Marco’s är en trivsam och populär kvarterskrog i utkanten av Vasastan i Stockholm. Såväl menyn och drinklistan har en betryggande bredd, men vi tog såklart sikte på den enda burgaren på deras meny, kallad Marco’s Burgare. Det var en dubbelburgare med totalt 160 gram hängmörad högrev, fyra skivor cheddar, gul lök, pickles, senap och ketchup, som kostade 195 kronor inklusive en portion pommes frites.
Burgaren serverades prydligt i en pappersficka, och såg ganska lovande ut, trots att det hade ett ganska platt utseende och ett oortodoxt bröd. Brödet kom från det fantastiska Lillebrors Bageri, som ligger bara några kvarter från restaurangen, och var minst sagt speciellt. Men trots att hantverket var märkbart och ingredienserna uppenbarligen var av hög kvalitet så passade det inte särskilt bra till en hamburgare, och påminde mer om en ganska bastant frukostfralla. Bottenbrödet var dessutom för hårt rostat, vilket gjorde att det inte var särskilt följsamt alls. Det hängmörade köttet smakade riktigt gott och var välkryddat, men hade smashats aningen för hårt, med resultatet att kanterna blev lite väl knapriga. Men ratiomässigt så höll burgaren högre kvalitet än vad vi fick från första intrycket. Mycket av krämigheten kom från den stora mängden ost som räddade upp texturerna och gjorde helheten godkänd. Deras pickles gjorde också sitt, med en tydlig syra som samspelade väl med såserna och löken. Vi gillade även deras krispiga pommes fritesen, som passade utmärkt att dippa i den japanska majonnäsen som vi beställde in som dippsås för 15 kronor.
Vi gillade Marco’s koncept, och överlag fanns det mycket bra med deras burgare – särskilt köttet. Valet av bröd håller dem tillbaka, men det finns gott om potential att hämta här och vi ser fram emot att besöka dem igen i framtiden för att se hur de utvecklas.
In English
Marco’s is a cosy and popular neighbourhood restaurant on the outskirts of Vasastan in Stockholm. They offer a wide variety of food and drink, but we only had eyes for their burger, called Marco’s Burgare. This double-patty burger contained a total of 160 grams of dry-aged beef, four slices of cheddar, yellow onions, pickles, ketchup and mustard, and cost 195 SEK (19 USD) including french fries.
The burger arrived neatly placed in a paper pocket, and looked quite promising despite being a bit flat and having an unorthodox bun. The bun came from the amazing Lillebrors Bageri, located just a few blocks from the restaurant, and the craftsmanship and use of high quality ingredients was apparent. But it wasn’t particularly suitable for a hamburger. and reminded us of a rather sturdy breakfast roll. The bottom bun had also been toasted too much, making it a bit hard. The dry-aged patties tasted great and were well seasoned, but had been smashed a bit too much, giving them slightly too crispy edges. But ratio wise, the burger worked great and was better than it looked. A lot of the creaminess came from the large amount of cheese, which saved the textures and made the entire meal pretty yummy. Their pickles also did their part, with a distinct acidity that worked well with the sauces and onions. We also liked their crispy fries, which were perfect for dipping in the Japanese mayonnaise that we ordered as a dipping sauce for 15 SEK (1.5 USD).
We liked Marco’s concept, and overall we enjoyed their burger – especially the meat. But the choice of bun held them back, but there is plenty of potential here and we look forward to visiting them again in the future to see how they develop.