Vi recenserade Käk för första gången redan 2014, och sedan dess har de haft några riktigt turbulenta år med flera etableringar, nedstängningar och kvalitetstapp. Efter att ha prövat sin lycka i både Sundbyberg, Sundsvall och Örebro återfinns de idag endast på Södermalm i Stockholm. De delar numera lokal med kvarterskrogen Fröken Vandal, som precis som Käk har startats av entreprenören och musikartisten Petter.
Menyn består av nio olika burgare som kostar från 89 till 99 kronor, varav två är vegetariska samt en är en månadsburgare. Vi har nu testat flera av deras burgare, bland annat HKB#4 (där HKB är en förkortning för Håll Käften-burgare) med dubbelost, lök, saltgurka, senap och ketchup. Burgarna serverades på en bricka, invirade i omslagspapper, och hade en klassiskt charmig snabbmatskänsla.
Köttpucken på ungefär 110 gram var mjuk och hade en tillfredställande köttsmak samt kryddning. Däremot lämnade brödet mycket att önska, och hade rostats alldeles för hårt på samtliga av våra burgare. På en av burgarna var underbrödet helt kolsvart, och vi blev tvungna att skicka tillbaka den och få en ny. Vi hade även problem med kylskåpskalla grönsaker i vissa av burgarna. Båda dessa saker skvallrade tyvärr ganska mycket om Käks kvalitetstänk och kärlek till maten de senaste åren.
Pommes fritesen, som kostade 35 kronor, var nästan kalla när de serverades, men sötpotatispommesfritesen för 45 kronor var i alla fall varma och krispiga precis som de ska vara. Deras jordnöts- och vaniljmilkshakes var dessutom krämigt goda och prisvärd för 60/65 kronor. Käk har halkat efter på många plan, och flera av dessa missar känns oacceptabla på dagens burgarscen. Vi hoppas att de ser över sina rutiner i köket och återfinner sin kärlek för burgare, så att de kan återvända till sin forna glans.
In English
We first reviewed Käk back in 2014, and since then they’ve had several turbulent years with new openings, closures and some quality issues. After trying the waters in Sundbyberg, Sundsvall and Örebro, they now only can be found in Stockholm’s Södermalm district. They share premises with the restaurant Fröken Vandal, which also has been started by the entrepreneur and music artist Petter.
Their menu consists of 9 burgers costing between 89 and 99 SEK (11-12 USD), including two vegetarian opions and a monthly burger. We’ve tried several of their burgers once more, including their HKB#4 with double cheese, onions, pickles, ketchup and mustard. Our meal came served on a tray wrapped in paper, and had a charming and classic fast-food feel to it.
The 110-gram beef patty was soft, nicely seasoned and tasted really good. The bun, however, had been toasted too much, and on one of our burgers the bottom bun was burnt to a crisp and had to be replaced with a new burger. We also noticed that a lot of our vegetables were cold, lowering the temperature of our entire meal. Both of these things felt symptomatic of Käk’s quality drops and love for their craft over the last couple of years.
The French fries, costing 35 SEK (4 USD) were almost cold, but our sweet potato fries for 45 SEK (5 USD) were at least hot and crispy. We also felt that their peanut and vanilla shake was nice and creamy and worth its price of 60/65 SEK (7/8 USD). Käk have really fallen behind, and several of their mistakes are unacceptable on today’s burger scene. We hope they change their routines in the kitchen and rekindle their love of burgers, so that they can return to their former glory.