Johan Jureskogs köttparadis Restaurang AG, eller Allmänna Galleriet, slog upp dörrarna 2004 i Stockholm och har länge ansetts vara en av av världens bästa köttrestauranger. Men trots att vi alltid har uppskattat deras kötträtter så har vi faktiskt aldrig blivit övertygade av deras burgare. Men i november 2024 uppdaterade de sin burgare med 200-dagars hängmörat Rubia Gallega-kött från den välrenommerade slaktaren Cárnicas Lyo, och vid vårt besök betalade vi 325 kronor för den och en portion pommes frites.
Burgaren serverades dekonstruerad med grönsakerna på sidan, precis som på ikoniska burgarrestauranger i New York som Peter Luger, Minetta Tavern och J.G. Melon. Köttpucken på 200 gram hade stekts i hängmörad talg – först till 28 graders innertemperatur för att sedan vila och värmas till 45-40 grader i salamandern. Köttet var otroligt saftigt och hade en smörig smak som vi verkligen uppskattade. Vi blev dock förvånade över att det inte hade en mer distinkt hängmörad karaktär, men själva smaken ändå helt fantastisk och helt klart den stora stjärnan i burgaren. Vi uppskattade även köttpuckens rejäla stekyta, som gjorde att det höll ihop och hade ett snyggt bett. Osten var krämig och välsmält och brödet var rejält rostat på insidan med fettet från köttet. Det gjorde sitt jobb, men vi såg absolut förbättringspotential här – ett fluffigare bröd hade kunnat kapsla in köttet och dess safter bättre. Grönsakerna var fräscha och såväl tomaten som löken hade en utmärkt tjocklek. Däremot hade vi gärna sett slantade – inte längdskivade – pickles med mer syra än sälta för att bättre bryta igenom det potenta köttet. Burgardressingen var ett utmärkt komplement till både burgaren och till de fantastiska pommes fritesen från världsmästarna Pom Friterie.
Restaurang AG och Johan Jureskog har skapat en fantastisk burgare som är ganska unik här i vårt hemland, och vi applåderar att tjockpuckburgare med premiumkött äntligen börjar slå sig in på marknaden i Sverige.
In English
Johan Juresskog’s meat paradise Restaurant AG, or Allmänna Galleriet, opened its doors in 2004 in Stockholm, and has long been considered one of the world’s best meat restaurants. But while we’ve always enjoyed their steaks, we’ve never really been convinced by their burgers. However, in November 2024 they updated their burger with 200-day dry-aged Rubia Gallega patties from the renowned butcher Cárnicas Lyo. For this, we paid 325 SEK (30 USD) for the burger and a portion of fries.
Our burger arrived deconstructed with the vegetables on the side, just like at iconic New York venues like Peter Luger, Minetta Tavern and J.G. Melon. The 200-gram patty had been cooked in dry-aged tallow – first to an internal temperature of 28 degrees centigrade and then rested and heated to 45-40 degrees in the salamander. The patty was incredibly juicy and had a buttery flavor that we loved. We were surprised, however, that it didn’t have a more distinct dry-aged character, but the flavor itself was still absolutely amazing and clearly the big star here. We also appreciated its crust, which helped it hold together and have a nice bite. The cheese was creamy and well melted and the bun was well toasted on the inside with the fat from the beef. It did its job, but we definitely saw room for improvement here – a fluffier bun could have encapsulated the meat and its juices better. The vegetables were fresh and both the tomato and onion were excellently cut. However, we would have preferred pickle chips and not strips with more acidity than saltiness to better break through the potent beef. The burger sauce complemented both the burger and the excellent fries from world champions Pom Friterie excellently.
Restaurant AG and Johan Jureskog have created a fantastic burger that is quite unique in the Swedish market, and we applaud that thick patty burgers with premium meat are really starting to make an impact here as well.