Jureskogs

Ett fall för burgarkändisen

1 2 5
Skriven av
Foto: Dubbel Cheeseburgare från Jureskogs.

Burgarkedjan Jureskogs från bröderna Ludwig och Johan har hämtat inspiration från Shake Shack – en av världens bästa globala burgarkedjor. Jureskogs har omformat sin ursprungliga ”burgare och bubbel”-upplevelse till att bli en modern vägkrog som ska konkurrera med snabbmatskedjorna på rastplatser och i shoppingkvarter i runt om i landet. Vi har recenserat dem flera gånger sedan starten 2018, nu senast i vårt omfattande test av Sveriges alla burgarkedjor. Vid vårt senaste besök beställde vi två olika burgare: en dubbel Cheeseburgare-meny med två 100-gramsköttpuckar, cheddar, silverlök, saltgurka och majonnäs för 144 kronor (inklusive pommes frites och läsk), samt signaturburgaren High Five med två 90-gramsköttpuckar, vit lagrad cheddar, burgarcheddar, karamelliserad lök, rostad lök, saltgurka och tryffelaioli för 125 kronor.

Precis som på många andra snabbmatsrestauranger fick vi följa vår beställning med ett nummer och hämtade själva maten när den var klar. Köttet hade en helt okej stekyta och en rejäl köttsmak, men sedan gick det utför. Brödet var degigt och det gick att skala av den yttre delen av det då det hade en märkbart tuggig textur på utsidan. Picklesen var alldeles för salta och bidrog inte med någon syra alls, och tillsammans med det välsaltade köttet blev vår cheeseburgare alldeles för salt och obalanserad i smaken. High Fiven hade en fin ton av tryffel som höll sig i bakgrunden och balanserade upp sältan i köttet, men även den hade mått bra a lite mer syrlighet. Osten på båda burgarna var krämig och fint smält, vilket vi åtminstone uppskattade.

Vi har baserat omdömet på flertalet besök över året där vi sett att köttet är stjärnan hos Jureskogs, men tyvärr kan vi inte blunda för att de har halkat efter som restaurang jämfört med sina konkurrenter, och att kvaliteten på burgarna är märkbart sämre. Vi hoppas att burgarkändisen hittar tillbaka till sina rötter igen snart.

In English

The burger chain Jureskogs is run by brothers Ludwig and Johan, and has taken inspiration from Shake Shack – one of the world’s best global chain of burger restaurants. Jureskogs has transformed its original ”burgers and bubbles” experience into a modern roadside restaurant to compete with fast food chains in rest stops and shopping centres around Sweden. We have reviewed them several times since their launch in 2018, and this time in our comprehensive test of all of Sweden’s burger chains. During our last visit, we ordered two different burgers: a double Cheeseburger menu with two 100-gram beef patties, cheddar, white onions, pickles and mayo for 144 SEK (14 USD – including fries and a soft drink), and the signature High Five burger with two 90-gram beef patties, white aged cheddar, burger cheddar, caramelised onions, roasted onions, pickles and truffle aioli for 125 SEK (12 USD).

Like many other fast food restaurants, we were given a number to track our order and picked up the food when it was ready. The meat had a decent crust and a nice beef flavour, but then things started to go downhill. The bun was doughy and we could peel off the outer part of it as it had a noticeably chewy texture on the outside. The pickles were far too salty and did not contribute any acidity at all, and together with the very salty meat, making cheeseburger was far too unbalanced. The High Five had a nice note of truffles that stayed in the background and balanced out the saltiness of the meat, but it would also have benefited from a little more acidity. The cheese on both burgers was creamy and nicely melted, which we at least appreciated.

We have based this review on several visits over the year where we have seen that the meat is the star at Jureskogs, but unfortunately we cannot ignore that they have fallen behind as a restaurant compared to their competitors, and that the quality of the burgers is noticeably worse. We hope that the burger celebrity finds his way back to his roots again someday soon.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Eskilstuna, Gothenburg, Jönköping, Kalmar, Linköping, Lund, Mjölby, Nyköping, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Värnamo Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering december 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Jureskogs och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 3/5 till 2/5.

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 98

Uppdatering januari 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Jureskogs och anser att de ska behålla betyget 3/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 80

Uppdatering mars 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Jureskogs och anser att de ska behålla betyget 3/5.

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 60

Recension från 16 januari 2023

Recension skriven av Selin Safer

Bröderna Ludwig och Johan Jureskogs burgarkedja Jureskogs har tagit stor inspiration av kedjan Shake Shack, som vi rankar som världens bästa globala burgarkedja. Målet med Jureskogs är att med väl valda ingredienser ändra synen på hamburgare, från skräpmat till prisvärd och god mat. Vi har såklart recenserat Jureskogs både en och två gånger. Första gången var 2018 när de öppnade i centrala Stockholm, och sedan en gång till efter att de expanderat till flera platser runt om i Sverige. Numera har konceptet utvecklats från ett halvlyxigt ”burgare och bubbel”-upplägg till att konkurrera med renodlade snabbmatskedjor på rastplatser och i shoppingkvarter runtom i landet mellan Sundsvall och Lund.

