Restaurang AG

Tjockpucksburgaren slår tillbaka

1 5 5
Skriven av
Uppdaterad 20 december 2024
Foto: 200-dagars hängmörade hamburgare från Restaurang AG.

Johan Jureskogs köttparadis Restaurang AG, eller Allmänna Galleriet, slog upp dörrarna 2004 i Stockholm och har länge ansetts vara en av av världens bästa köttrestauranger. Men trots att vi alltid har uppskattat deras kötträtter så har vi faktiskt aldrig blivit övertygade av deras burgare. Men i november 2024 uppdaterade de sin burgare med 200-dagars hängmörat Rubia Gallega-kött från den välrenommerade slaktaren Cárnicas Lyo, och vid vårt besök betalade vi 325 kronor för den och en portion pommes frites.

Burgaren serverades dekonstruerad med grönsakerna på sidan, precis som på ikoniska burgarrestauranger i New York som Peter Luger, Minetta Tavern och J.G. Melon. Köttpucken på 200 gram hade stekts i hängmörad talg – först till 28 graders innertemperatur för att sedan vila och värmas till 45-40 grader i salamandern. Köttet var otroligt saftigt och hade en smörig smak som vi verkligen uppskattade. Vi blev dock förvånade över att det inte hade en mer distinkt hängmörad karaktär, men själva smaken ändå helt fantastisk och helt klart den stora stjärnan i burgaren. Vi uppskattade även köttpuckens rejäla stekyta, som gjorde att det höll ihop och hade ett snyggt bett. Osten var krämig och välsmält och brödet var rejält rostat på insidan med fettet från köttet. Det gjorde sitt jobb, men vi såg absolut förbättringspotential här – ett fluffigare bröd hade kunnat kapsla in köttet och dess safter bättre. Grönsakerna var fräscha och såväl tomaten som löken hade en utmärkt tjocklek. Däremot hade vi gärna sett slantade – inte längdskivade – pickles med mer syra än sälta för att bättre bryta igenom det potenta köttet. Burgardressingen var ett utmärkt komplement till både burgaren och till de fantastiska pommes fritesen från världsmästarna Pom Friterie.

Restaurang AG och Johan Jureskog har skapat en fantastisk burgare som är ganska unik här i vårt hemland, och vi applåderar att tjockpuckburgare med premiumkött äntligen börjar slå sig in på marknaden i Sverige.

In English

Johan Juresskog’s meat paradise Restaurant AG, or Allmänna Galleriet, opened its doors in 2004 in Stockholm, and has long been considered one of the world’s best meat restaurants. But while we’ve always enjoyed their steaks, we’ve never really been convinced by their burgers. However, in November 2024 they updated their burger with 200-day dry-aged Rubia Gallega patties from the renowned butcher Cárnicas Lyo. For this, we paid 325 SEK (30 USD) for the burger and a portion of fries.

Our burger arrived deconstructed with the vegetables on the side, just like at iconic New York venues like Peter Luger, Minetta Tavern and J.G. Melon. The 200-gram patty had been cooked in dry-aged tallow – first to an internal temperature of 28 degrees centigrade and then rested and heated to 45-40 degrees in the salamander. The patty was incredibly juicy and had a buttery flavor that we loved. We were surprised, however, that it didn’t have a more distinct dry-aged character, but the flavor itself was still absolutely amazing and clearly the big star here. We also appreciated its crust, which helped it hold together and have a nice bite. The cheese was creamy and well melted and the bun was well toasted on the inside with the fat from the beef. It did its job, but we definitely saw room for improvement here – a fluffier bun could have encapsulated the meat and its juices better. The vegetables were fresh and both the tomato and onion were excellently cut. However, we would have preferred pickle chips and not strips with more acidity than saltiness to better break through the potent beef. The burger sauce complemented both the burger and the excellent fries from world champions Pom Friterie excellently.

Restaurant AG and Johan Jureskog have created a fantastic burger that is quite unique in the Swedish market, and we applaud that thick patty burgers with premium meat are really starting to make an impact here as well.

Adress

Kronobergsgatan 37, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering november 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Restaurang AG och anser att de har höjt kvaliteten avsevärt jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 2/5 till 5/5.

Uppdatering april 2019:
Vi har uppdaterat vårt omdöme från april 2015 med en helt ny recension. Betyget är fortfarande 2/5.

Recension från 26 april 2019

Recension skriven av Linus Josephson

26 april 2019, Restaurang AG

Vår första recension av Restaurang AG publicerades under våren 2015. Sedan dess har deras frontman Johan Jureskog både axlat rollen som programledare för tv-serien Världens bästa burgare samt öppnat dörrarna till burgarkedjan Jureskogs. Vi tyckte helt enkelt att det var dags att uppdatera recensionen och ta reda på vad som har ändrats under dessa fyra år.

