Östermalmsgrillen något av en institution efter snart 40 år på Östermalmstorg. Efter en intensiv debatt om att gatuköket eventuellt skulle behöva flyttas på grund av en helrenovering av torget, skapades en namninsamling för att få dem att stanna kvar på sin nuvarande plats. Och fler än 20 000 underskrifter har nu sett till att de lyckats. Vi har recenserat dem flera gånger under åren, och på deras meny hittade vi senast nio smashburgare – och inte längre några fryspucksburgare! Vi beställde en dubbel Cheeseburgare med två smashade köttpuckar à 100 gram, dubbel cheddar, tomat, rödlök, sallad, saltgurka, ketchup och majonnäs för 169 kronor, inklusive pommes frites och en läsk.
Burgaren serverades i en pappficka och såg prydligt sammansatt ut. Köttet, bestående av högrev, bringa och talg, hade en gedigen stekyta och smakade riktigt gott i sig. Det var dock lite för försiktigt kryddat med salt och peppar, och vi hade gärna sett lite mer tryck från kryddorna. Brödet höll ihop allt bra och kändes mjukt i handen, men blev snabbt uppblött eftersom det inte rostats tillräckligt mycket på insidan. Grönsakerna var i alla fall fräscha och tillförde en trevlig krispig textur som vi uppskattade. Saltgurkan var helt okej, men vi hade föredragit syrligare pickles för att skapa en bättre balans i cheeseburgaren. Överlag var smakbilden lite för enkel och försiktig, och vi hade uppskattat lite mer av alla ingredienser för att verkligen skapa en förhöjd smakupplevelse. Pommes fritesen var måltidens bottennapp och var både överfriterade och trista, som gatukökspommesfrites tenderar att bli.
Östermalmsgrillen serverar en god burgare, men framför allt ett stycke Stockholmshistoria. Vi applåderar även att de numera har slutat använda fryspuckar helt och hållet, och satsar helhjärtat på burgare med färskt kött. Men om de vill fortsätta att konkurrera med toppskiktet av stadens bästa burgare behöver de slipa på detaljerna lite mer.
In English
Östermalmsgrillen is something of an institution after almost 40 years on Östermalmstorg. After an intense debate about the possibility that the grill kiosk would have to move due to a complete renovation of the square, a petition was created to keep them in their current location. And more than 20,000 signatures have now ensured their success. We’ve reviewed them several times over the years, and most recently we found nine smash burgers on their menu – and no more burgers with frozen patties! We ordered a double cheeseburger with two smashed 100-gram beef patties, double cheddar, tomato, red onions, lettuce, pickles, ketchup and mayo for 169 (17 USD), including french fries and a soft drink.
Our burger came in a paper bag and looked neatly assembled. The beef blend, consisting of chuck, brisket and talow, had a great crust and was very tasty. However, it was seasoned a little too lightly, and we would have liked an extra touch of salt and pepper. The bun held everything together well and felt soft in our hands, but quickly became soggy since it hadn’t been toasted well enough on the inside. Thankfully, the vegetables were fresh and added a nice crunchy texture that we appreciated. The pickles were okay, but we would have preferred more acidity to create a better balance in our cheeseburger. Overall, the flavour profile was a bit too simple and cautious, and we would have appreciated a bit more of all the ingredients to really elevate the flavours. The fries were the low point of the meal and were both overcooked and dull, as grill kiosk fries tend to be.
Östermalmsgrillen serve a good burger, but above all a piece of Stockholm history. We also applaud that they’ve now stopped using frozen patties altogether, and have fully committed to burgers with fresh meat. But if they want to continue to compete with the top tier of the city’s best burgers, they’ll have to fine-tune the details a bit more.