Erth

Från jord till bord

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 17 februari 2024
Foto: Smashburgare från Erth.

Erth ligger i Hötorgshallen i Stockholm och kallar sig själva för en hybrid av en köttbutik och restaurang. Och det stämmer verkligen. I köttbutiken finns en välfylld delikatessdisk sprängfylld med högkvalitativa köttbitar, medan restaurangen ligger några meter bort med en meny bestående av mackor, beef wellington och andra kötträtter. Deras smashburgare fanns inte med på någon meny och gick egentligen bara att beställa i deras köttbutik, men vi kunde även få burgaren levererad till vårt bord. Som take-away kostade burgaren 129 kronor, men i restaurangen kostade den 179 kronor – och då ingick även en portion rostad potatis. Burgaren innehöll två smashade wagyu-köttpuckar, burgarost, strimlad sallad och deras egen dressing.

Vår burgare såg riktigt maffig ut och kändes väldigt bra i handen tack vare det mjuka brödet och de genomtänkta proportionerna. Det första vi reagerade på var det saftiga och lätt rosa wagyu-köttet från Skåne. Den höga kvaliteten var väldigt tydlig, men tyvärr så var den ganska svaga stekytan minst lika uppenbar. Detta innebar att köttet fick en ganska tråkig och genommjuk textur. Brödet höll i alla fall ihop allt bra och hade rostats fint på insidan. Deras egen dressing var gjord på bland annat dijonsenap, chili och hackade pickles, var trevlig tillförde lite välbehövligt sting, men vi hade gärna sett mer syra i burgaren för att bryta igenom det feta köttet. Den strimlade sallden tillförde inte så mycket förutom lite färg och innehöll tyvärr några stjälkar, vilket aldrig är kul.

Trots sina tekniska missar gillade vi burgaren på Erth, men själva köttbutiken imponerade desto mer. Vi uppskattar att de låter köttet vara i fokus, och hoppas att de fortsätter att utvecklas så att själva burgaren når upp till deras övriga ambitionsnivåer.

In English

Located in Hötorgshallen in Stockholm, Erth calls itself a hybrid of a meat shop and restaurant. And it really is. The meat shop has a well-stocked deli counter bursting with high-quality cuts of meat, while the restaurant a few metres away offers sandwiches, beef wellington and other meat dishes. Their smash burger was not on any menu and could really only be ordered in their meat shop, but we were able to have the burger delivered to our table. As a take-away, the burger cost 129 SEK (12.5 USD), but in the restaurant it cost 179 SEK (17 USD) – including a portion of roasted potatoes. The burger contained two smashed wagyu beef patties, burger cheese, shredded lettuce and their house sauce.

Our burger looked really big and felt great in our hands thanks to the soft bun and balanced proportions. The first thing we noticed was the juicy and slightly pink wagyu meat from Skåne. The high quality was evident, but unfortunately the rather weak crust was just as obvious. This resulted in the meat having a rather disappointing and overly soft texture. The bun at least held everything together well and was nicely toasted on the inside. Their house sauce, made with dijon mustard, chilli and chopped pickles, was nice and added some much-needed punch, but we would have liked to see more acidity in the burger to break through the fatty beef. The shredded lettuce didn’t add much except a little colour and unfortunately contained a few stems, which is never fun.

Despite its technical shortcomings, we liked the burger at Erth, but the meat shop itself was more impressive. We appreciate that they focus on the meat, and hope that they continue to evolve so that the burger matches their other high levels of quality.

Adress

Hötorgshallen, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Topplistor

Sociala medier