Hantverksbageriet och caféet Panem öppnade under 2022 i Gamla Stan i Stockholm, där den välrenommerade Gustaf Mabrouk står bakom bakverken och sötsakerna. Vanligtvis hade vi blivit skeptiska av att hitta en burgare på ett café, men Panem är också en av flera restauranger som öppnats och drivs av folket bakom Barrels Burgers & Beer och Stigbergets Fot. Menyn innehöll en köttburgare samt en variant med kyckling och en med halloumi, så vårt val var enkelt. Panems Cheeseburgare är en klassisk skapelse med kött, cheddar, sallad, silverlök, pickles och dressing, och kostade 139 kronor för en enkelburgare och 159 kronor för en dubbel. Vi beställde även pommes frites för 39 kronor.
Brödet var egenbakat och samma som används på deras andra restauranger. Det fungerade såklart superbra till deras burgare och var lätt, mjukt och fluffigt samtidigt som det tålde rejäla mängder köttsafter och såser. Köttet var lite mindre och mer tunnsmashat hos Panem än på de andra restaurangerna, och detta medförde att det nästan var ett måste att beställa en dubbelburgare, då köttet tillsammans med brödet var stjärnorna i skapelsen. Osten var krämig och god, och grönsakerna var väldigt fräscha och krispiga. Vi saknade dock något som bröt av det köttiga och salta. Deras pickles var snarare en saltgurka, och saknade den syra eller sötma som behövts för att bryta av och lätta upp smakerna. Dressingen smakade som en smakrik majonnäs, och förstärkte burgarens djupa och umamitunga tonerna utan att faktiskt tillföra särskilt mycket eget. Pommes fritesen var i toppklass – välfriterade och otroligt smakrika – och ett oumbärligt tillbehör.
Panem vill medvetet servera annorlunda burgare än de som finns på syskonkrogarna, och det märks att de fortfarande letar efter den bästa vägen framåt. Det finns en del att finslipa på, men vi återvänder gärna för en burgare – och för att utforska resten av deras spännande meny.
In English
The artisan bakery and café Panem opened in 2022 in Stockholm’s Old Town, helmed by the acclaimed pastry chef Gustaf Mabrouk. We usually wouldn’t pay much attention to a burger found on a café menu, but Panem is also a part of the same group that runs craft burger joints such as Barrels Burgers & Beer and Stigbergets Fot. Their menu consisted of a burger with beef, chicken or halloumi, so our choice was an easy one. Panem’s Cheese Burger was pretty classic, with beef, cheddar, lettuce, white onions, pickles and a sauce. It cost 139 SEK (13.5 USD) for a single-patty burger and 159 SEK (15.5 USD) for a double burger. We also ordered some french fries for 39 SEK (3.5 USD).
The buns come from their own bakery, and is the same kind that they use in their other restaurants. It worked great with their burger, of course, and was light, soft and fluffy while still handling loads of beef juices and sauces. The patties were a bit smaller and thinner than in their other burgers, and this made a double-patty burger a compulsory choice in order to let the meat and bread truly shine. The cheese was tasty and creamy, and the vegetables were very fresh and crispy. We missed something to cut through all the savoury beefiness trough, and we would have preferred an acidic (or even sweet) pickle as opposed to their salty variety to cut through and balance out the flavours. The burger sauce was like a tasty mayonnaise and only enhanced the deep umami flavours without adding much in itself. Their french fries were excellent though, and this well-cooked and tasty side-order is an absolute must.
We understand that Panem are looking to serve something different than their sibling restaurants, and we can definitely see that they’re still trying to find the best way to do so. There’s a few things that they still need to get right, but we’re happy to return – both for their hamburger and to explore the rest of their interesting menu.