Köttbutiken Lennart & Bror på Birger Jarlsgatan i Stockholm har en stora skara lojala kunder tack vare sin exemplariska köttdisk, sina trevliga kötträtter och framförallt den härligt avslappnade och gemytliga stämningen som genomsyrar lokalen. De har tre burgare på menyn och vi beställde två av dem; en L&B Burgare med dubbla köttpuckar, lök, pickles, sallad och dressing samt en Brors Burgare med dubbla köttpuckar och enbart ost och karamelliserad lök. Båda burgarna kostade 160 kronor styck, och då ingick även pommes frites i priset.
De rejäla burgarna serverades på ett plåtfat och såg väldigt inbjudande ut med gyllenbrunt bröd och glänsande köttpuckar. Brödet var aningen mastigt och kompakt, men hade ett godkänt bett och den lätta rostning på insidan lyckades stå emot alla köttsafter. Tyvärr led båda burgarna av exakt samma problematik, nämligen att smakbilden var alldeles för enkel och försiktig. Vår L&B Burgare skrek efter något som kunde bryta av den relativt monotona smaken som dominerades av senapen, och på Brors Burgare lyckades inte den karamelliserade löken och osten skapa någon intressant smakbild. Köttet var fortfarande riktigt bra, men vi hade förväntat oss lite mer med tanke på hur saftig köttblandningen var under vårt förra besök för ett par år sedan. Vi saknade även den där fina rosa kärnan köttpuckarna brukade ha. Med det sagt var alla andra ingredienser väldigt fräscha och pommes fritesen var välfriterade och smakade gott.
Att Lennart & Bror kan sitt kött vet vi redan, men om de ska vara så pass försiktiga med ingredienserna och smakerna så måste köttet briljera i varje tugga. Och så fort det inte gör det så svajar helheten. Några ingredienser till hade inte skadat för att göra burgarna lite mer spännande. så vi hoppas att de kan hitta tillbaka till sin forna glans på nytt.
In English
The butcher shop and deli Lennart & Bror on Stockholm’s Birger Jarlsgatan has a loyal following thanks to their excellent meat selection and dishes, and also their relaxed and familiar eating area. Their menu holds three burgers, and we ordered two of them; a ”L&B Burgare” with two beef patties, onions, pickles, lettuce and burger sauce plus a ”Brors Burgare” with two beef patties and only cheese and caramelised onions. Both burgers cost 160 SEK (15.5 USD) each, including an order of french fries.
Our pretty large burgers came served on a metal dish and looked really inviting with their golden brown bun and shiny beef patties. The bun was a bit compact and heavy though, but it was nicely toasted on the inside and held together well against all the beef juices. Unfortunately both of our burgers had the same problem, which was that the flavours were too simple and restrained. Our L&B Burgare acutely needed something to liven up the monotonous flavours and the overpowering amount of mustard, and the cheese and onions in our Brors Burgare were far from enough to create any interesting combinations. The meat was still very good, but we had expected more considering how juicy the beef was last time we visited them a few years ago. We also missed the pink centre the patties used to have. But with that being said, all of the other ingredients were fresh and their french fries were well-cooked and tasted really nice.
We already know that Lennart & Bror are meat experts, but if their burgers are this scaled back the beef needs to be excellent in each and every bite. And since it wasn’t the end result was a bit lacking. A few well-chosen ingredients would have made the burgers more exciting, so we hope that they make an effort to find their way back to the great hamburgers that they used to serve.