Vid vårt senaste besök beställde vi två olika burgare; en dubbel Cheeseburgare med ost, silverlök, saltgurka och majonnäs, samt en dubbel Bacon BBQ med ost, bacon, silverlök, saltgurka, majonnäs och BBQ-sås. Burgarna kostade 129 kronor respektive 145 kronor styck, och i priset ingick pommes frites och en liten dryck. Precis som på många andra snabbmatsrestauranger följer fick vi följa vår order med ett nummer och hämtade själva maten när den var klar. Cheeseburgaren var precis som vi mindes den, med en okej stekyta, en krämig burgarcheddar och enkla men väl komponerade smaker. Vi har beställt den många gånger förut och den levde upp till våra förväntningar, även om den var något för salt och saknade syra, mycket på grund av saltgurkan. Men det var första gången vi åt Bacon BBQ och den föll oss inte alls i smaken, då BBQ-såsen var väldigt söt och baconet var både sladdrigt och segt.

Vi kan fortfarande rekommendera Jureskogs cheeseburgare och den klassiska High Five-burgaren, men det fanns inget som verkligen lyfte. Vi hoppas att bröderna Jureskog säkrar upp kvaliteten och smakbilden på burgarna i framtiden, för det börjar bli allt svårare att motivera ett besök.

The Jureskog brothers Johan and Ludwig have taken a lot of inspiration from Shake Shack, which we consider to be the best global burger chain out there. Their goal with Jureskogs is to change how we view burgers, and transform it from fast food to a tasty meal by using high quality ingredients. We’ve reviewed them twice before; once when they’d just opened in central Stockholm and another time after they’d started to expand throughout Sweden. Nowadays they’ve changed from a somewhat luxurious ”burgers and champagne” concept to competing with fast-food chains in road-side locations and shopping areas throughout the country.

During our latest visit we ordered two burgers; a double Cheeseburger with cheese, white onions and mayo plus a double Bacon BBQ with cheese, bacon, white onions, pickles, mayo and a BBQ sauce. Our burgers cost 129 and 145 SEK (12.5/14 USD), including french fries and a small soft drink. Just like at many other fast-food restaurants we needed to keep tabs on our order number on a large screen, and collected our food when it was ready. Our Cheeseburger was just like we remembered it, with a decent crust, velvety creamy cheese and simple but well-balanced flavours. We’ve ordered it plenty of times before, and it lived up to our expectations, even though it was a bit salty and lacked acidity, mainly due to the salty pickle. But this was the first time we ordered their Bacon BBQ and we weren’t too impressed with it, as the BBQ sauce was very sweet and the bacon was soft and chewy.

We can still recommend the Cheeseburger and High Five burger at Jureskogs, but there isn’t much else that made us excited to visit them. We hope that the Jureskog brothers can breathe some life into their menu and work with the restaurants’ overall quality, as it’s becoming increasingly difficult to recommend them.

Recension från 05 mars 2021

Recension skriven av Selin Safer

Stjärnkocken och köttexperten Johan Jureskog öppnade burgarkedjan Jureskogs tillsammans med sin bror med målet att förändra synen på snabbmat. Inspirationen kommer från Shake Shack, världens bästa globala burgarkedja, och de satsar på väl valda råvaror för att visa att hamburgare inte bara är skräpmat. Vi recenserade Jureskogs för första gången under våren 2018, kort efter att de öppnat sin första restaurang på Jakobergsgatan i centrala Stockholm. Vi har testat flera av deras restauranger under åren som har gått, och nu när de har expanderat till Göteborg, Värnamo, Mjölby, Lund, Kalmar och Sundsvall så det var dags för en ny bedömning.

Jureskogs har letat efter sin identitet ett tag nu, och har utvecklats till en familjevänlig restaurang med humana priser. Vid vårt senaste besök i Mjölby testade vi två olika deals där pommes frites ingick – en dubbel cheeseburgare för 99 kronor samt signaturburgaren Highfive för 139 kronor. Precis som på de flesta andra snabbmatsrestauranger så fick vi följa vår beställning på en tv-skärm och sedan hämta maten från luckan, men kvalitetsmässigt så är Jureskogs avsevärt bättre än sina snabbmatskonkurrenter. Köttet från svenska mjölkkor var saftigt och smakade gott med sin rejäla stekyta. Det egenbakade brödet var däremot ganska kompakt, och fastnade i gommen när vi åt. Den ekologiska burgarcheddarn låg fint smält över köttet och tillförde en krämighet som uppskattades, men tyvärr serverades våra hamburgare med för mycket majonnäs vilket gjorde måltiden lite för mosig och svåräten.

