Mycket har hänt sedan Flippin’ Burgers-grundaren Jon Widegren öppnade Lådan under våren 2017. Den rymliga ölhallen vid Rådmansgatan i Stockholm serverade främst hantverksöl och gatumat i början, bland annat samma sliders som de gjorde i deras foodtruck Sliders. Den träpanelstäckta lokalen ger en väldigt familjär känsla, och här samlas såväl kompisgäng som barnfamiljer längs med långborden. På senare år har systerrestaurangen Dogfood flyttat in i den lilla lokalen bredvid, och nu när Jon dessutom har sålt Flippin’ Burgers så har allt fokus kunnat läggas på Lådan.
På menyn finns ett par olika sliders, mackor, tillbehör och efterrätter, samt en lång lista med hantverksöl. Hamburgarna består av två små köttpuckar à 40 gram, och du rekommenderas äta minst ett par stycken för att bli mätt. Vid vårt senaste besök fanns tre varianter för 70–75 kronor styck – White Box (ost, lök och pickles), The Comeback (ost, silverlök, bacon, pickles och burgardressing) samt Shoestring (ost, silverlök, chilimajonnäs och supertunna pommes frites).
Fördelen med två små smashade köttpuckar är att det blir väldigt mycket härlig stekyta, men smakbilden blir något begränsad av detta. Köttsmaken var ändå god, och vi gillade även deras tjocka, krispiga pickles, som var bland de bästa vi har ätit i Stockholm. Däremot var själva burgarna slarvigt hopbyggda, och baconet borde ha varit krispigare. The Comeback var en solklar favorit, där den klassiska hamburgerdressingen kompletterades perfekt av picklesen och baconet. Vi gillade även Shoestring, men vi fick äta upp den snabbt för att behålla den krispiga texturen. White Box var däremot ganska torr och tråkig jämfört med resten. Pommes fritesen (50 kronor) var lite för oljiga för vår smak, men deras lökringar (65 kronor) var otroligt krispiga och välsmakande. En riktig fullträff!
Lådan har verkligen fått en nytändning det senaste året, och vi ser fram emot menyns fortsatta utveckling och fler roliga gästspel i framtiden.
In English
A lot has happened since Flippin’ Burgers’ founder Jon Widegren opened Lådan back in the spring of 2017. The beer hall by Rådmansgatan in Stockholm mainly served craft beer and street food in the beginning, such as the sliders from their now dormant food truck Sliders. The wooden panels give the whole restaurant a Scandinavian and cozy feeling, and you’ll find groups of friends and families with small kids along the communal tables. Lately their sister restaurant Dogfood has moved in next door, and now that Jon has sold Flippin’ Burgers he has been able to focus wholly on Lådan.
Their menu contains various sliders, sandwiches, sides and desserts, plus a long list of craft beer. The burgers contain two small 40-gram patties, and you need to eat at least a couple. During our latest visit they had three varieties for 70–75 SEK (8.5–9 USD) – White Box (cheese onions and pickles), The Comeback (cheese, white onions, bacon, pickles och burger sauce) and Shoestring (cheese, white onions, chili mayo and shoestring fries).
One of the good things with two small smashed patties is that you get a lot of lovely crust, but there isn’t much room for anything else. Thankfully the beef tasted great. Their thick pickles were also really crisp and tasty, and probably among the best we’ve eaten in Stockholm. The bacon was a bit too soft though, and the burgers themselves were a bit sloppy. The Comeback was our favourite of the three, and the classic burger sauce worked perfectly with the pickles and bacon. We also liked the Shoestring, but it needed to be eaten imminently in order to get some crisp from the shoestring fries. White Box on the other hand was quite dry and boring. Their French fries for 50 SEK (6 USD) were a bit too greasy for our tastes, but their onion rings for 65 SEK (8 USD) were super crispy and tasted amazing. A real winner!
Lådan has really gotten its groove back this last year, and we’re really looking forward to seeing the continued development of their menu and more exciting collaborations in the future.