Svenska Gårdskök ligger ett stenkast från Stureplan på Östermalm i Stockholm, och utöver husmanskosten erbjuder de även ett par burgare på menyn. Lokalen är något anonym, men har den där charmiga stämningen som bara ett klassiskt lunchställe med salladsbuffé och en kaffebryggare i hörnet kan ha. Vi beställde en cheeseburgare med en köttpuck på 140 gram samt dubbel ost, rödlök, senap, ketchup och majonnäs. Den kostade 109 kronor på lunchen, inklusive en portion pommes frites.
Burgaren serverades i en behändig pappersficka och såg faktiskt väldigt trevlig ut. Den välsmashade köttpucken på 140 gram var dock försvinnande liten, och vi ångrade nästan direkt att vi inte beställt en till köttpuck för ytterligare 35 kronor. Stekytan var snygg, om än lite för frasig, men den var fortfarande saftig i mitten. Om de hade vågat vara lite generösare med både salt och peppar så hade detta blivit något alldeles extra. Brödet av en klassisk brioche var hårt rostat både på insidan och på toppen av kronan, vilket passade till denna burgare då det tillförde lite välbehövlig struktur. Resten av ingredienserna var tyvärr alldeles för anonyma för att göra något större avtryck, och vi önskade både mer senap och ketchup för att verkligen få smakerna att lyfta. Rödlöken var för tunt skuren för att bidra med någon krispighet och pickelsen var mer söt än syrlig, vilket var en missad chans att liva upp smakbilden. Pommes fritesen var helt okej, varken mer eller mindre, men de gjorde sitt jobb och portionen var väl tilltagen.
Svenska Gårdskök serverar utan tvekan en godkänd burgare till ett bra pris. Med några enkla justeringar och mer intensitet i smakerna kan detta bli riktigt bra, men om du besöker restaurangen rekommenderar vi att du lär dig av våra misstag och alltid beställer en burgare med dubbla köttpuckar.
In English
Svenska Gårdskök is located just by Stureplan in Stockholm’s Östermalm district, and in addition to some traditional Swedish dishes they also offer a couple of burgers on the menu. The premises are unassuming, but have that charming atmosphere that only a classic lunch spot with a salad buffet and a coffee maker in the corner can have. We ordered a cheeseburger with a 140 gram beef patty, double cheese, red onions, ketchup, mustard and mayo. It cost 109 SEK (10.5 USD) during lunch, including a portion of french fries.
Our burger arrived in a handy paper pocket and actually looked very nice. However, the well-mashed 140-gram beef patty was vanishingly small, and we immediately regretted not ordering another patty for another 35 SEK (3.5 USD). The crust was nice, despite being a bit too crispy, but it was still juicy in the centre. If they had dared to be a little more generous with both salt and pepper, this could have been something very special. The classic brioche bun was heavily toasted both on the inside and on top of the crown, which suited this burger as it added some much-needed structure. The rest of the ingredients were unfortunately too anonymous to make much of an impact, and we wished for more mustard and ketchup to really bring out the flavours. The red onion was too thinly sliced to add any crispness and the pickle was more sweet than sharp, which was a missed opportunity as it would have livened up the flavours. The fries were okay, no more and no less, but they did their job and the portion was nice and big.
Svenska Gårdskök definitely serve an acceptable burger for a good price. With some simple adjustments and more intensity in the flavours, this could be really good, but if you visit the restaurant, make sure you learn from our mistakes and always order a burger with double patties.