chilli mayo added a distinct and pleasant heat and a slight sweetness that went very well with the rather crispy and smoky bacon. The vegetables were fresh and provided texture variation in each bite, but there was a little too much of everything. Next time we’ll probably buy an extra patty for 40 SEK (4 USD). The fries were thin and borderline over-cooked, but had a nice saltiness and a crunch that lasted long after they’d cooled.
Daniels Burger & Grill is a good representative of modern grill kiosks in Sweden, where you’ll get a tasty and well-prepared burger. We would have liked to see better handling of the meat and bun, but this is still a worthy pit stop in Fredhäll.