Flippin’ Burgers

Catch you on the flipside

1 4 5
Skriven av
Foto: Dubbel BCJ från Flippin’ Burgers.

Flippin’ Burgers är en av de mest inflytelserika aktörerna i Sveriges burgarhistoria, och vi har besökt dem ända sedan de startade hantverksburgarscenen i början av 2012. Vi ansåg att de var bäst i Sverige i många år, men på senare tid har de både bytt ägare och öppnat en till restaurang nära Kungsträdgården och kvaliteten har svajat en del. Under vårt senaste besök var vi på deras nygamla lokal i Vasastan, som fortfarande var inredd i inbjudande amerikansk retrostil. Vi beställde bland annat den löksmashade Oklahoma Smash med en enkel 150-gramsköttpuck för 135 kronor, baconburgaren BCJ med dubbla 100-gramsköttpuckar för 165 kronor och off menu-favoriten Flimpy med fyra 50-gramsköttpuckar och massor av ost för 150 kronor.

Våra burgare påminde mycket om det gamla Flippin’ Burgers, men köttpuckarna var något hårdare smashade än tidigare. Detta märktes särskilt på den annars så höga och imponerande Flimpy, som nu påminde mer om ett tefat med allt sitt överhängande kött. Köttet var i alla fall saftigt på de andra burgarna. Osten var krämig och god, och burgarna med krispigt bacon hade en trevlig rökighet. Vi uppskattade löksmaken i Oklahoma Smash, men vi hade gärna sett att den var ännu mer påtaglig. Gemensamt för alla burgare var att de saknade finess när det kom till såserna, för det var för mycket majonnäs på Oklahoma, för lite ketchup på BCJ och för mycket senap på Flimpy. Deras pommes frites för 35 kronor var goda, och vi uppskattade även deras Fritatos, pankofriterade potatisklyftor, för 50 kronor. Deras signaturdragondipp för 15 kronor passade utmärkt till båda dessa.

Vi lämnade Flippin’ Burgers mätta och belåtna även denna gång, och även om de inte riktigt har hittat tillbaka till sina forna glansdagar så var vi glada över att de fortfarande serverar riktigt goda burgare med sin egen välbekanta stil och identitet.

In English

Flippin’ Burgers is one of the most influential names in Swedish burger history, and we’ve been visiting them ever since they started the craft burger scene in early 2012. We considered them the best in Sweden for many years, but as of late they have changed owners and opened another restaurant near Kungsträdgården and the quality has fluctuated a bit. During our latest visit we went to their classic venue in Vasastan, which was still decorated in an inviting American retro style. We ordered the onion mashed Oklahoma Smash with a single 150-gram beef patty for 135 SEK (12.5 USD), the bacon burger BCJ with double 100-gram patties for 165 (15.5 USD) and the off-menu favourite Flimpy with four 50-gram patties and lots of cheese for 150 SEK (14 USD).

Our burgers were very similar to the Flippin’ Burgers of old, but the patties were a bit harder smashed than before. This was especially obvious on the otherwise tall and impressive Flimpy, which now looked more like a flying saucer with its wide beef skirt. The patties were at least juicy on the other burgers at least. The cheese was creamy and tasty, and the burgers with crispy bacon had a nice smokiness. We enjoyed the onion flavour in the Oklahoma Smash, but we would have liked it to be even more pronounced. All their burgers lacked finesse when it came to the sauces, as there was too much mayo on the Oklahoma, too little ketchup on the BCJ and too much mustard on the Flimpy. Their fries for 35 SEK (3 USD) were really good and we also enjoyed their Fritatos, panko-fried potato wedges, for 50 SEK (4.5 USD). Their signature tarragon dip for 15 SEK (1.5 USD) went excellently with both of these.

We left Flippin’ Burgers full and satisfied once again, and even though they haven’t quite found their way back to their former glory days, we were happy that they still serve really high quality burgers that still have their own familiar style and identity.

Adress

Observatoriegatan 8 & Norrlandsgatan 16, Stockholm Sweden

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering december 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Flippin’ Burgers och anser att de ska behålla betyget 4/5.

Uppdatering januari 2024:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2024: 39

Uppdatering november 2022:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 20

Uppdatering februari 2022:
Vi har gjort flera återbesök på Flippin’ Burgers och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 9

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 2

Uppdatering november 2019:
Placering på topplistan Världens 50 bästa burgare 2020: 9

Uppdatering oktober 2018:
Vi har gjort ett rejält återbesök i samband med att vi uppdaterade topplistan över Stockholm, och har reviderat vår recension. Du kan läsa hela vårt test här.

Uppdatering maj 2016:
Foodtrucken Sliders by Flippin’ Burgers kom tvåa i Juryns pris på Stockholm Burger Fest 2016! Läs mer här.

