Första gången vi testade American Steak House Burgers var 2017, när de fortfarande var en hajpad foodtruck i ett industriområde utanför Uppsala. Sedan dess har de öppnat en riktig restaurang i köpområdet Boländerna samt i Fullerö, båda i Uppsala. Vi har besökt dem väldigt många gånger under åren, och varje gång möts vi av en stor och tom lokal där de spelara hög musik. På menyn hittade vi åtta olika burgare och en hel del olika tillbehör. Men menyn bjöd på ett spretigt urval, så det gäller att se upp så att du inte råkar beställa en burgare med ruccola, svartvinbärsjelly eller getost.
Vi valde till slut en dubbel Chicago med dubbel cheddar, silverlök, picklad gurka och dijondressing för 135 kronor, och en dubbel Ohio med dubbel cheddar, bacon, silverlök, färska jalapeños och majonnäs för 140 kronor. Vi beställde även en portion vanliga pommes frites för 35 kronor. Den ödsliga känslan kvarstod när då all beställning skedde genom en maskin, och vi såg endast personalen när maten ställdes ut på en serveringsdisk. Burgarna såg i alla fall lika fina ut som de gjort under våra tidigare besök. De dubbla 105-gramsköttpuckarna hade en väldigt fin stekyta och var mört och saftigt, och vi kände att de verkligen tagit i med svartpepparn. Det flufifga och gyllenbruna brödet var välrostat och höll ihop väl under måltiden. Det krispiga baconet i vår Ohio var dock dåligt distribuerat över hela burgaren. Vi uppskattade den fina kicken från dijondressingen i Chicago-burgaren, men picklesen var alldeles för salta. Pommes fritsen var dessutom tråkiga med torr konsistens och alldeles för mycket salt.
American Steakhouse Burgers gör fortfarande goda burgare, men vi märkte av ett ganska markant kvalitetstapp jämfört med tidigare år. Vi hoppas att de hittar tillbaka till hungern de uppvisade under foodtrucktiden.
In English
We first tried American Steak House Burgers in 2017, when they were a hyped-up food truck in an industrial estate outside Uppsala. Since then, they’ve opened a real restaurant in Uppsala’s Boländerna shopping district and in Fullerö. We have visited them many times over the years, and each time we are greeted by a large and empty restaurant with loud music playing. Their menu features eight different burgers and a lot of different sides. But the eclectic offerings are all over the place, so you need to be careful so that you don’t get a burger with arugula, blackcurrant jelly or goat’s cheese.
We ended up choosing a double Chicago with double cheddar, white onions, pickles and dijon dressing for 135 SEK (13 USD), and a double Ohio with double cheddar, bacon, white onions, fresh jalapeños and mayo for 140 SEK (13.5 USD). We also ordered a portion of regular fries for 35 SEK (3.5 USD). The deserted feeling persisted, as we ordered via a terminal and only saw the staff when they placed our meal on the counter. The burgers, however, looked as good as they had on our previous visits. The double 105-gram patties had a very nice crust and were tender and juicy, and we felt they really went all out with the black pepper. The fluffy, golden brown bun was well toasted and held together well during the meal. But the crispy bacon in our Ohio was poorly distributed throughout the burger, so we had to really look for it. We appreciated the nice kick from the dijon dressing in the Chicago burger, but the pickles were way too salty. The fries were also boring with a dry texture and way too much salt.
American Steakhouse Burgers still make pretty tasty burgers, but we noticed a pretty significant drop in quality compared to previous years. We hope they find their way back to the hunger they exhibited during their food truck era.