Flippin’ Burgers är en av de mest inflytelserika aktörerna i Sveriges burgarhistoria, och vi har besökt dem ända sedan de startade hantverksburgarscenen i början av 2012. Vi ansåg att de var bäst i Sverige i många år, men på senare tid har de både bytt ägare och öppnat en till restaurang nära Kungsträdgården och kvaliteten har svajat en del. Under vårt senaste besök var vi på deras nygamla lokal i Vasastan, som fortfarande var inredd i inbjudande amerikansk retrostil. Vi beställde bland annat den löksmashade Oklahoma Smash med en enkel 150-gramsköttpuck för 135 kronor, baconburgaren BCJ med dubbla 100-gramsköttpuckar för 165 kronor och off menu-favoriten Flimpy med fyra 50-gramsköttpuckar och massor av ost för 150 kronor.
Våra burgare påminde mycket om det gamla Flippin’ Burgers, men köttpuckarna var något hårdare smashade än tidigare. Detta märktes särskilt på den annars så höga och imponerande Flimpy, som nu påminde mer om ett tefat med allt sitt överhängande kött. Köttet var i alla fall saftigt på de andra burgarna. Osten var krämig och god, och burgarna med krispigt bacon hade en trevlig rökighet. Vi uppskattade löksmaken i Oklahoma Smash, men vi hade gärna sett att den var ännu mer påtaglig. Gemensamt för alla burgare var att de saknade finess när det kom till såserna, för det var för mycket majonnäs på Oklahoma, för lite ketchup på BCJ och för mycket senap på Flimpy. Deras pommes frites för 35 kronor var goda, och vi uppskattade även deras Fritatos, pankofriterade potatisklyftor, för 50 kronor. Deras signaturdragondipp för 15 kronor passade utmärkt till båda dessa.
Vi lämnade Flippin’ Burgers mätta och belåtna även denna gång, och även om de inte riktigt har hittat tillbaka till sina forna glansdagar så var vi glada över att de fortfarande serverar riktigt goda burgare med sin egen välbekanta stil och identitet.
In English
Flippin’ Burgers is one of the most influential names in Swedish burger history, and we’ve been visiting them ever since they started the craft burger scene in early 2012. We considered them the best in Sweden for many years, but as of late they have changed owners and opened another restaurant near Kungsträdgården and the quality has fluctuated a bit. During our latest visit we went to their classic venue in Vasastan, which was still decorated in an inviting American retro style. We ordered the onion mashed Oklahoma Smash with a single 150-gram beef patty for 135 SEK (12.5 USD), the bacon burger BCJ with double 100-gram patties for 165 (15.5 USD) and the off-menu favourite Flimpy with four 50-gram patties and lots of cheese for 150 SEK (14 USD).
Our burgers were very similar to the Flippin’ Burgers of old, but the patties were a bit harder smashed than before. This was especially obvious on the otherwise tall and impressive Flimpy, which now looked more like a flying saucer with its wide beef skirt. The patties were at least juicy on the other burgers at least. The cheese was creamy and tasty, and the burgers with crispy bacon had a nice smokiness. We enjoyed the onion flavour in the Oklahoma Smash, but we would have liked it to be even more pronounced. All their burgers lacked finesse when it came to the sauces, as there was too much mayo on the Oklahoma, too little ketchup on the BCJ and too much mustard on the Flimpy. Their fries for 35 SEK (3 USD) were really good and we also enjoyed their Fritatos, panko-fried potato wedges, for 50 SEK (4.5 USD). Their signature tarragon dip for 15 SEK (1.5 USD) went excellently with both of these.
We left Flippin’ Burgers full and satisfied once again, and even though they haven’t quite found their way back to their former glory days, we were happy that they still serve really high quality burgers that still have their own familiar style and identity.