Prestogrillen ligger på Lidingö, precis nordöst om centrala Stockholm, och är något av en institution för öborna. Grillen byggdes redan på 1960-talet och hamnade tidigt i en konflikt med en närboende greve som ansåg att friterad mat som pommes frites luktade illa och endast passade för lägre socialgrupper. Men grillen vann och greven flyttade. Originallokalen har visserligen rivits, men Prestogrillen lever vidare i en närliggande grillkiosk. Menyn är lång med många olika grillrätter, bland annat sex olika hamburgare gjorda på egenmald högrev. De finns numera även i Orminge och Vallentuna.
Vi beställde vi in två varianter, en Double Cheese N Bacon med två 160-gramspuckar toppad med ost, bacon, lök, hamburgerdressing och sallad samt en enkel Triple Cheese med en 160-gramspuck, hela sex skivor ost (edamer, pepperjack och cheddar) samt inlagd gurka, rödlök, fransk dressing och sallad. Menyerna kostade 175 kronor respektive 135 kronor och inkluderade både pommes frites och dryck.
Båda våra burgare såg riktigt maffiga ut, men vi såg direkt att detta skulle bli en svåräten måltid. Visst, toppbrödet var riktigt fint rostat och baconet var exemplariskt stekt, men salladsbladen fick allt att glida isär och tappa formen. Köttet hade dessutom släppt ifrån sig så mycket köttsafter att bottenbrödet nästan luckrats upp innan vi tagit vår första tugga. Det blöta köttet var förvånansvärt finmalet, men saknade ordentligt kryddning med salt och peppar. Så hela måltiden blev därför ganska smaklös. Det är sällan vi säger detta, men vi upplevde till och med att det blev för mycket ost på Triple Cheesen. Pommes fritesen var något osaltade, men var ändå krispigt friterade och vi uppskattade att det fanns salt och grillkrydda vid borden.
Prestogrillens burgare har inte riktigt nått upp till kvalitetsnivåerna vi förväntar oss idag, men det trevliga och populära gatukök är ändå värt ett besök. Vi rekommenderar att du väljer något mer klassiskt istället, som en tunnbrödsrulle.
In English
The grill kiosk Prestogrillen is located on Lidingö, just to the northeast of central Stockholm, and is a real classic among the locals. It was first built back in the 1960’s and found itself in a conflict with a local count who considered french fries to be a stinky food for commoners. But the grill kiosk prevailed and the count moved. The original grill has now been replaced with a newer establishment nearby. Their long menu consists of loads of classic dishes, but we focused on their six burgers made from chuck beef that they grind themselves. They can also be found in Orminge and Vallentuna.
We ordered two burgers; a Double Cheese N Bacon with two 160-gram patties, cheese, bacon, onions, burger sauce and lettuce, and a single Triple Cheese with one 160-gram patty, a whopping six slices of cheese (edamer, pepperjack and cheddar) plus pickles, red onions, French dressing and lettuce. The meals cost 175 SEK (20.5 USD) and 135 SEK (16 USD), and included french fries and a soft drink.
Both of our burgers looked really massive, but we immediately saw that eating this meal would pose a bit of a challenge. Sure, the top bun was nicely toasted, and the bacon was excellently cooked, but the lettuce made everything glide apart and lose its shape. And the meat had released so many juices that the bottom bun was soggy before we’d even taken our first bite. The overly wet beef was also surprisingly finely ground, and hadn’t been seasoned enough with salt and pepper, making the meal a bit tasteless. And it’s not often we say this, but there was simply too much cheese on our Triple Cheese burger. The french fries were a bit bland, but they were crispy and we could easily add our own salt and seasoning from the shakers on the tables.
Prestogrillen’s burgers don’t really reach to the levels we expect of a modern burger joint today, but this nice and popular grill kiosk is still worth a visit. We’d recommend one of their Swedish classics instead though, like a tunnbrödsrulle.