Vi har alltid gillat Restaurang AG som restaurangkoncept. Skön stämning, professionell personal, högkvalitativa köttbitar och en genomtänkt dryckesmeny. Men när det kommer till burgare har vi haft svårt att förstå tankarna bakom vissa beslut och själva tillagningen.

Burgaren är ingen billig historia och kostar 225 SEK tillsammans med en portion pommes frites med tillhörande dippsås och egengjort ketchup. Burgaren serverades i en prydlig pappersficka vilket alltid är sympatiskt när man äter burgare med händerna.

Höjdpunkten var såklart själva köttet – mjukt, saftigt och med en härligt köttig smak. Det var stekt medium rare efter deras rekommendation, och hade en angenäm rosa kärna i mitten. Men den saknade nästan stekyta helt, och var lite väl mjuk. Och bortom köttet så led tyvärr resten av måltiden av flera problem.

Baconet var en sladdrig historia och Svarta Sara-osten var knappt smält. Brödet blev snabbt blött av köttsafterna på grund av den undermåliga rostningen, och eftersom alla varma ingredienser bara var snäppet varmare än rumstempererade så såg den kalla tomaten till att allt blev ljummet. Och även om den dubbelfriterade pommes fritesen såg gyllenbrunt vacker ut så var den överraskande mjuk och oljig.

Som ni förstår så var vi inte helt nöjda med burgaren hos Restaurang AG denna gång heller, och vi kan inte riktigt förstå hur denna burgare kan vara kvar på menyn hos denna anrika restaurang. Den behöver faktiskt ses över från grunden och få samma kärlek från köket som deras berömda köttbitar.

We published our first review of Restaurang AG during the spring of 2015. Since then, their founder Johan Jureskog has taken on the roll as a tv host for a burger show and opened the fast-casual burger chain Jureskogs. So it felt fitting to update our review and find out what has changed over the last 4 years.

Restaurang AG’s concept has always been a favourite of ours, with their amazing atmosphere, skilled staff, top-notch meat and a holistic drink menu. But on the other hand we’ve never really seen eye to eye when it comes to their burger, regarding both their ingredients and how they cook it.

Priced at 225 SEK (about 23 USD) with fries, homemade ketchup and a dip, this is no cheap affair. It came served in a paper pocket, sending a clear signal that this is a meal you need to eat with your hands.

The highlight of our meal was the meat itself – soft, juicy and with a deep meaty flavour. It came served medium rare after their recommendation, and had a nice pink centre. However, it almost lacked any char whatsoever, and was very soft throughout. And apart from the tasty meat, the rest our burger had several problems.

The bacon was far too soft, and the Svarta Sara cheese had hardly melted. The bun had hardly had been toasted on the inside, making it became super soggy from the meat juices. And since all the cooked ingredients were warm rather than hot, they quickly became luke-warm – and the cold tomato didn’t help either. The double fried french fries were golden brown and looked super-tasty, but they were surprisingly soft and oily.

As you can see, we weren’t that satisfied with the burger at Restaurang AG this time either, and we can’t really understand why they’ve kept in on their menu in its current form. It deserves the same kind of love as their other meat dishes, and is overdue for a complete overhaul.

Recension från 15 april 2015

Recension skriven av Marcus Sjöström

15 april 2015, Restaurang AG

Allmänna Galleriet öppnade 2004 vid Fridhemsplan i Stockholm, och fokus ligger på kött av hög kvalitet. Intresset har varit kontinuerligt högt och de har kunnat köra sitt eget race. Men med det sagt kan det vara vanskligt att inte titta på vad konkurrenterna gör.

Burgaren vi serverades såg snygg ut, men brödet var inte uppvärmt. Dessutom var osten anonym och det låg ett oväntat tjockt lager tomatsås på köttet. Första tuggan var en besvikelse, med intetsägande smak. Men det blev värre.

Vi uppskattar vårt kött medium rare, och vid cirka 58 grader är köttet rosarött och saftigt. Men burgaren på AG var rare, på gränsen till bleu. Vi påtalade detta i tron om att det blivit en miss, men fick som svar att kärnan ska vara 45 grader och att burgaren vi fick var perfekt stekt.

Alla förutsättningar finns här och det kunde ha blivit så bra, men istället hamnade resultatet någonstans mellan tråkigt och lätt obehagligt. Steak tartare på vitt bröd med ost och ketchup är ingen höjdare, oavsett kvaliteten på köttet. Att brödet inte heller hade värmts på insidan gjorde att burgaren inte höll ihop under hela måltiden, och det är väl det minsta man kan begära?

Allmänna Galleriet, commonly known as AG, is a restaurant located at Fridhemsplan in Stockholm. Their main focus is high quality meat and they have a very good reputation. All the conditions for a great burger is here, but instead we got a bland tasting and undercooked burger that disappointed us all. If they don’t show their burgers love, neither should you.

Topplistor

Sociala medier