Ingen kan förneka Flippin’ Burgers plats i den svenska burgarhistorien. Vi var själva på plats kort efter att grundaren Jon Widegren först öppnade i Stockholm i mars 2012, och de knep en självklar förstaplats på våra topplistor i många år. Men tiderna förändras. Restaurangen har fått nya ägare, och nu har de dessutom öppnat en till lokal. Visionen är dock oförändrad; att servera hantverksburgare i en härlig och inbjudande miljö. Den nya restaurangen lyckas vara en snygg kopia av den första, och menyn är sig lik; en 150-grams enkelburgare kostar runt 120 kronor och en dubbelburgare med två 100-gramspuckar kostar runt 140 kronor. Till detta finns antingen vanliga pommes frites för 35 kronor eller en ekologisk och lite tjockare variant för 65 kronor.
Vi har själva märkt att vi ofta beställer deras Flippin’-burgare eller den hemliga offmenu-burgaren Flimpy. Den förstnämnda är en klassisk cheeseburgare med ost, silverlök, majonnäs, senap och ketchup som snyggt lyfter fram smakerna från köttet och brödet. Flimpyn har fyra hårt smashade 50-gramspuckar som varvas med ost och kompletteras med lite silverlök, för en riktigt tillfredsställande måltid. Smakerna sitter nästan alltid, men vi har märkt av en del mindre brister vid våra senaste besök; till exempel att kryddningen varit alldeles för försiktig så att smakerna inte har suttit, eller att köttpuckarna har haft en ojämn stekyta. Deras finfries brukar dessutom vara alldeles för flottiga och underfriterade, vilket gör dem till ett onödigt köp då deras vanliga pommes frites sköter sig galant.
Det känns helt enkelt som att tiden har gått ifrån Flippin’ Burgers något. Stockholms burgarscen har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren, och det räcker inte längre att bara leva på gamla meriter. Vi hoppas att de kan hitta nya sätt att utvecklas och hitta den där gnistan som skakade om en hel bransch en gång i tiden.
In English
Nobody can deny Flippin’ Burgers’ place in Sweden’s burger history. We’ve loved their hamburgers since their founder Jon Widegren first opened the classic burger joint back in the spring of 2012, and we ranked them as the best place in Sweden for many years. But times have changed. The restaurant has got new owners, and they’ve also opened a second location. Their vision seems unchanged though; to serve craft burgers in a welcoming environment. The new restaurant is a well-made copy of the original, and the menu is the same as always. A single 150-gram patty burger costs around 120 SEK (12.5 USD) and a double burger with two 100-gram patties costs around 140 SEK (14.5 USD). As sides, they serve regular french fries for 35 SEK (3.5 USD) or thicker organic fries for 65 SEK (7 USD).
We’ve found that we usually order their Flippin’ Burger or the secret off menu creation Flimpy. The first one is a classic cheeseburger with cheddar, white onions, mayo, ketchup and mustard that really brings out the flavours from the patty and bun. The Flimpy on the other hand, has four thinly smashed 50-gram patties, with cheese and some white onions for a really satisfying experience. The flavours are usually all there, but we’ve noticed several minor issues during our latest visits. Sometimes the seasoning is too cautious, holding the beef flavours back, and we’ve often felt that the beef patties’ crusts are uneven. Their organic fries are more often than not far too greasy and undercooked, making them a disappointing choice compared to their perfectly fine regular fries.
We can’t help feeling that time has passed by Flippin’ Burgers a bit. Stockholm’s burger scene has seen some brilliant new stars over the last few years, and it’s not enough to just leave everything unchanged. We’re hoping that they find a way to move forwards and reignite that spark that changed an entire industry back in the day.