Kvaliteten har börjat bli jämnare, och trots att det finns en bit kvar att gå så börjar Jureskogs hitta rätt. I konkurrenstäta tätorter har Jureskogs svårt att sticka ut, men vid till exempel Mjölby trafikplats kommer de verkligen till sin rätt och där är de ett utmärkt alternativ under resans gång.

The Swedish star chef and meat expert Johan Jureskog opened the burger chain Jureskogs with his brother, with hopes of changing how the public sees fast-food. Inspired by Shake Shack – the world’s best global burger chain – they focus on high quality ingredients, and we first reviewed them when they’d just opened their first restaurant in Stockholm back in 2018. Nowadays they can be found in the cities Gothenburg, Värnamo, Mjölby, Lund, Kalmar & Sundsvall, and we felt that it was time to update our review. We’ve been to several of their restaurants over the years, and our recent visit was to their roadside restaurant near Mjölby.

Jureskogs have been trying to find their identity for a while now, and seem to have settled on being a family restaurant with reasonable prices. We ordered two deals that included fries; a double cheeseburger for 99 SEK (11.5 USD) and their signature burger Highfive for 139 SEK (16.5 USD). Just like at other fast-food places we got to follow our order on a tv screen and pick it up at the counter, but quality-wise Jureskogs are miles ahead of their roadside competitors. The beef from Swedish cows was juicy and tasted great thanks to the excellent crust. However, their bun was pretty compact and got stuck in the roof of our mouths when we ate it. The organic burger cheddar had melted nicely on top of the patties, and gave the burger a nice creamy texture. Unfortunately, both our burgers were slathered in far too much mayo, making them hard to eat and just a bit too soft.

Overall, the quality is improving, even though they’re not quite there. But it really does feel like Jureskogs are on the right path. In larger cities with a lot of competition, Jureskogs struggle to stick out from the crowd. But in more niche areas, like at the Mjölby junction, they are a great burger alternative during your travels.

Recension från 27 april 2018

Recension skriven av Linus Josephson

Stjärnkocken och köttexperten Johan Jureskog meddelade tidigare i år att han skulle öppna en burgarkedja med inspiration från Shake Shack, världens bästa burgarkedja. Jureskogs öppnade sin första restaurang på Jakobergsgatan i centrala Stockholm, och finns nu även i Lund, Mjölby, Värnamo. och Göteborg.

Deras stora och fräscha lokal kändes genomtänkt med fokus på snabbare serveringar, precis i linje med deras inspirationskälla. Menyn var det första vi reagerade på, med burgare prissatta mellan 85 och 139 kronor som samsades med champagne och konjak för tusentals kronor.

Vi testade två burgare – en dubbel cheeseburgare samt signaturburgaren Highfive. Vi försöker att aldrig döma en burgare för snabbt, men vårt första intryck var inget vidare. Burgarna som serverades var inte kärleksfullt konstruerade, utan var slarvigt hopbyggda.

Höjdpunkten var tveklöst köttet från svenska mjölkkor, som hade en god smak och en tillfredsställande saftighet. Tyvärr var det inte saltat eller pepprat tillräckligt för att vara riktigt bra, och vi tyckte även att den kunde ha haft en krispigare stekyta. Brödet var mjukt, men lite tuggigt och inte särskilt följsamt. Tryffelaiolin var dock väl avvägd på Highfive-burgaren, och trots att den låg både i toppen och i botten så var tryffelsmaken inte alls övermäktig.

Den ekologiska burgarcheddarn från Väddö Gårdsmejeri var härligt krämig, och Svarta Sara var också god. På tillbehörssidan var pommes fritesen klart godkända, men den smaklösa jordgubbsmilkshaken för 55 kronor var dessvärre rinnig och en av de sämre vi har druckit.

Som kedja har Jureskogs potential, och det går att göra något riktigt bra av konceptet. Men just nu känns det inte som att de riktigt når hela vägen fram för att kunna jämföras med Shake Shack.

Jureskogs, the brain child of the star chef and meat expert Johan Jureskog, have just opened their first restaurant in central Stockholm. With inspiration drawn from Shake Shack our expectations were high. We tried their double cheese burger and their signature Highfive burger. The first thing we noticed was the sloppy presentation. We understand that it can be stressful in the kitchen, but it’s a warning sign when details like these are overlooked. The patty was the star of the show; juicy and with a good flavour. We would have liked some more crust though, and quite a bit more salt and peppar. The bun was a bit chewy and didn’t hold together that well. We liked the creamy cheddar and the fries, but the watery milkshake was a bit of a disaster. All in all, Jureskogs serve a decent burger and we see potential in the concept. But right now they have quite a far way to go if they want to be compared to Shake Shack.

Topplistor

Sociala medier