Det var på Loffes Grill på torget vid Stuvstas pendeltågsstation som tunnbrödsrullen uppfanns av Elov ”Loffe” Bråtfors år 1965. Numera har gatuköket ersatts av Stuvstagrillen, som sedan 2024 drivs av samma ägare som Östermalmsgrillen. Menyn är väldigt lik syskongrillkiosken inne i city, och den största skillnaden är att smashburgarna kostar en tia mindre ute i förorten. Vi beställde en dubbel Cheeseburgare, med dubbel cheddar, tomat, sallad, rödlök, saltgurka, ketchup och majonnäs. Den kostade 159 kronor, inklusive pommes frites och en läsk.
Vår burgare såg helt okej ut, med en tydlig blandning av gatuköksestetik och modern smashburgare. Köttet hade en godkänd stekyta på ena sidan, men knappt någon alls undertill där den var mjuk och grå. Men de dubbla 100-gramsköttpuckarna var välkryddade och ganska saftiga. Däremot verkade bemärkelsen ”dubbel cheddar” täcka in burgaren i stort, för vi fick bara två ostskivor totalt vilket var synd då vi gärna hade sett mer krämighet överlag. Briochebrödet hade stekts på lite ovanpå kronan men var mjukt och följsamt. Rödlöken var krispig men varken salladen eller tomaten lyfte något och tog snarare fokus från de andra smakerna och texturerna. Deras pickles var krispiga och bidrog med en hel del smak, men var mer som en smörgåsgurka än saltgurka som det stod på menyn. Överlag så var smakerna lite klena i hela burgaren, och vi hade uppskattat mer syra i form av en gul senap eller dillpickles. Vi fick ett rejält lass med gatukökspommes, som blev lite roligare av grillkryddan och gjorde att måltiden kändes riktigt prisvärd.
Stuvstagrillen gör en hel del saker rätt, och är helt klart ett lyft för Stuvstas burgarutbud. Placeringen invid tågstationen gör mycket, men det skulle behövas lite mer fingertoppskänsla och nytänk för att verkligen göra dem värda en omväg.
In English
Loffes Grill on the square by Stockholm’s Stuvsta Station is where the Swedish Tunnbrödsrulle was invented by Elov ‘Loffe’ Bråtfors in 1965. Nowadays, the grill kiosk has been replaced by Stuvstagrillen, which since 2024 has been run by the same owner as Östermalmsgrillen. Their menu is very similar to the sister venue in the city centre, and the biggest difference is that the smash burgers cost around 10 SEK less out in the suburbs. We ordered a double Cheeseburgare, with double cheddar, tomato, lettuce, red onion, pickles, ketchup and mayo. It cost 159 SEK (15 USD), including french fries and a soft drink.
Our burger looked decent, with a clear mix of grill kiosk vibes and a modern smash burger. The patties had a decent crust on one side, but hardly any at all underneath where they were soft and grey. Thankfully, the double 100-gram beef patties were well-seasoned and quite juicy. On the other hand, ‘double cheddar’ seemed to mean in total. We only got two slices of cheese in our burger, which was a shame as we would have liked to see more creaminess overall. The brioche bun had been fried a little on top of the crown but was still soft and squishy. The red onions were crispy but neither the lettuce nor the tomato elevated anything and rather drew focus from the other flavours and textures. Their pickles were crisp and added a lot of flavour, but were more like a sweet pickle than the salty kind they’d written on their menu. Overall, the flavours were a bit weak throughout the burger, and we would have appreciated more acidity in the form of a yellow mustard or some dill pickles. We got a large portion of thin fries, which were made a little more fun by the grill seasoning, making the meal feel really affordable.
Stuvstagrillen do a lot of things right, and are clearly an improvement to Stuvsta’s burger offering. The location near the train station does a lot, but they need some more attention to detail and innovation to really make them worth a detour.