Recension från 25 februari 2022

Recension skriven av Toby Lee

25 februari 2022, Flippin’ Burgers

Ingen kan förneka Flippin’ Burgers plats i den svenska burgarhistorien. Vi var själva på plats kort efter att grundaren Jon Widegren först öppnade i Stockholm i mars 2012, och de knep en självklar förstaplats på våra topplistor i många år. Men tiderna förändras. Restaurangen har fått nya ägare, och nu har de dessutom öppnat en till lokal. Visionen är dock oförändrad; att servera hantverksburgare i en härlig och inbjudande miljö. Den nya restaurangen lyckas vara en snygg kopia av den första, och menyn är sig lik; en 150-grams enkelburgare kostar runt 120 kronor och en dubbelburgare med två 100-gramspuckar kostar runt 140 kronor. Till detta finns antingen vanliga pommes frites för 35 kronor eller en ekologisk och lite tjockare variant för 65 kronor.

Vi har själva märkt att vi ofta beställer deras Flippin’-burgare eller den hemliga offmenu-burgaren Flimpy. Den förstnämnda är en klassisk cheeseburgare med ost, silverlök, majonnäs, senap och ketchup som snyggt lyfter fram smakerna från köttet och brödet. Flimpyn har fyra hårt smashade 50-gramspuckar som varvas med ost och kompletteras med lite silverlök, för en riktigt tillfredsställande måltid. Smakerna sitter nästan alltid, men vi har märkt av en del mindre brister vid våra senaste besök; till exempel att kryddningen varit alldeles för försiktig så att smakerna inte har suttit, eller att köttpuckarna har haft en ojämn stekyta. Deras finfries brukar dessutom vara alldeles för flottiga och underfriterade, vilket gör dem till ett onödigt köp då deras vanliga pommes frites sköter sig galant.

Det känns helt enkelt som att tiden har gått ifrån Flippin’ Burgers något. Stockholms burgarscen har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren, och det räcker inte längre att bara leva på gamla meriter. Vi hoppas att de kan hitta nya sätt att utvecklas och hitta den där gnistan som skakade om en hel bransch en gång i tiden.

Nobody can deny Flippin’ Burgers’ place in Sweden’s burger history. We’ve loved their hamburgers since their founder Jon Widegren first opened the classic burger joint back in the spring of 2012, and we ranked them as the best place in Sweden for many years. But times have changed. The restaurant has got new owners, and they’ve also opened a second location. Their vision seems unchanged though; to serve craft burgers in a welcoming environment. The new restaurant is a well-made copy of the original, and the menu is the same as always. A single 150-gram patty burger costs around 120 SEK (12.5 USD) and a double burger with two 100-gram patties costs around 140 SEK (14.5 USD). As sides, they serve regular french fries for 35 SEK (3.5 USD) or thicker organic fries for 65 SEK (7 USD).

We’ve found that we usually order their Flippin’ Burger or the secret off menu creation Flimpy. The first one is a classic cheeseburger with cheddar, white onions, mayo, ketchup and mustard that really brings out the flavours from the patty and bun. The Flimpy on the other hand, has four thinly smashed 50-gram patties, with cheese and some white onions for a really satisfying experience. The flavours are usually all there, but we’ve noticed several minor issues during our latest visits. Sometimes the seasoning is too cautious, holding the beef flavours back, and we’ve often felt that the beef patties’ crusts are uneven. Their organic fries are more often than not far too greasy and undercooked, making them a disappointing choice compared to their perfectly fine regular fries.

We can’t help feeling that time has passed by Flippin’ Burgers a bit. Stockholm’s burger scene has seen some brilliant new stars over the last few years, and it’s not enough to just leave everything unchanged. We’re hoping that they find a way to move forwards and reignite that spark that changed an entire industry back in the day.

Recension från 08 november 2014

Recension skriven av Toby Lee

08 november 2014, Flippin’ Burgers

Man kan säga att Sveriges intåg i burgarvärlden inleddes med att Flippin’ Burgers lanserades under våren 2012. Trycket har varit enormt sedan dess, men flytten till större lokaler vid Odenplan lyckades inte stävja köerna nämnvärt. Kön ringlar sig ofta lång – särskilt på helgerna – och vi rekommenderar att du kommer 10 minuter innan öppning för att minimera väntetiden.

Fast väntan är befogad, för det här är en sann hantverksburgare. Här samsas (ofta ekologiskt) blumenthalmalt kött med färskbakat, saftigt, ekologiskt och lätt uppvärmt bröd från Magnus Johansson Bageri. En enkelburgare är 150 gram och en dubbelburgare består av två 100-gramspuckar, och de är smashade med rejäl stekyta samtidigt som de lyckas med konststycket att vara lite rosa i mitten. Några av favoriterna på menyn innefattar klassikern Flippin’, nytillskottet B.C.P. med bacon, cheddar och pickles samt den hemliga burgaren Flimpy, som inte står på menyn men som består av fyra 50-gramspuckar för maximalt med stekyta och ost.

Helhetstänket på Flippin’ Burgers är imponerande, och ölutbudet imponerar. Med snart över sex år under bältet så kan vi glatt konstatera att de fortfarande är Stockholms – ja, till och med Sveriges – bästa hamburgerhak.

Topplistor

Sociala medier