Franky’s började servera burgare redan 2014 i ett litet gatukök, och vi kallade dem då för Stockholms bäst bevarade burgarhemlighet. Nu har det gått mer än 10 år, och de har i stället riktiga restauranger i både Vasastan och Skanstull. Och den höga nivån har höjts åtskilliga gånger. Den korta menyn var länge oförändrad med en handfull burgare, där vår vanligaste beställning varit bacon- och barbecueburgaren Texas för 138 kronor. Vid vårt senaste besök så passade vi även på att testa deras två nytillskott – den klassiska cheeseburgaren Franky’s Favorite för 130 kronor samt Umami Special med cheddar, silverlök, pickles, tryffelmajonnäs samt en gochujang- och misosås för 150 kronor. Burgarna har 160 gram kött, och det går även att ändra till dubbla 115-gramsköttpuckar för 20 kronor extra.
Burgarna vi serverades var riktiga juveler, med omsorgsfullt bageribakat bröd som var mjukt och som hade rostats snyggt på insidan för en härlig frasighet. Det hängmörade svenska köttet hade en frasig stekyta och var väldigt saftigt inuti, och den rikliga kryddningen lyfte verkligen den rejäla biffsmaken. Som cheeseburgare betraktat så har Franky’s Favorite blivit en av de bästa i hela Sverige, med en utsökt balans mellan de olika ingredienserna. Nykomlingen Umami Special bjöd på smaker som annars är ovanliga på svenska burgarrestauranger, med influenser från burgarscenen i Spanien med en umamitung och sötstark smakexplosion. Deras Cajun Fries – pommes frites blandade med hot sauce och en kryddblandning – för 40 kronor har dessutom blivit en beroendeframkallande favorit, särskilt med citron- och salladslöksdippen för 18 kronor.
Det har varit en lång resa för Franky’s, och en bra sådan. Och efter mer än tio år i Stockholm har de nu blivit den bästa burgarrestaurangen i Sverige.
In English
Franky’s started serving burgers back in 2014 in a small grill kiosk, and at the time we called them Stockholm’s best burger secret. Now more than 10 years have passed, and they have real restaurants in both Vasastan and Skanstull. And their high standards have improved several times over. For a long time, their menu was unchanged with a handful of burgers, and our most common order have usually been the bacon and barbecue Texas burger for 138 SEK (13 USD). During our latest visit we also tried their two new additions – the classic cheeseburger Franky’s Favourite for 130 SEK (12 USD) and their Umami Special with cheddar, white onions, pickles, truffle mayo and a gochujang and miso sauce for 150 SEK (14 USD). The burgers have 160 grams of dry-aged beef, and you can also change to double 115-gram patties for 20 SEK (2 USD) extra.
The burgers we were served were real gems, with carefully baked buns that were soft and had been nicely toasted on the inside for a lovely crispness. The dry-aged Swedish meat had a crisp crust and was very juicy inside, and the rich seasoning really elevated the hearty beef flavour. As cheeseburgers go, Franky’s Favourite has become one of the best in Sweden, with a delicious balance of ingredients. The newcomer, Umami Special, offered flavours that are otherwise unusual in Swedish burger restaurants, with influences from the burger scene in Spain with a rich and sweet burst of flavours. Their Cajun Fries – seasoned with hot sauce and a spice blend – for 40 (3 USD) have also become an addictive favourite, especially with the lemon and spring onion dip for 18 SEK (1.5 USD).
Franky’s have had a long journey, and it’s been a successful one. And after more than ten years in Stockholm, they’ve now become the best burger restaurant in Sweden.