Strandvägen 1 är en omtyckt restaurang som har grundats av krögarentreprenören Pelle Lydmar, och är belägen på en av Stockholms mest exklusiva adresser. Vi har tidigare besökt deras granne och syskonkrog Milles Bakficka, men nu var det dags att testa storebror. På en meny fylld med ostron, kronärtskockor och tryffel hittade vi deras cheeseburgare gjord på Black Angus-kött, med rökt cheddar, jalapeños, picklad lök, tomat samt en bourbon- och lökmajonnäs. Den kostade saftiga 265 kronor och serverades med en rejäl portion pommes frites.
Vår burgare var omsorgsfullt monterad och härligt glansig. Brödet var härligt mjukt, men kunde gärna ha haft lite mer struktur. De två köttpuckarna på 80 gram hade en överraskande fin stekyta, en angenäm köttsmak samt en tillfredsställande kryddning. Den rökta cheddarosten kändes däremot lite väl tung, och varken den picklade rödlöken eller jalapeñosen lyckades bryta genom det tjocka osttäcket, och kunde därför inte komma till sin fulla rätt. Burgaren blev dessutom riktigt blöt, och bottenbrödet löstes i stort sett upp helt mot slutet av måltiden. Pommes fritesen hade en trevlig smak och saltning, men borde ha tillbringat aningen mindre tid i fritösen för att bevara lite av sitt mjuka inre.
Vi uppskattar i alla fall att Strandvägen 1 har beslutat sig för att servera en så pass enkel hamburgare, och inte gått i den alltför vanliga fällan att försöka skapa en onödigt komplicerad lyxburgare. Överlag serverar de faktiskt en hyfsat god burgare, men flertalet missar gör att den tyvärr snubblar strax framför målsnöret för att nå upp till ett godkänt betyg. Vi förväntar oss helt enkelt mer för det priset.
In English
Strandvägen 1 is a popular restaurant in Stockholm that’s located in the Swedish capitol’s most exclusive addresses. We’ve previously reviewed their neighbour and sibling restaurant Milles Bakficka, but now it was time to visit the real deal. Their menu is filled with oysters, artichoke and truffles, but they also have a cheeseburger made with Black Angus beef, plus smoked cheddar, jalapeños, pickled onions, tomato and a bourbon and onion mayo. It cost a hefty 265 SEK (30.5 USD), including a large portion of french fries.
Our burger was carefully assembled and nice and shiny. The bun was really soft, but could have been a bit sturdier. The two 80-gram patties had an impressive crust and were properly seasoned, which brought out some really good beefy flavours. But the smoked cheddar was too heavy, which prevented both the pickled onion and the jalapeños from getting through. The burger was really wet as well, and the bottom bun had turned into a soggy mess towards the end of our meal. The french fries tasted nice and were well-seasoned, but had been deep-fried a bit too long and were a bit hollow on the inside.
We do appreciate that Strandvägen 1 serve a simple burger instead of an unnecessarily over-complicated gourmet burger. And their burger is actually quite decent. Unfortunately all of these mistakes stop us from giving them a passing grade. At such a high price, we simply expect more than that.