Lily’s Burger öppnade sin första restaurang i Stockholm redan 2013, och vi har recenserat dem flera gånger under åren. Ett tag fanns de även i Örebro, men de tiderna är förbi och numera har de enbart två restauranger i huvudstaden. När vi besökte dem senast på Södermalm så möttes vi av en lika trevligt inredd restaurang som alltid, med trevlig personal och en gedigen meny där burgarna gick att få med en köttpuck på 150 gram eller med dubbla 100-grammare. Vi beställde en enkel Cheeseburgare på personalens rekommendation, med cheddar, lök, tomat, sallad och burgardressing för 110 kronor, samt pommes frites för 35 kronor.
Vi serverades tyvärr en ganska slarvigt monterad burgare som såg trist ut med en enda ostskiva ovanpå köttet. Själva köttet hade en ganska tunn stekyta och var väldigt försiktigt kryddat, vilket gjorde att det inte stack ut något rent smakmässigt trots att det var riktigt saftigt. Tråkigt nog så var cheddarosten en vanlig cheddar och inte en burgarvariant, och därför inte alls krämig utan lade sig som ett vaxigt lock ovanpå köttet. Osten smakade mer syrligt än salt, och denna syrlighet gick igen i den friska och rinniga burgardressingen. Brödet var fint uppvärmt på insidan, men blev snabbt uppblött av dressingen och den vattniga tomaten. Pommes fritesen var helt okej, och vi gillade de många såserna och dressingarna som stod på bordet. Vi har alltid tyckt om Lily’s milkshakes tidigare, och beställde därför deras jordnötssmörs- och chokladshake för 75 kronor. Den serverades i en metallbehållare och var riktigt krämig och tjock, men även den var något tam i smaken och därför inte särskilt prisvärd.
Det känns som att Lily’s Burger har tappat gnistan på senare år. Restaurangen är fortfarande mysigt trevlig med sin dinerkänsla, så vi hoppas att de kvalitetssäkrar burgarna igen – för just nu känns konceptet mer trött än klassiskt.
In English
Lily’s Burger opened their first restaurant in Stockholm back in 2013, and we have reviewed them several times over the years. For a while they also operated in Örebro, but those days are over and now they only have two restaurants in the capital. When we last visited them in Södermalm, we were met with a nicely decorated restaurant, just like always, with friendly staff and a solid menu with burgers available with a 150-gram beef patty or a double 100-gram patties. We ordered a simple Cheeseburger as recommended by the staff, which contained cheddar, onion, tomato, lettuce and burger sauce for 110 SEK (11 USD), and fries for another 35 SEK (3.5 USD).
We were served a rather sloppily assembled burger that looked a bit bleak with a single slice of cheese on top of the meat. And the patty itself had a rather light crust and was very carefully seasoned, so the beef flavour didn’t pop despite the fact that it was really juicy. And sadly, the cheddar cheese was a regular cheddar and not of the burger variety. It wasn’t creamy at all, but rather laid like a waxy cover on top of the meat. It was also more tart than savoury, and this tanginess was present in the runny burger sauce as well. The bun was nicely toasted on the inside, but quickly became soggy from the sauce and the watery tomato. The fries were decent, and we liked the many sauces and condiments on the table. We’ve always liked Lily’s milkshakes in the past, so we ordered their peanut butter and chocolate shake for 75 SEK (7.5 USD). It came in a metal cup and was really creamy and thick, but it too was somewhat lacking in flavour and therefore not really worth the price.
Lily’s Burger has unfortunately lost its spark in recent years. The premises are still nice and cosy with a diner feel, so we hope they’ll give the burgers some more love. Because right now their concept feels more tired than classic.