Nya Carnegiebryggeriet

Håll dig till ölen

1 2 5
Skriven av
Uppdaterad 5 november 2021
Nya Carnegiebryggeriet

När vi recenserade Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad i Stockholm under början av 2016 så ansåg vi att deras burgare hade stor potential. Brödet var färskbakat från ett välrenommerat lokalt bageri, köttet var av hög kvalitet och måltiden kombinerades utmärkt med deras nybryggda öl. Men när vi nu snabbspolar fram till 2021 så känns det som att potentialen och kvalitetstänket har fallerat ganska så rejält. Det är lätt att bli hänförd av Nya Carnegiebryggeriets läckra uteservering vid vattnet när himlen är blå och solen skiner. Menyn är fullspäckad med ambitiösa maträtter och god nybryggd öl i de flesta stilar. Vi beställde deras klassiska NCB:s Tryffelburgare som innehåller en köttpuck på 150 gram, ölkokt lök, cheddarost, isbergssallad och tryffelmajonnäs tillsammans med pommes frites för 195 kronor.

Det första varningstecknet uppenbarades direkt när vi hämtade upp våra burgare vid baren, när vi insåg att samtliga av våra burgare hade olika sorters bröd utan större eftertanke. Burgarna kändes väldigt stumma i handen, och brödet var torrt och inte alls följsamt. Även köttet var kompakt och torrt, vilket såklart kändes riktigt tråkigt. Den goda ölkokta löken var måltidens höjdpunkt, men lyckades inte komma fram och ta plats. Detta berodde till stor del på att tryffelmajonnäsen tog över det mesta av smakbilden och dominerade för mycket. Den generösa portionen pommes frites var helt okej, förutom att de hade översaltats något.

Nya Carnegiebryggeriets burgare håller tyvärr inte samma kvalitet som tidigare. Kärleken och passionen återfinns utan tvekan i deras välbryggda öl, men om du besöker dem och vill äta bör du nog testa någon annan maträtt istället.

In English

When we first reviewed Nya Carnegiebryggeriet in Stockholm’s Hammarby Sjöstad district back in 2016 we saw a lot of potential in their burgers. The buns came freshly baked from a renowned local bakery, they used high-quality beef and the meal worked great with their freshly brewed beers. But now in 2021 this potential or focus on quality seems to have been lost somewhere along the way. It’s easy to fall in love with Nya Carnegiebryggeriet’s amazing outdoor seating when the sky is blue and the sun is shining. Especially seeing as their menu is filled with ambitious dishes and tasty beers in most styles.  We ordered their classic NCB:s Tryffelburgare with a 150-gram patty, beer braised onions, cheddar, iceberg lettuce and truffle mayo with an order of french fries for 195 SEK (22.5 USD).

The first warning sign appeared when we picked up our burgers at the bar and saw that they seemed to use different kinds of buns without any afterthought. They also felt a bit hard, and the bun itself was pretty dry. The patty was compact and didn’t taste of much either, which felt like a real letdown. The tasty beer braised onions were the highlight of the meal, but didn’t manage to take its place in the spotlight. This was mainly because the truffle mayo took over and overpowered everything else. The generous portion of french fries was alright, but they were a bit too salty as well.

Nya Carnegiebryggeriet’s burgers don’t really hold up any longer. They still have a passion for their excellent beers, but if you visit them and want to eat you’d do well in ordering another dish from their food menu instead.

Adress

Ljusslingan 15, Stockholm Sweden

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering augusti 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Nya Carnegiebryggeriet och vi har justerat betyget från 3/5 till 2/5.

Recension från 30 mars 2016

Recension skriven av John Wästerlund

Nya Carnegiebryggeriet är ölbryggeriet i Stockholm som försöker släcka stadens törst av Brooklyn Lager och sina egna ölsorter. Då det är beläget mitt i Hammarby Sjöstad så passar det även bra att de har en bar med restaurang – där de såklart serverar sin burgare.

Själva hamburgaren finns endast på barmenyn, men eftersom det inte var fullsatt i lokalen gick personalen med på att servera den i restaurangen. Burgaren består av en 150-gramspuck gjord på bringa, hängmörad högrev och benmärg. På denna läggs karamelliserad lök, kaprismajonnäs och irländsk cheddarost. Till burgaren får du stekt potatis istället för pommes frites, och för allt detta får du betala 165 kronor.

Vårt första intryck är att burgaren är väldigt saftig. Den är på gränsen till för blöt, men det fina brödet från det närliggande Magnus Johanssons Bageri lyckas hålla emot safterna om du äter fort. Köttet visar sig vara genomstekt trots löfte om mediumstekning, men är ändå saftigt och väldigt gott trots att det faller isär lite för lätt. Osten, löken och majonnäsen är goda komponenter som inte tar över för mycket, men även de späder på blötheten. Vi hade gärna sett lite mer struktur överlag, men resultatet är ändå en god burgare som kan rekommenderas trots att du inte riktigt kan släppa taget om den när du väl tagit första tuggan.

Topplistor

Sociala medier