Under 2022 öppnade gänget bakom Barrels Burgers & Beer och Stigbergets Fot hantverksbageriet Panem i Gamla Stan, där bakverken och sötsakerna skapas av mästerkonditorn Gustaf Mabrouk. Vi testade deras burgare tidigt under 2023 och tyckte överlag att burgaren var god, men att det fanns detaljer att finslipa. De har fortfarande en köttburgare på menyn, och den innehåller cheddar, sallad, silverlök, pickles och deras hemliga sås. Vi beställde en dubbelburgare för 164 kronor samt en portion pommes frites för 46 kronor.
Burgaren som serverades såg riktigt fin ut, med en rejäl crust på köttet och välsmält ost. Det svenska köttet hade en tydligt framträdande smak med djupa bifftoner som lyste igenom i varje tugga. Tyvärr så var brödets krona kall och saknade stekyta på insidan, vilket var synd då vi annars älskade deras fenomenala egenbakade sesambröd. Det smakade gott och hade en härlig textur med en lätt seghet, samtidigt som det var enkelt att bita igenom. Dressingen var klart bättre än förra gången, och smakade som en vuxnare och inte lika söt burgardressing. Den bidrog dessutom med mycket krämighet tillsammans med osten. Salladen och löken var fräscha och vältempererade, men vi tyckte att deras salta pickles störde smakbilden. Vi hade föredragit en något syrligare variant med mer dillsmak för att bryta igenom alla de andra smakintensiva komponenterna. Pommes fritsen var krispiga med en trevlig potatissmak och lagom sälta som gjorde att det var svårt att sluta äta dem trots att vi blivit mätta.
Panem har verkligen steppat upp sin burgare sedan vårt senaste besök, och vi ser att de närmar sig sina syskonrestauranger – mycket tack vare burgarbrödet som verkligen ligger i framkant. Och missa inte heller deras sötsaker, som är den perfekta avrundningen på en utmärkt burgarmåltid.
In English
In 2022, the team behind Barrels Burgers & Beer and Stigbergets Fot opened the artisan bakery Panem in Gamla Stan, offering pastries and sweets created by Master Confectioner Gustaf Mabrouk. We tested their burgers early in 2023 and found the burger to be nice overall, but that there were details that needed tweaking. They still have just one beef burger on their menu, containing cheddar, lettuce, white onions, pickles and a secret sauce. We ordered a double burger for 164 SEK (15.5 USD) and a portion of fries for 46 SEK (4 USD).
Our burger served looked really nice, with a deep crust on the patties and well-melted cheese. The Swedish beef was rich in flavour with beefy notes shining through in every bite. Unfortunately, the crown of the bun was cold and hadn’t been heated on the inside, which was a shame as we otherwise loved their phenomenal homemade sesame bun. It was very tasty and had a lovely texture with a slight chewiness, while still being easy to bite through. Their sauce was much nicer than last time, and tasted like a more mature and not as sweet burger sauce. It also added a lot of creaminess along with the cheese. The lettuce and onions were fresh and not too cold, but we found that their salty pickles didn’t fit very well here. We would have preferred a slightly more acidic version with more dill flavour to break through all the other rich ingredients. The fries were crispy with a nice potato flavour and just the right amount of saltiness that made it hard to stop eating them even though we were full.
Panem have really stepped up their burger game since our latest visit, and are getting closer to their sibling restaurants – thanks in no small part to their burger buns, which are really cutting edge. And don’t miss their desserts, which are the perfect finishing touch to an excellent burger meal.