Tjoget vid Hornstull i Stockholm är en restaurang och bar som är flerfaldigt prisbelönad för sina drinkar och anses vara en av världens bästa cocktailbarer. På Burgerdudes recenserar vi tyvärr inte drinkar, men under söndagsbrunchen och när de får feeling så dyker det upp en burgare på menyn. Tjogets Burgare kostar 195 kronor, och är en cheeseburgare med saltgurka, rödlök och lite majonnäs. Vid sidan om burgaren så medföljer det även pommes frites och en skål med parmesan-majonnäs.
Brödet kändes spänstigt och färskt, vilket var en bra start. Köttpucken hade formats på plats, och strukturen var klart godkänd. Det märktes att den relativt höga köttpucken var gjord på högkvalitativa råvaror och den var fint kryddad. Däremot så var den lite ojämnt tillagad, och vi hade föredragit att den stekts hårdare och lite kortare tid för att få både saftighet och en härligt karamelliserad yta. Bitarna med saltgurka var goda och rejält tilltagna, men tillförde aningen mycket sälta som osten och löken inte riktigt lyckades balansera ut. Vi kände att burgaren saknade fokus, och att den spretade något rent smakmässigt. Vad gällde tillbehören så var pommes fritesen var väldigt bra med en ordentligt krispig yta och ett mjukt inre, och de höll formen under hela måltiden. Parmesan-majonnäsen var dessutom utmärkt, och lyfte verkligen smakerna.
Om Tjoget började servera sina burgare regelbundet på sin meny så tror vi nog att de skulle kunna finslipa detaljerna mer. Det finns som sagt många anledningar att besöka Tjoget, och då skadar det inte att testa deras hamburgare. Men än så länge så är det inte burgaren som är huvudmålet för vårt nästa besök.
In English
Tjoget in Stockholm’s Hornstull area is an award-winning restaurant and cocktail bar that’s known all over the world for its drinks. Unfortunately we don’t review cocktails here at Burgerdudes, but during their Sunday brunches (and when they feel like it) they have a hamburger on their menu. Tjoget’s Burger costs 195 SEK (23.5 USD), and is a cheeseburger with pickles, red onions and mayonnaise. It comes with an order of fries and a small bowl of parmesan mayo.
The bun felt fresh and bouncy, which was a good start. We could see that the relatively high beef patty was made from high quality ingredients, and it had been seasoned properly. However, it hadn’t been cooked evenly, and we would have preferred a harder and shorter sear in order for it to get a nice maillard reaction while still staying juicy on the inside. The pickles were tasty and pretty large, but a bit too salty, leaving the cheese and red onions struggling to balance out the flavours. We felt that the burger lacked focus, and that the flavours were a bit all over the place. Sideorder wise, the fries were really yummy with a soft centre and a crispy exterior that kept its form throughout our meal. The parmesan mayo was excellent as well, and really lifted the flavours.
We are pretty certain that Tjoget easily could get their ducks in a row if they added their burger permanently to their menu. Seeing as there are many reasons out there to visit Tjoget, you shouldn’t be disappointed if you order their burger. But right now the hamburger itself won’t be the main reason for our next trip there.