Burgarkedjan Jureskogs från bröderna Ludwig och Johan har hämtat inspiration från Shake Shack – en av världens bästa globala burgarkedjor. Jureskogs har omformat sin ursprungliga ”burgare och bubbel”-upplevelse till att bli en modern vägkrog som ska konkurrera med snabbmatskedjorna på rastplatser och i shoppingkvarter i runt om i landet. Vi har recenserat dem flera gånger sedan starten 2018, nu senast i vårt omfattande test av Sveriges alla burgarkedjor. Vid vårt senaste besök beställde vi två olika burgare: en dubbel Cheeseburgare-meny med två 100-gramsköttpuckar, cheddar, silverlök, saltgurka och majonnäs för 144 kronor (inklusive pommes frites och läsk), samt signaturburgaren High Five med två 90-gramsköttpuckar, vit lagrad cheddar, burgarcheddar, karamelliserad lök, rostad lök, saltgurka och tryffelaioli för 125 kronor.
Precis som på många andra snabbmatsrestauranger fick vi följa vår beställning med ett nummer och hämtade själva maten när den var klar. Köttet hade en helt okej stekyta och en rejäl köttsmak, men sedan gick det utför. Brödet var degigt och det gick att skala av den yttre delen av det då det hade en märkbart tuggig textur på utsidan. Picklesen var alldeles för salta och bidrog inte med någon syra alls, och tillsammans med det välsaltade köttet blev vår cheeseburgare alldeles för salt och obalanserad i smaken. High Fiven hade en fin ton av tryffel som höll sig i bakgrunden och balanserade upp sältan i köttet, men även den hade mått bra a lite mer syrlighet. Osten på båda burgarna var krämig och fint smält, vilket vi åtminstone uppskattade.
Vi har baserat omdömet på flertalet besök över året där vi sett att köttet är stjärnan hos Jureskogs, men tyvärr kan vi inte blunda för att de har halkat efter som restaurang jämfört med sina konkurrenter, och att kvaliteten på burgarna är märkbart sämre. Vi hoppas att burgarkändisen hittar tillbaka till sina rötter igen snart.
In English
The burger chain Jureskogs is run by brothers Ludwig and Johan, and has taken inspiration from Shake Shack – one of the world’s best global chain of burger restaurants. Jureskogs has transformed its original ”burgers and bubbles” experience into a modern roadside restaurant to compete with fast food chains in rest stops and shopping centres around Sweden. We have reviewed them several times since their launch in 2018, and this time in our comprehensive test of all of Sweden’s burger chains. During our last visit, we ordered two different burgers: a double Cheeseburger menu with two 100-gram beef patties, cheddar, white onions, pickles and mayo for 144 SEK (14 USD – including fries and a soft drink), and the signature High Five burger with two 90-gram beef patties, white aged cheddar, burger cheddar, caramelised onions, roasted onions, pickles and truffle aioli for 125 SEK (12 USD).
Like many other fast food restaurants, we were given a number to track our order and picked up the food when it was ready. The meat had a decent crust and a nice beef flavour, but then things started to go downhill. The bun was doughy and we could peel off the outer part of it as it had a noticeably chewy texture on the outside. The pickles were far too salty and did not contribute any acidity at all, and together with the very salty meat, making cheeseburger was far too unbalanced. The High Five had a nice note of truffles that stayed in the background and balanced out the saltiness of the meat, but it would also have benefited from a little more acidity. The cheese on both burgers was creamy and nicely melted, which we at least appreciated.
We have based this review on several visits over the year where we have seen that the meat is the star at Jureskogs, but unfortunately we cannot ignore that they have fallen behind as a restaurant compared to their competitors, and that the quality of the burgers is noticeably worse. We hope that the burger celebrity finds his way back to his roots again someday soon.