Vi recenserade Brödernas för första gången när de öppnade i början av 2018, och har gjort många återbesök genom åren. Restaurangen startades av två bröder som hade varit verksamma inom restaurangbranschen i över ett decennium. Sedan dess har de tagit emot investeringar från både hockeyproffs och ett riskkapitalbolag, för att utvecklas till en rikstäckande burgarkedja med cirka 80 restauranger samt filialer i Spanien. Vi har besökt dem många gånger under det senaste året, och nu senast testade vi två olika burgare: en dubbel Ostburgare för med cheddar, sallad, silverlök och majonnäs för 129 kronor och en dubbel Farsan med cheddar, sallads, picklad rödlök, silverlök, saltgurka och majonnäs för 139 kronor. Vi beställde även pommes frites för 42 kronor.
Burgarna såg precis som alltid inbjudande ut. Köttpuckarna på 100 gram hade en väldigt fin crust och grundsmaken var god, men det var så tunt smashat att det blev lite för torrt. Torrheten avhjälptes inte heller att såsen var ojämnt fördelad över hela brödet. Däremot var brödet fluffigt och fint i sig. Vi hade föredragit dillpickles istället för saltgurka för lite mer syrlighet, samt slantar i stället för längdskivade gurkor. Farsan var bättre balanserad än cheeseburgaren, både gällande smak och textur. Pommes fritesen var helt okej, men hade mått bra av lite mer tid i fritösen. Samtliga burgare på menyn hade något element vi hade velat justera, men vi anser ändå att Brödernas är ett prisvärt alternativ. Ett plus i kanten ska de även ha för sina Smashed Burger Tacos för 69 kronor, som är ett roligt alternativ med riktigt tajta smakkombinationer och texturer.
Vi gillar Brödernas och framförallt deras välgörenhetssamarbeten med ”Bröderna Bryr Sig,” men vi hoppas att de finslipar detaljerna lite mer för att stå sig i konkurrensen.
In English
We first reviewed Brödernas when they opened in early 2018, and have made many return visits over the years. The restaurant was started by two brothers who had been in the restaurant business for over a decade, and since then have received investments from both hockey professionals and venture capitalist. Now they are a nationwide burger chain with about 80 restaurangs and even locations in Spain. We’ve visited them many times over the past year, and most recently we tried two different burgers: a double cheeseburger with cheddar, lettuce, white onions and mayo for 129 SEK (12.5 USD) and a double Farsan with cheddar, lettuce, pickled red onion, white onions, pickles and mayo for 139 SEK (13.5 USD). We also ordered fries for 42 SEK (4 USD).
The burgers looked inviting as always. The 100 gram beef patties had a very nice crust and the basic flavour was tasty, but they were so thinly smashed that they became a bit dry. This dryness wasn’t helped by the fact that the sauce was unevenly distributed across the bun. Thankfully. the bun was fluffy and held together well. We would have preferred dill pickles instead of salty pickles for a little more acidity, and that they hadn’t cut them lengthwise. Our Farsan was better balanced than the cheeseburger, both in terms of flavour and texture. The fries were okay, but would have benefited from a little more time in the fryer. All the burgers on the menu had some element we would have liked to adjust, but we still consider Brödernas to be an affordable option. They also deserve a plus for their Smashed Burger Tacos for 69 SEK (7 USD), which is a fun option with some really tight flavour combinations and textures.
We like Brödernas and especially their ”Bröderna Bryr Sig” charity partnerships, but we hope that they’ll tweak the details a bit more in order to stay competitive.