Exklusiva Hotel Diplomat ligger på paradgatan Strandvägen på Östermalm i Stockholm. Hotellet huserar en praktfull restaurang med klassiska rätter, däribland en burgare som de kallar för Diplomat Burger. Burgaren kostar saftiga 295 kronor och serveras med karamelliserad lök, picklad lök, blåmögelost från Hillsand och rökt majonnäs, tillsammans med en med skål pommes frites och en dippsås.
Burgaren serverades prydligt på en porslinstallrik framför oss och var oväntat snygg och välkomponerad, även om ett snabbt ögonkast avslöjade flera problem. Höjden var minst sagt massiv, och mycket riktigt var det en rejäl utmaning att äta den med händerna. Brödet kändes åtminstone följsamt i handen och vår första tugga var en positiv sådan. Den mediumstekta köttpucken var ordentligt saftig, smakrik och ingav lite av en wow-känsla. Köttet var utan tvekan höjdpunkten för hela måltiden.
Men efter ett par tuggor började de stora problemen uppenbara sig. Blåmögelosten, som inte gjorde särskilt mycket väsen av sig i början av måltiden, och på ytterkanten samspelade den riktigt fint med sötman från den karamelliserade löken. Men efter en stund dominerade den hela smakbilden, och i mitten blev smaken outhärdligt stark. Allting smakade helt enkelt blåmögelost efter ett tag, och det kändes otroligt tråkigt med tanke på burgarens höga köttkvalitetet. Burgaren började även falla isär halvvägs genom måltiden då det saftiga köttet hade blött upp underbrödet, och vi fick avsluta måltiden med bestick vilket alltid känns som ett nederlag. Varken pommes fritesen eller den tillhörande dippsåsen bjöd på några smaksensationer, men de gjorde sitt jobb utan krusiduller.
Vi vet att det är många som gillar burgaren från Hotel Diplomat, och på flera sätt kan vi förstå varför. Köttet var verkligen fantastiskt, men överanvändningen av blåmögelost, den obalanserade konstruktionen och den saftiga prislappen gör att det blir svårt för oss att rekommendera denna burgare.
In English
The exclusive Hotel Diplomat is located on Strandvägen in Stockholm’s Östermalm district. The hotel has a grand restaurant with classic dishes, and among them we found a burger called Diplomat Burger. It cost an eye-watering 295 SEK (32.5 USD) and contained caramelized onions, pickled onions, blue cheese from Hillsand and a smoked mayo. It also came with a bowl of french fries and a dip sauce.
The burger was neatly served on a plate, and looked surprisingly good and was nicely constructed. But there were a few problems apparent straight off the bat. First of all, it was really high, and we had problems eating it with our hands. But the bun was nice and squishy, and our first bite was pretty positive. the medium beef patty was really juicy and packed with flavours. The beef was definitely the highlight of our meal, and we were really off to a promising start.
But we soon started to run into some serious problems. The blue cheese was quite restrained in the beginning and worked really well with the sweetness from the caramelized onions, but a few bites in it completely dominated the meal and became excruciatingly overpowering. Everything just tasted of blue cheese after a while, which felt like a real shame considering the great beef quality. The burger itself also started to fall to pieces about half way through our meal, as the beef juices made the bottom bun super soggy. We ended up finishing our burger with a knife and fork, which is always a bit of a letdown. Neither the french fries nor the dip stood out, but they didn’t offend either and were alright.
We know that a lot of people love the burger at Hotel Diplomat, and we kind of understand why. The beef was nothing short of amazing, but the overpowering blue cheese, unbalanced construction and high price-point make it difficult for us to recommend that you order their burger.